Home RoutesAutoroutes De autoput, dwars door de Balkan

De autoput, dwars door de Balkan

door Chris
de autoput dwars door de Balkan

De autoput, dwars door de Balkan

De autoput is een snelweg die begint bij de grens met Oostenrijk in de Karawankentunnel, loopt dwars door de Balkan en eindigt  zo’n 1150 km verderop bij de Griekse grens. In 2019 volgen we de autoput dwars door de Balkan voor de zoveelste keer op weg naar de zon. De hele route is nu gelukkig snelweg! Omdat er tol wordt geheven is de weg rustig en zijn de voorzieningen uitstekend!

Tol: Wij betalen ongeveer 55 euro voor ons busje voor het hele stuk. Er kan behalve met de plaatselijke valuta ook met euro’s worden betaald. Dit geldt ook voor aankopen bij de diverse tankstations. Bij de tolpoortjes komt automatisch op een scherm het bedrag te staan dat je moet betalen, dus betrouwbaar. Men heeft ook gewoon wisselgeld. Voor Slovenië heb je een vignet nodig, dit kun je in Oostenrijk eventueel al bij de tankstations kopen.

Euro’s en of overige valuta

Ga je van de snelweg af dan heb je voor Kroatië kuna’s nodig (7 HRK is ongeveer 1 euro). Voor Servië Servische Denars (94 RSD is ongeveer 1 euro). En voor Macedonië Macedonische Denars (61 MKD is ongeveer 1 euro).

Praktisch per land

Slovenië:  de A2 is 180 km lang, je mag maximaal 130 km/uur, klik hier voor de details van deze snelweg en hier voor het vignet.

Kroatië: de A3 is 306 km lang, je mag maximaal 130 km/uur, klik hier voor de details van deze snelweg en hier voor het tolsysteem.

Servië: de A3 tot Belgrado is 95 km lang, klik hier voor de details van deze snelweg, je mag maximaal 120 km/uur, binnenkort is ook de rondweg om Belgrado klaar,  volg daarna de A1, na nog ongeveer 388 km ben je bij de volgende grens, klik hier voor de details van deze snelweg en hier voor het tolsysteem. Het laatste stuk snelweg was klaar in 2019.

Macedonië: de A1 (friendship motorway)  is 173 km lang, je mag maximaal 130 km/uur, per mei 2018 geheel snelweg, klik hier voor de details van deze snelweg en hier voor het tolsysteem.

Brandstof: kijk hier om te weten of je vlak voor of vlak na een grens moet tanken!

Campingtip: camping Zasavica, in het noorden van Servië, wij waren hier in 2013.

Dit vind je misschien ook leuk

4 reacties

Harvangel 1 februari 2019 - 14:04

Dank voor al jullie info. We gaan dit jaar voor net eerst richting Griekenland, over land, en reizen door de gebieden die besproken worden. Fijn om er over te kunnen lezen.
Er staan alles bij elkaar weinig vrije plekjes op en ook niet al te veel campings, rekening houdend met het aantal keren dat jullie daar geweest zijn. Wij zwlf staan graag vrij met onze buscamper. Hier en daar lees ik dat dit in deze landen makkelijk kan.

Reply
Chris 4 februari 2019 - 23:27

Hallo Harvangel,
Ik ben nog bezig met het omzetten van de oude site naar de nieuwe. Als je een verhaal aanklikt op de oude site, dan staat er helemaal rechts dit:
route op kaart:
Klik hier voor een kaart van googlemaps met de locaties van de door ons bezochte campings (oranje), vrije overnachtings-plekken (paars), beziens-waardigheden (blauw), enkele fijne restaurants (groen) en goede zwemplekken (donkerblauw). Je kan ze aanklikken voor meer informatie.
Heb je hier wat aan?

Reply
Harvangel 24 februari 2019 - 11:20

Vast en aeker. We gaan het bekijken

Reply
Harvangel 24 februari 2019 - 11:21

Vast en zeker. We gaan het bekijken.

Reply

Schrijf een reactie