Fietsen in Praag

door Chris
fietsen in Praag

Vanaf minicamping Trojská is fietsen in Praag eenvoudig. Via een gratis pontje, een park en een brug ben je snel op het centrale plein. De aardige eigenaresse van de camping geeft je een plattegrond en uitleg.

In dezelfde straat liggen overigens nog zes kleine campings allemaal in de achtertuinen. Camping Trojská blijkt een fijne camping met een winkeltje en prettig sanitair. Al gauw na aankomst stappen we op de fiets.

Fietsen in Praag

De fietsroute naar het centrum is ongeveer 6 kilometer. Er is weinig hoogteverschil. Het pontje is tot 20.00 open dus ’s avonds moet je via een andere route terug fietsen. Die is zelfs nog iets korter maar overdag niet aan te bevelen vanwege het drukke verkeer. Ook deze route heeft weinig hoogteverschil.

Op het centrale plein komen we een aantal keren terecht. Elk uur verzamelen zich hier de toeristen voor de grote klok. Leuk om alles te bekijken vanaf een terrasje. Sommige mensen maken een rit in een paardenkoets.

Je kan hier ook je voeten laten verzorgen door zachtjes happende visjes.

Uiteraard bezoeken we de Karelsbrug, we zetten de fietsen op slot en wandelen over de brug. We genieten van het uitzicht op de burcht en het Strahov klooster. (Dit klooster hebben we in 2015 bezocht). En van de vele bootjes op het water. Het is juli, dus lekker warm.

We fietsen langs en over de vele bruggen over de Moldau (in het Tsjechisch de “Vltava”) en genieten van een warme lunch.

Een vreemd beeld

Op het Wenceslausplein bezoeken we het monumentje van Jan Palach, de eerste persoon die zichzelf in brand stak in 1969 om zo te protesteren tegen het Stalinistische regime. Hij stak zich in brand voor het ruiterstandbeeld van Václav, beschermheilige van Bohemen. Deze Václav werd in de Middeleeuwen met behulp van list en bedrog heilig verklaard.

Later werd hij een nationalistisch symbool in het Tsjechische verzet tegen de overheersing van de Russen. Er zijn Tsjechen die willen blijven geloven in Václav als redder in hoge nood. In de nabij gelegen Lucerna Passage heeft kunstenaar David Černý in 1999 een heel vreemd beeld gemaakt, lees hier zijn bedoeling.

De Jugenstil winkelpassage zelf heeft behalve veel stof en spiegels ons niet veel te bieden. Maar we zijn dan ook alleen op de begane grond geweest.

Dan dwalen we langs een marktje en door de achteraf straatjes ten zuiden van het centrale plein.

De volgende dag bezoeken we de dierentuin van Praag, dit is niet al te ver van de camping. Halverwege kun je ook met een stoeltjeslift omhoog, want de dierentuin is tegen een helling gesitueerd.

Uitzicht!

We nemen een andere route naar het centrum en die gaat na het Stromovka park over een stevige heuvel!

Maar dat heeft als voordeel dat we bij een geweldig uitzichtpunt komen. Op het terras van Hanavský Pavilon drinken we een biertje.

Net als gisteren genieten we van een heerlijke maaltijd bij Indian Jewel, en dat betekent wel wat! Meestal willen we namelijk weer iets anders. Ze zitten vlak achter het centrale plein.

Nog een biertje bij een jazzcafé en dan fietsen we over de kinderkopjes weer terug naar de camping.  Voor alweer een rustige nacht. Fietsen in Praag is ons zeer goed bevallen. Pas wel op voor de soms brede spleten tussen de straten met kinderkopjes.

Een volgende keer nemen we wellicht weer een van de minicampings hier ten noorden van het centrum. Een andere optie is een grote camping op een eiland in de Moldau aan de andere kant  van Praag. En ik wil meer van die rare kunstenaar David Černý zien!

Dit vind je misschien ook leuk

Schrijf een reactie