Home ReisverhalenBenelux Vennbahn fietsvakantie 2017

Vennbahn fietsvakantie 2017

door Chris
Vennbahn fietsvakantie

Befralux

In het Belgische Hasselt drinken we eerst gezonde sappen alvorens het centrum te bekijken. In de Sint-Quintinus kathedraal ontdekken we bijzondere schedeltjes, ze zien er zeer oud uit en zijn omwikkeld met prachtig versierde stoffen.

Een briefje vermeldt dat het hier gaat om de reliekenschat van Herkenrode. Ongeveer in 1285 werden deze schedels meegenomen uit Keulen, waar een massagraf was ontdekt, waarvan men geloofde dat het de resten waren van de door Atila de Hun vermoorde elf(duizend) maagden uit de legende van de Heilige Ursula van Keulen. Deze relieken zijn verspreid over een groot deel van Europa. De schedels zijn onderzocht en er blijken parallellen met de oude legende!

Dan bellen we Ger dat we er aan komen. Het is een hartelijk weerzien en de kleine Roos is prachtig! We voelen ons altijd erg thuis in hun fijne huis en wat kan Tanja toch lekker koken!

4 juli
We hebben heerlijk geslapen op de bovenverdieping van hun grote en stille huis. Nu we hier toch in de buurt zijn, willen we de bootlift van Strépy-Thieu bekijken en dan door naar de streek rond het riviertje Semoys in Noord-Frankrijk, ooit gelezen dat je daar leuk kunt fietsen.

De bootlift van Strépy-Thieu

Die bootlift is werkelijk enorm! In het Centrumkanaal, dat via andere kanalen de Schelde met de Maas verbindt, kunnen vanaf 2002 grote schepen in één keer 73 hoogtemeters worden verplaatst. Iets zuidelijker liggen er nog steeds vier kleinere hydraulische liften en één sluis, die nu voornamelijk door pleziervaartuigen worden gebruikt. We pakken de fietsen en gaan op onderzoek.

We hebben geluk: er wordt net een bak water volgeladen met boten. De toegangsdeur gaat dicht en dan wordt er overtollig water uitgepompt. Dan begint de bak zich omhoog te bewegen en zien we helemaal boven de betonnen contra-gewichten langzaam naar beneden komen. Na zeven minuten zijn de schepen boven en aangezien het busje ook boven staat, fietsen wij ook weer naar boven, ondertussen schijnt de zon uitbundig en is het erg heet! We zien nog net de zojuist opgetakelde schepen in de verte in het kanaal.

Fietsen in het mooie dal van de Semoy

Voor ons volgende doel begeven we ons naar een puntje van Frankrijk dat diep België inprikt. Hier stroomt ook de Maas en een zijrivier daarvan is de meanderende Semoy. Toevallig zien we precies op dit punt een schattig campinkje. We kunnen dus kiezen of we aan de Semoy of aan de Maas willen staan. De camping is erg goedkoop en we krijgen mooie fietsfolders van een aardige receptioniste.

Aan de overkant van de Maas is een mooi fietspad waar we zicht op hebben.

5 juli
Als we de jonge eendjes weer eens voeren, begint de moeder plots te kwaken. Er blijkt een witte kat rond te sluipen, Ton verjaagt het beest met bekertjes water, zo, eendjes gered! Pfff, wat een stress in de volle ochtendzon! We gaan ons klaar maken voor een mooie fietstocht.

De fietstocht langs de Semoy is vrij vlak en loopt grotendeels door bos met af en toe mooie vergezichten. Terug pakken we soms een stukje langs de andere kant van het riviertje.

We doen slechts 35 km, maar vanwege de hitte en de vergeten fietsbroekjes toch zere billen.
Vlakbij de camping zien we jongeren in de Semoy zwemmen, ze zwiepen zichzelf de rivier in met een stevig touw dat aan een boom hangt.

Nog dichterbij de camping is een grote supermarkt, dus het avondeten is ook alweer geregeld. Er komen nog twee jonge Franse wandelaars naast ons kamperen, ze willen wel graag ons gasfornuisje lenen, ze dachten wel op een vuurtje te kunnen koken, schattig! Hun Engels ook trouwens.

