Home BezienswaardighedenAlbanië Voskopojë: kerken en kamperen

Voskopojë: kerken en kamperen

door Chris

Voskopojë: kerken en kamperen

Ik hou ervan: een gebied vol ontdekmogelijkheden! In dit geval het Albanese Voskopojë, een hooggelegen bergdorp met in het dorp en de omgeving vele eeuwenoude kerken. En vast ook veel plekken om vrij te kamperen. In 1760 was het na Istanbul de grootste stad op de Balkan met ongeveer 60.000 inwoners! De weg er naar toe is nu geheel geasfalteerd.

Kerken

Maar na het bezoek van één van die kerken, in het klooster van Sint Johannes de Doper, gebouwd en geschilderd in de 17e eeuw…

… vraagt mijn geliefde levenspartner en reisgenoot Ton of we nu klaar zijn voor vandaag? We hebben vandaag tenslotte ook Korçë al bezocht en zijn dringend aan een vrij kampeerplek toe.

Het is bloedheet, ondanks dat het al half september is en dat deze kerk op een hoogte van 1320 meter ligt. Een kampeerplek moet toch lukken in zo’n omgeving?

We rijden langs hotel Akademia en hotel Oxygen weer naar beneden naar Voskopojë, langs de “kerk van het Heilige Graf”:

Vrij kamperen

Op goed geluk rijden we naar het noorden en na ongeveer twee kilometer een riviertje te zijn gevolgd, zien we naast een zijpad een acceptabele plek.

De ondergrond is hier wel van aarde met dikke keien, maar ach, het heeft al weken niet geregend, dus zo erg is dat nu ook weer niet. Op de plek waar je met de auto door een riviertje kunt, is het water diep genoeg om lekker af te koelen.

Soms zijn er wandelaars op het hoofdpad of rijdt er een auto of vrachtwagen, verder zijn we hier alleen. Na enkele leesuurtjes verdwijnt de zon  achter de berg en beklimmen we de heuvel voor wat extra zon-tijd. Ook hier weer de overbekende bunkers van Enver Hoxha, want voor een paranoia dictator loerde het gevaar immers overal.

’s Avonds gaat de lange broek aan, dat is lang geleden! We slapen heerlijk in de stille bosvallei. Dan rijden we over een oude brug weer terug naar Voskopojë.

Een volgende keer gaan we de overige kerken wel opzoeken. Dit is met al die bruine en gele toeristenborden vast niet heel moeilijk is. Het Ohrid meer is niet ver en daar willen we een paar dagen doorbrengen.

Dit vind je misschien ook leuk

Schrijf een reactie