Home RoutesAutoroutes Goedkope route naar Marokko

Goedkope route naar Marokko

door Chris
goedkope route naar Marokko

Tol betalen en wachten voor tolpoortjes is niet onze grootste hobby. Daarom volgen we deze goedkope route naar Marokko. Ik geef tips over de route, campings, bezienswaardigheden en enkele niet al te zware fietstochten onderweg, want haast hebben we niet. Al deze prettige plekken liggen vlakbij de beoogde route om extra reiskosten en -tijd te voorkomen.

Goedkope route naar Marokko door Frankrijk

In Frankrijk zijn tolwegen niet echt te vermijden, tenzij je heel veel tijd hebt. Reken dan op ongeveer 2 keer zoveel reistijd.  Op deze site enkele tips en een handige kaart van Franse snelwegen met en zonder tol. Bij de tankstations aan de snelweg is tanken nodeloos duur, dus ga daarvoor even van de snelweg af. Dan kun je ook meteen even wat goedkope versnaperingen regelen bij de lokale bakker of supermarkt. Na Poitiers heb je de meeste tolkilometers wel gehad. Op de terugweg reden we ook de gratis N10 tussen Chartres en Tours, maar dat ging niet zo snel.

Camping “Le Bec de Cisse” in Vouvray is een heel prettige camping en slechts een paar kilometer rijden vanaf de snelweg. Deze camping ligt vlakbij  Tours en aan de Loire. Dus ook aan het vlakke fietspad “La Loire à Vélo”.

Bij Poitiers nemen we de goedkope route N10 / E606 via Angoulême, tolvrij en ook vierbaans. Een hele goedkope camping hier is die bij Ruffec: “Camping du Rejallant”. We betalen slechts 12 euro.

Nog goedkoper hier zijn de ruime parkeerplaatsen langs de N10 / E606:

Of wat denk je van een gratis overnachting bij een wijnboerderij? Kijk hier voor recensies en de precieze locatie.

Voor fijne zandstranden en veel campings in de uitgestrekte dennenbossen ga je bij Capbreton van de snelweg af. Ook weer slechts een paar kilometer.

Goedkope route naar Marokko door Spanje

In Spanje stuurt de navigatie je misschien via Madrid, maar de volgende route is iets korter en je betaalt minder tol. Op de Spaanse tolweg betaal je gemiddeld zelfs nog meer dan in Frankrijk.

Op het eerste deel is de E80 / E5 Spaanse tolweg door bergachtig terrein. Dit omzeilen kan wel, maar zal flink wat tijd kosten. Bij Burgos kom je op de E80 / A62 (gratis) en rijd je naar Salamanca. Daar pak je de Autovía Ruta de la Plata (=A66, ook gratis) recht naar het zuiden tot aan Sevilla. Deze route dankt zijn naam aan de oude Romeinse zilverroute. Op het laatste stuk naar Algeciras betaal je nog een keer tol.

Hier nog een handige aanvulling, want in september 2021 zijn er nog twee trajecten in Spanje tolvrij geworden.

Wij overnachten een keer gratis in het gehucht Retana bij een Via Verde (een vlak fietspad over een voormalige spoorbaan) met als doel naar het stadje Vitoria-Gasteiz te fietsen, maar daarvoor is het te koud. Tsja, we zijn op weg naar Marokko, dus we hebben geen wanten meegenomen.

De volgende ochtend staat het ijs op de ramen.

Een ooievaarsdorp

170 kilometer verderop kijken we even bij een mooie gratis camperplaats met zicht op ooievaars op een kerk. Het is er wonderschoon!

Dit is in Torquemada, pal naast de snelweg. Maar het is nog veel te vroeg voor een overnachtingsplek. Ons volgende doel wordt een camping naast een Via Verde, iets ten zuiden van Plasencia.

Fietstocht door de Extremadura

De camping heet Monfragüe en er zijn vele vogelliefhebbers. Het is, ondanks dat we nog maar in de eerste helft van maart zitten, al bloedheet! Heerlijk! We zien regelmatig vale gieren, rode wouwen en ooievaars overvliegen. En de prachtige azuurblauwe vogels heten volgens de buurman “Iberische eksters”.

De volgende dag fietsen we de 17 km lange Via Verde de Monfragüe, die naast de camping begint. Het eerste stuk is vrij vlak en volgt de route van het oude spoorbaantje. Dan met een brug over het moderne enkelspoor.

Het pad (soms asfalt, soms grint) volgt de spoorweg, maar moet steeds vaker over de heuvels. Na twaalf kilometer houden we het voor gezien en rijden we terug langs velden met madeliefjes, zwarte stieren en honderden tinten groen. De grote schaduwrijke bomen zijn aan de onderkant horizontaal, het vee heeft tot een bepaalde hoogte de blaadjes allemaal opgegeten.

