Fosse Dionne

door Chris
Fosse Dionne

In het Franse dorp Tonnerre ligt midden tussen de oude huizen aan de bovenkant van het dorp de “Fosse Dionne”. Dit is een fotogenieke karstbron met helder water.

Gemiddeld borrelt er hier zo’n 300 liter water per seconde omhoog en stroomt weg tussen de huizen. De overdekte wasplaats (lavoir) werd gebruikt van 1758 tot 1960. Het bassin heeft een diameter van 14 meter. Het dak om de wasvrouwen tegen de weersomstandigheden te beschermen, is half rond. De wasbakken zijn gescheiden van de bron. Er werd as gebruikt als wasmiddel. Dit werd ter plekke in kachels gemaakt, die dus ook voor warmte voor de wasvrouwen zorgden.

De onwaarschijnlijk blauwe kleur van het opborrelende water maakt op mij de grootste indruk. Duikers hebben het ondergrondse systeem verkend, maar dit bleek zo gevaarlijk dat het nu verboden is. Ook de ligging zo tussen de oude huizen van Tonnere is prachtig.

 

Tonnerre is een aardig stadje met veel winkels, restaurants en terrasjes. In één van de kerken maakten we nog een mooi optreden mee van een muziekgroep uit Belarus.

Aan de rand van het stadje ligt de rustige en schaduwrijke camping municipal: “La Cascade” waar je behalve in een piepklein zwembad ook kunt afkoelen in de rivier. Naast de camping vermaakt de dorpsjeugd zich joelend op een drijvende boomstam.

Fietsfanaten kunnen hier lekker vlak fietsen langs het “Canal de Bourgogne” met al haar sluisjes, onderweg zijn er ook weer diverse lavoirs (oude wasplaatsen) te bezichtigen.

De prachtige Fosse Dionne is zeker een bezoek waard. Wellicht als tussenstop op weg naar het zuiden?

Dit vind je misschien ook leuk

Schrijf een reactie