Home ReisverhalenBalkan, westelijk Montenegro najaar 2009

Montenegro najaar 2009

door Chris
Sveti Stefan in Montenegro

Rond het Bosnische Buško-meer

We zijn snel de grens over, de zon is ondertussen helemaal achter de wolken verdwenen. Aan de zuidkant van het Buško-meer vinden we vlot een heerlijke plek.

We wandelen wat rond langs verscheidene verlaten strandjes met mooi gevormde rotsen, maar vinden onze plek het meest beschut. We bouwen een prachtig kampvuur, hout zat hier.

Helaas begint het te regenen waardoor we vroeg het busje ingaan.

10 september
Om 8 uur komt de zon ons verwarmen, Chris duikt het meer in en we gaan lekker in het zonnetjes zitten lezen en schrijven.

Ton gaat (naakt) zwemmen en ik ga mee om hem zijn zwembroekje toe te werpen voor het geval er een preuts iemand aankomt. Niet nodig dus. Je ziet trouwens ook duidelijk het verschil in preutsheid tussen Kroatië en Bosnië op de flesjes drinken hier, pipi heet het:

Het is nu zo lekker warm dat we besluiten vandaag hier te blijven, maar eerst een rondje om het meer.

We vinden in de dorpjes rondom het meer geen bank of bankomaat, maar we kunnen overal gewoon met euro’s betalen, soms is er ook wisselgeld in euro’s.

Kerkje bij zandbanken

Sveti Ilija is een mooi gelegen kerkje bij zandbanken aan de westkant van het meer.

Het weggetje naar het kerkje is asfalt, dan nog een rotsig pad naar de zandbanken in ’t meer.

Terug op onze plek verandert de kleur van het meer van donkerblauw tot lichtblauw, groen, fluorescerend groengeel en witachtig (van de zandbanken). Dan verdwijnt de zon en verschijnt er een knallend onweer. Gelukkig maar een paar spatjes regen want de donkere lucht blijft steeds naast ons hangen. Ach, we maken gewoon weer een gezellig houtvuurtje, met hout slepen houdt ons ook lekker warm!

11 september
De zon schijnt maar het waait stevig. Na een frisse duik bedanken we ritueel het plekje. We rijden naar de Kroatische grens bij Aržano, via een aantal bijzondere karstmeren willen we later Bosnië weer in… Lees maar verder op pagina 3.

Dit vind je misschien ook leuk

2 reacties

Rail sailer 13 maart 2019 - 13:44

Beste Ton en Chris,
Wat een mooie verslagen maken jullie.
Is het mogelijk om de verhalen/verslagen te downloaden? Wij willen in april naar de Balkan en zouden blij zijn als dat zou kunnen
Blijf genieten en deze mooie verslagen maken
Groet rail

Reply
Chris 15 april 2019 - 11:33

Hoi Rail,

Bedankt voor je compliment! Sorry voor mijn late reaktie, we komen net thuis uit Marokko en ik heb een tijd niet aan de site gewerkt. Ik heb je vraag even doorgestuurd aan mijn zoon, hij helpt me met “Wordpress”, de nieuwe site. Zij antwoord:
Hmm, het makkelijkste is:
Met ‘rechtermuis, opslaan als’ (op een willekeurige plek op een webpagina, behalve op een foto/plaatje) kun je makkelijk een pagina opslaan.
Zo kun je de verhalen offline (want daar gaat het om denk ik?) gewoon lezen.
Zelfs incl. de foto’s volgens mij. Want die zijn al geladen en opgeslagen in de ’tijdelijke internet bestanden’.
Ik heb dit even gecheckt en het werkt, inclusief de foto’s! Ik wens jullie heel veel reisgenot in de Balkan.

Reply

Schrijf een reactie