Luxemburg

6 juli
We rijden verder langs de Semoy, zien daar verder geen leuke camping meer en rijden België weer binnen. De tank is bijna leeg, doorrijden naar Luxemburg dan maar? Via een smalle bosweg rijden we ergens Luxemburg binnen, dus de benzinepompen staan nog niet in bosjes bij de weg. Het lampje brandt al en onze navigatie helpt ons ook niet echt. Na een lange zoektocht toch een pomp en even later een aardige camping in een leuk dorp: Esch-sur-Sûre.

Na een relax-momentje fietsen we het schattige stadje binnen en beklimmen we de burcht in 33° C midden in het stadje, mooi uitzicht! Dan een beloning in de vorm van een ijskoud biertje/wijntje op een terrasje.

Op de camping koken we een prutje met courgette, ui en tartaartjes, salade erbij en klaar. We babbelen nog even met onze Engelse buurtjes, leuk stel. Zij spreekt een beetje Nederlands i.v.m. familie alhier en hij probeert het ook te leren.
We slapen met de zijdeur open, die midden in de nacht vanwege een onweersbui dicht moet.

Camping aan de Vennbahn fietsroute

7 juli
Via een mooie route bereiken we Sankt Vith in België. Midden in het dorp zien we een bordje met “camping” en dat blijkt camping Wiesenbach en die ligt pal aan de Vennbahn fietsroute! De ons toegewezen plek is gelukkig vrij aardig beschut door grote heggen.

De wifi op de camping is gratis en snel! Er is een zwembadje, het hoort niet helemaal bij de camping, maar voor €2,50 mag je er de hele dag gebruik van maken. We hebben een tamelijk luie dag, het is ook erg heet. Een beetje in de schaduw zitten is al uitputtend genoeg en dat doen de meeste bewoners van de omringende stacaravans ook, tussen hun tuinkabouters.

In de avondkoelte fietsen we nog een stuk over de Vennbahn-fietsroute naar het zuiden, het is hier prachtig! Wel vooral dalend, zodat het terug iets moeizamer gaat. Ton steekt bij een lief Maria-vereerinkje nog een kaarsje op voor zijn vader.

De Vennbahn fietsroute naar het noorden

8 juli
Vandaag is het niet heet, maar gewoon warm. We gaan fietsen over de Vennbahn naar het noorden, als we op een kaart zien dat we Faymonville wel kunnen halen, is ons doel bepaald. (Hier waren we twee weken geleden.) De Vennbahn-radroute (= L48 = ligne 48) stijgt het eerste stuk langzaam (met in Sankt Vith enkele korte steilere stukjes), dan, na de waterscheidingslijn van de Rijn en de Maas, een langzame afdaling en het laatste stuk is weer traag klimmen.

Na ongeveer 20 kilometer is er een afslag naar Malmedy en vlak daarna het stationnetje van Faymonville. We fietsen dus totaal ongeveer 42 km en heel slim: we hebben onze fietsbroekjes aan! Heen ongeveer 2¼ uur, terug ongeveer 1¾, inclusief pauze’s.

We hebben geen zin om onze fietstassen vol te laden met boodschappen, dus later weer naar de Delhaize voor exact dezelfde spullen als gisteren: die maaltijdsalade met avocado, rivierkreeftjes, zalm en olijven was zo lekker! Op de camping is nu duidelijk het weekend aangebroken: lawaaierige groepen mensen bij sommige stacaravans en de wifi overbezet. Vanaf morgen gaan we weer met zijn vieren optrekken. Lees verder op pagina 5.

Dit vind je misschien ook leuk

2 reacties

Mentje 13 november 2018 - 18:05

Leuk geschreven Chris en Ton! Leuk om te lezen hoe jullie het hebben gehad en mooie foto’s! xxx Mentje

Reply
Chris 14 november 2018 - 16:58

Bedankt voor je reactie Mentje, je bent de eerste die reageert op onze nieuwe site! Liefs van Chris en Ton.

Reply

Schrijf een reactie