Home ReisverhalenBalkan, westelijk Montenegro najaar 2009

Montenegro najaar 2009

door Chris
Sveti Stefan in Montenegro

We doen het! Na een geweldige route door Montenegro rijden we met ons busje de bergroute naar het Theth, het bergdorp van A. den Doolaard. Deze route is NIET geasfalteerd en ook NIET het hele jaar te rijden. De schrijver A. den Doolaard heeft in Theth zijn boek “de herberg met het hoefijzer” geschreven.

Routebeschrijving: We rijden vlot naar onze favoriete stek op Murter aan de Kroatische kust en dan via enkele mooie meren waar we vrij kamperen naar Mostar. Via kloven en bergweggetjes naar Zabljak in Montenegro en dan kamperen we bij een “blauw oog” tegen de Albanese grens. Dan komen we via 50 kilometer onverharde Albanese bergweg bij de Nederlandse camping bij Shkodër en bereiken we twee dagen later de Thethi-vallei waar A. den Doolaard dus ooit was. Via de Montenegrijnse kant van het meer van Shkodër en de Neretva-delta relaxen we nog enkele dagen op Murter. In totaal rijden we deze reis 5087 km.

Genieten in Kroatië

Deze reis naar Bosnië, Montenegro en het noorden van Albanië was helemaal geweldig, zullen we achteraf zeggen, vanwege de schitterende bergweggetjes en mooie overnachtingsplekjes, gevonden via het geweldige computerprogramma google-earth!

6 september
We vertrekken om 11.40 vanuit Oosterwolde en de reis gaat vlot. We rijden om de beurt een uur en nemen minimale pauze’s.

Wel staan we nog ergens 20 minuten stil omdat een auto over de kop is gegaan. Om 23.00 bereiken we de Oostenrijkse grens en een uur later liggen we al te pitten op een parkeerplaats bij afslag Pass Lueg, er staat ook een vrachtauto.

7 september
Om 6 uur begint de Oostenrijkse spits en worden we wakker van een aantal treinen, het is nog donker. We vertrekken ook maar meteen, drinken koffie bij een benzinepomp, waar we een vrouw heel amicaal zien doen met de kassa-jongens. Ze heeft een gestreepte blouse aan. De zon komt langzaam op en er hangt nog nevel in de dalen.

De lange Alpentunnels weer door en bij de eerst benzinepomp in Slovenië zien we “streepjesblouse” weer, we hadden haar vlak ervoor ingehaald. Ze ziet ons ook en vertelt dat ze op familiebezoek gaat in Slovenië, als wij vertellen dat we o.a. naar Mostar willen, vertelt ze dat ze daar deze zomer was met haar vader, het was er toen 40°C, het ligt in een kom in de bergen dus de temperatuur kan er behoorlijk oplopen. Verder vertelt ze dat je in Slovenië kunt rekenen op een flinke boete als je zonder vignet op de snelweg rijdt. Gelukkig is ons half-jaar-vignet nog geldig, je kan nu trouwens ook een vignet kopen voor een week of een maand.
Bij Novo Mesto een stuk tweebaansweg en op een mooi pasje rusten we even in de zon.

Snorkelen op Murter

We hebben een plan: het Murter-record verbeteren! Vorige keer 27,5 uur. Nu wordt het 27 uur inclusief 6 uren slaap! (slaat allemaal nergens op maar je moet toch wat te doen hebben tijdens al die kilometertjes)

Dus om 14.30 komen we aan op Murter, het is er behoorlijk druk, wat een tegenvaller, en het waait er ook flink. We vinden er een plekje waar het busje net een beetje recht kan staan met één wiel op een dikke steen.

We gaan snorkelen, op de punt van de baai veel vissen! Je kan heerlijk naakt zijn op deze plek, wat een genot in de zon. We zien hele families bloot spelen.

