Home ReisverhalenBalkan, oostelijk Bulgarije najaar 2014

Bulgarije najaar 2014

door Chris
Bulgarije

de beklimming van de Sveti Jure

Vanuit Bosnië bereiken we de Adriatische kust en Ton gaat snorkelen in een superleuk baaitje.

We zijn in de buurt van een vorige overnachtingsplek die we “de duikbotentunnel” noemen en na wat zoeken komen we over een vrij slecht pad aan in de idyllische baai, waar op een enkele visser na niemand is.

29 september
We lummelen heerlijk de hele ochtend in de zon en gaan dan eens snorkelen. Het kost ons moeite om van deze mooie plek te vertrekken. In de buurt van Ploce eten we en we rijden langs de kust verder naar de prachtige Makarska Rivièra, waar ergens drie minicampings naast elkaar moeten liggen. Op de middelste Camping Male Ciste wenkt men ons onmiddellijk om bij de zee te komen staan op een prachtige plek met uitzicht op leuke zwemplekjes en zitjes aan zee.

Aan de overkant zien we de zuidpunt van het eiland Hvar en in het kanaal ervoor enkele vissersboten. Snorkelen is hier heerlijk vanaf het strandje voor de deur. De buren staan helaas wel erg dichtbij. De meeste gasten trekken zich ’s avonds terug in hun campers.

30 september
We gaan vandaag de 1762 meter hoge Sveti Jure beklimmen! Voordat we bij het startpunt van de attractie zijn, zitten we al hoog boven het dorp Podgora.

We betalen de 50 kuna entree, vanaf hier is het nog 23 kilometer. We stijgen met grote haarspelden nog veel hoger tot we over de bergkam in een ruig berggebied terechtkomen, Nationaal Park Biokovo.

Op het dak van de wereld

De weg is goed te berijden als je slechts gezonde last hebt van hoogtevrees, alleen het laatste stukje is een beetje eng: de smalle haarspeldjes kun je net in één keer nemen en dan heb je echt het gevoel of je op het dak van de wereld bent.

Het licht duizelige gevoel wordt versterkt doordat ook de parkeerplaats schuin afloop. Een vrouw met echt hoogtevrees is een tijdje aan het schreeuwen naar haar familieleden voordat ze toch voldoende moed verzamelt om het laatste bergpad naar een mooi kerkje te nemen.

We zien een heleboel kilometers van de nieuwe snelweg, het eiland Brač en ook de karstmeren bij Imotski. Dit laatste bijzondere fenomeen hebben we in 2009 bewonderd. Na het uitgebreide genieten hierboven in de zon dalen we weer langzaam af naar zeeniveau. Lees verder op pagina 11.

Dit vind je misschien ook leuk

Schrijf een reactie