Home Vrij kamperenRoemenië Kamperen bij de verdronken bomen

Kamperen bij de verdronken bomen

door Chris
Kamperen bij de verdronken bomen

Kamperen bij de verdronken bomen. Oftewel kamperen bij een natuurlijk stuwmeer? Heb je dat ooit wel eens gedaan? In Roemenië kan dat gewoon!

Een natuurlijk stuwmeer is meestal ontstaan na een aardverschuiving. Of na een sneeuwlawine of door ijsvorming. Dit in tegenstelling tot een kunstmatig stuwmeer dat door mensen is gemaakt, meestal voor het opwekken van elektriciteit. Zo’n natuurlijk stuwmeer is vaak te herkennen aan de “verdronken bomen”.

Soms raakt een natuurlijke aardwal van zo’n natuurlijk stuwmeer zo verzadigd van water, dat er een breuk optreedt en al het verzamelde water voor een grote overstroming zorgt.

In de Oostelijke Karpaten in Roemenië ontstonden in de negentiende en twintigste eeuw enkele natuurlijke stuwmeren. Het bekendste stuwmeer is het Lacul Roșu, dat in 1837 ontstond. Een ander, onbekender en moeilijker te vinden natuurlijk stuwmeer is het Lacul Cuiejdel.

Hoe kom je er? Vanuit het Roemeense dorp Crâcâoani gaat er een nieuwe asfaltweg naar Cracâul Negru. Rijd, als het asfalt stopt nog 2 kilometer door en sla dan linksaf. Nu nog 6 km over een goede gravelweg door het bos.

Kamperen bij de verdronken bomen

Wij vinden er een mooie plek in het bos voor ons busje en nemen onze stoeltjes mee naar de oever van het meer een dikke honderd meter verderop. Het uitzicht hier is zeker wel bizar te noemen:

kamperen bij een natuurlijk stuwmeer

Wij vinde het een bijzondere plek, lees hier over ons bezoek in 2015.

Zwemmen vinden we hier helaas geen succes: het rottende hout zorgde voor nogal wat onaangename gasvorming zodra je een paar stappen in het meer zet.

De exacte plek (47.039133, 26.212890) bij een uitkijktoren op 100 meter afstand van het meer, zie je in onderstaand kaartje:

 

Dit kamperen bij verdronken bomen was voor ons een heerlijke ervaring, mede door de relaxte toegangsweg, het bizarre uitzicht en natuurlijk het warme zomerweer.

Dit vind je misschien ook leuk

Schrijf een reactie