We betalen de camping 18 euro (met acsi), kopen het laatste knapperige stokbrood en rijden dan naar het uitzichtpunt waar de monniksgieren broeden op de rotsen aan de Taag. We rijden hier verder naar het zuiden en komen bij Mérida weer op de route.

Een heerlijke overnachtingsplek

In El Ronquillo verlaten we de snelweg (afslag 768) voor weer een prachtige fietstocht. We kronkelen gedurende een kilometer of vijf naar beneden en parkeren op een eenzame plek. Vanaf hier kun je naar beide kanten het fietspad zo’n 5 km volgen. Klik hier voor een fotoverslagje over deze leuke fietsroute. Het ietwat hobbelige fietspad gaat langs het stuwmeer Embalse de la Minilla en ooit reed hier een treintje.  Ach, we kunnen hier ook wel overnachten.

Bij Sevilla parkeren we ons busje op een groot veld, dat normaal voor de Feria (de Aprilfeesten) is gereserveerd. We fietsen naar het centrum, op deze manier hebben we geen last van druk verkeer en parkeerproblemen. Lees binnenkort hier ons verslag daarover.

Na Sevilla is het minder dan 200 km naar de zuidpunt van Spanje, de meeste ferry’s vertrekken vanuit Algeciras en zijn dan na ruim een uur varen in Tanger Med. Een andere optie is vanuit Tarifa te varen. Daar zijn ook enkele campings aan de kust.

Gibraltar

Maar wij willen eerst nog Gibraltar met zijn rots bekijken. Dus we strijken neer op de hele aardige camping “Sureuropa” aan de oostkust. Vanaf het strand zien we de rots al liggen, heel apart als een soort eiland, omdat het land eromheen heel laag is.

De plekjes op deze camping zijn klein en het keerrondje aan het eind is een lachertje want zelfs ons busje moet hier drie keer steken. We helpen een grote caravan duwen, die helemaal achteruit naar de openbare weg moet.

De volgende dag bezoeken we Gibraltar. Eerst is het aansluiten in de file. Na een half uur mogen we onze paspoorten laten zien en rijden we over het vliegveld, heel grappig!

Op de eerste rotonde kiezen we “eastside”, waar we wachten voor een stoplicht op de smalle kustweg. Dan rijden we door een lange tunnel met ruwe rotswanden en staan we al op de zuidpunt bij een moskee en een vuurtoren. We drinken er een kopje koffie en bekijken een kanon en een informatiecentrum. Dan willen we met ons busje de rots op rijden, maar dat mag niet. We rijden door het drukke stadje, steken de landingsbaan weer over en Gibraltar weer uit. Klaar! Je moet het gezien hebben als je in de buurt bent, maar wij waren niet echt gecharmeerd.

Goedkope route naar Marokko: tips voor de overtocht

Dan rijden we richting boot en omdat we vele gebouwtjes zien met “tickets Maroc”, stoppen we ergens voor een “open end ticket” en krijgen papieren, waar onze gegevens al op staan. Lekker gemakkelijk, maar 273 euro is wel te veel. Voor een goedkopere optie, moet je iets meer je best doen, kijk maar eens op dit topic over dit onderwerp op het camperforum. Tanken doe je overigens het best aan de overkant want daar is de brandstof fors goedkoper. De toegang naar de haven staat gelukkig goed aangegeven en twee uur later staan we op Afrikaanse bodem!

Oh ja, in de haven staan “hosselaars”, mannen die je “helpen” met alle formaliteiten, maar het is allemaal heel gemakkelijk om zelf te doen, hoor! In Spanje zagen we ze niet, maar op de terugweg in Tanger Med waren er twee mannen die voor een kantoortje stonden. We dachten dat ze bij de douane hoorden, dus gaven onze papieren af. Dus ga altijd zelf naar een loket in een kantoor. Bij een slagboom 20 meter verderop zei men heel droog: “Die mensen werken niet voor ons, hoor”. Maar ja, toe waren wij al 40 euro extra kwijt. Dus let goed op!

Wauw, we zijn in Marokko!

In een levendige kustplaatsje aan de Middellandse Zee (Fnideq) lopen we wat rond.

We eten hier heerlijk in een lawaaierig restaurant. We kijken onze ogen uit!

Ondertussen is de zon onder, maar het 25 kilometer zuidelijke gelegen Martil bereiken we gemakkelijk dankzij de vele straatlantaarns. Dit is volgens mij de camping die het dichtst bij Tanger Med gelegen is. De camping heet “Al Boustane” en wordt vanaf de boulevard aangegeven.

We drinken muntthee op een pleintje bij de zee en kijken naar de flanerende mensen. Wauw, we zijn in Marokko!

Sommige plekken hebben we op de heenreis en andere op de terugreis bezocht. Ik heb de plekken voor jou als lezer van noord naar zuid gerangschikt. Doe je voordeel met deze beschrijving van onze goedkope route naar Marokko en kies je eigen plekken. En tips of andere reacties mag je altijd hieronder kwijt.

Dit vind je misschien ook leuk

Schrijf een reactie