Dan wandelen we langs de kust naar het volgende strandje en zwemmen daar ook weer. We drogen ons af met onze kleding. Hier lopen we via een pad het dal in en komen tot onze verbazing uit op een heel leeg stuk van de camping met de mooiste echt privé-plekjes!!! Uitzicht op zee en zelfs het geluid van de camping is hier verwaarloosbaar. Op ons oude plekje voelden we ons toch niet helemaal geweldig met al die buren zo dichtbij, dus we halen snel het busje. De toegang tot dit stuk camping is niet geheel vlak, dat verklaart misschien de afwezigheid van mede-toeristen. We zoeken het mooiste plekje en vinden ook nog een steil weggetje de bergen in.

Dat gaan we lopend verkennen, hijg, puf, stoppen met roken? Het uitzicht wordt steeds mooier. Aan de andere kant van de berg zien we Betina liggen.
Nu snel terug naar het busje want het wordt al donker. Na een prutje eten zien we de volle maan opkomen en dan gaan we lekker slapen.

Mooi pad langs de zee

8 september
Bij het ontbijt staat plots de campingmeneer voor onze neus. Maar we weten nog niet of we twee of drie dagen willen blijven. We vertrekken eerst met een volle tas en twee stoeltjes naar het strand. Lekker bloot snorkelen en lezen met als enig zorg: niet verbranden! Langer dan een paar uur houden we dit geluier echter niet vol en nog een hele dag hiervan genieten: nee!

’s Middags gaan we naar Betina en ’s avonds een wandeling langs de kust. Het is weer schitterend: leuke hutjes, strandjes, zee, rotsen, muurtjes.

We zwemmen op één van de verlaten strandjes.

En moeten ons dan alweer haasten om voor ’t donker “thuis” te zijn. ’s Avonds gaan we nog even naar de plaatselijke kroeg waar we de maan weer zien opkomen.

9 september
We betalen de camping aan de overkant van de weg, 106 kuna per nacht. Best duur voor een camping met sanitair wat zo ver lopen is dat iedereen het in de bosjes doet. Het enige wat we “gebruiken” is een paar liter water en de afvalcontainer.
In Tisno een paar boodschappen, bij Šibenik tanken, overal is de diesel dezelfde prijs (7,07 kuna), ook op de snelweg. Bij Split (Biško) gaan we van de snelweg af richting Trilj. Hier eten we erg lekker: gebakken kaas met knoflook in een aluminiumpje met salades bij een zeer vriendelijke ober die Duits spreekt.

Even terug zien we een loophangbrug en een oude brandweerauto.

In het dorpje Grab kijken we rond bij een bron, waar het water uit de rotsen komt. Dan rijden we wat haarspeldjes omhoog maar het uitzicht valt tegen.

Dan naar de Bosnische grens. Lees maar verder op pagina 2.

Dit vind je misschien ook leuk

2 reacties

Rail sailer 13 maart 2019 - 13:44

Beste Ton en Chris,
Wat een mooie verslagen maken jullie.
Is het mogelijk om de verhalen/verslagen te downloaden? Wij willen in april naar de Balkan en zouden blij zijn als dat zou kunnen
Blijf genieten en deze mooie verslagen maken
Groet rail

Reply
Chris 15 april 2019 - 11:33

Hoi Rail,

Bedankt voor je compliment! Sorry voor mijn late reaktie, we komen net thuis uit Marokko en ik heb een tijd niet aan de site gewerkt. Ik heb je vraag even doorgestuurd aan mijn zoon, hij helpt me met “Wordpress”, de nieuwe site. Zij antwoord:
Hmm, het makkelijkste is:
Met ‘rechtermuis, opslaan als’ (op een willekeurige plek op een webpagina, behalve op een foto/plaatje) kun je makkelijk een pagina opslaan.
Zo kun je de verhalen offline (want daar gaat het om denk ik?) gewoon lezen.
Zelfs incl. de foto’s volgens mij. Want die zijn al geladen en opgeslagen in de ’tijdelijke internet bestanden’.
Ik heb dit even gecheckt en het werkt, inclusief de foto’s! Ik wens jullie heel veel reisgenot in de Balkan.

Reply

Schrijf een reactie