Home BezienswaardighedenAlbanië Een Albanese reis in foto’s

Een Albanese reis in foto’s

door Chris

Een Albanese reis in foto’s. Onze geplande reis in april 2020 kan natuurlijk niet doorgaan, de wereld staat op zijn kop in verband met de corona-pandemie. We zitten nu beiden thuis, de tuin is netter dan net, zelfs de gordijnen zijn gewassen en gestreken. De zon schijnt al weken. Zo nu en dan (en steeds vaker) permitteren we ons een fietstochtje!

Een Albanese reis in foto’s: “Moving Albania” van Frederik Buyckx

Maar meestal doen we de broodnodige beweging thuis: Ton doet iets met gewichten en ik fiets me suf op de hometrainer. In een nostalgische bui pak ik het mooie fotoboek “Moving Albania” erbij, van de Belg Frederik Buyckx (op zijn site staan aardig wat van de foto’s uit het boek), heerlijk om al die details te bekijken van het land waar ik zo van hou.

De gastvrije mensen, met vaak een brede lach op het gezicht. Behalve als je een camera pakt, dan gaan de gezichten op strak en de monden dicht. Er zijn weinig oudere Albanezen met een intact gebit. Ik geniet van de foto’s van de houtkachels in de keukens, de kleding, de koffiehuizen en de markten, het rond scharrelend vee, kapotte dingen die een heel andere functie krijgen, de stopcontacten (vaak onhandig hoog) en de schilderijtjes, aandoenlijke pogingen om het huis te versieren, de vrolijke tafelzeiltjes en het extra stuk vlees dat een gast op het bord krijgt geschoven.

Maar ook: troosteloze en tochtige flatgebouwen, immer rokende mannen, dunne kleden op de betonnen vloeren,  slecht passende gordijnen en honden die in het afval snuffelen.

Albanië, land van tegenstellingen

De fotograaf laat rake tegenstellingen zien: jong en oud, stoer en truttig, trots en lollig, smerig en verzorgd, stoffig en modern, levend en dood. Op deze site staat een kort interview met Frederik en ook weer enkele juweeltjes van zijn Albanese foto’s.

En dan ontdek ik ineens een bunkertje verscholen onder een kapje sneeuw. Het schijnt dat Frederik in eerste instantie naar Albanië ging om bunkertjes te fotograferen en inderdaad is er een pagina in het boek gewijd aan deze onverwoestbare nalatenschap van de paranoia dictator Enver Hoxha. De fotograaf werd gelukkig hopeloos verliefd op de bewoners van het land met de langdurig gesloten grenzen en daar ben ik blij mee. Alleen die bunkertjes is een mager thema en doet het land geen recht.

10 x op bezoek bij onze vrienden in Albanië

Speciaal door onderstaande foto denk ik aan de vele maaltijden die we hebben genoten bij onze vrienden in Albanië.

We hebben namelijk sinds 2007 een bijzondere band met een Albanese familie die in de bergen bij Elbasan woont. Via facebook weten we dat het momenteel goed met ze gaat. Maar wanneer zullen we elkaar weer kunnen ontmoeten? Hier volgt een lijst met links naar de pagina’s van onze bezoekjes aan hen, ook met veel (amateuristische) foto’s:

2007: In mei kamperen we vlakbij hun woning en worden uitgenodigd voor koffie en raki (sorry, nog oude site).

2008: In mei hebben we kleding en knuffels ingezameld en gaan dat brengen (sorry, nog oude site).

2009: In mei brengen we met twee vriendinnen en hun zoontjes een derde bezoek.

2010: In september: we nemen de oude beenprothese van Tsjammie mee voor reparatie in Nederland.

2011: In mei brengen we de prothese terug.

2011: In september vieren we Drita’s verjaardag.

2012: In september kopen we in Elbasan een elektrische cirkelzaag voor Spendie.

2014: In september is ook een Engelssprekende zoon uit Griekenland aanwezig.

2016: In september bewonderen we de nieuwe badkamer!

In april 2018 werkt Spendie ook in Griekenland en moeten de zonen het werk rondom de boerderij doen.

Dit vind je misschien ook leuk

Schrijf een reactie