Home ReisverhalenGriekenland Voorjaar in Griekenland

Voorjaar in Griekenland

rondje over het vasteland 2022

door Chris
bloeiende mimosa in het voorjaar in Griekenland

Na een besneeuwde route door Bulgarije passeren we bij Komotini de Griekse grens. Het is tijd om te genieten van het voorjaar in Griekenland.

In Komotini eten we bij een ouder echtpaar dat ons bijna juichend verwelkomt. Zijn we de eerste buitenlandse gasten van het seizoen? Griekse salade, heerlijke slappe patatten, souvlaki en gefrituurde ringen calamares met Griekse koffie na. We noemen typische Griekse gerechten, want een menukaart is er niet.

In vissersdorp Fanari zien we meteen flamingo’s! Nu weten we zeker dat het voorjaar in Griekenland is begonnen. We vinden een mooie overnachtingsplek in het riet achter de haven (40.965042, 25.127682).

Hier is ook het botenkerkhof.

We drinken Mythosbier aan zee! De zeven miauwende katten rond het buurtafeltje worden uiteindelijk beloond met handenvol zoute vis. In een restaurant ontmoeten we een Duits stel, Milou en Günnar. Zij hadden ook sneeuw in Bulgarije en zijn op weg naar Iran. Het is heel gezellig en daarom iets teveel bier.

Twee eilandjes met kerken

14 april

Te fiets de lagune in en dan naar het klooster van Agios Nikolaos in het Vistonida meer. Het is gelegen op twee eilandjes, verbonden met houten loopbruggen met elkaar en het vasteland.

We zien een zeemeeuw een grote vis uit het water pakken! Al gauw volgt ruzie met een andere zeemeeuw die mee wil eten.

Nog voor Xanthi alweer aan de warme hap, makreel, risotto met inktvis etc. In Xanthi toetsen we “bakker” in en krijgen we bolletjes cadeau bij ons bruine brood. In de buurt van Sminthi zoeken we lang naar een volgende overnachtingsplek. We zien zelfs weggetjes waar we niet durven te rijden.

Dan toch nog een prachtplek, hier heb ik een apart stuk over geschreven. De plek is aan de Nestos rivier en we volgen deze rivier weer terug naar de kust. Daar installeren we ons op camping Alexandros.

Deze camping is het hele jaar open en er is wifi! Dit hebben we nodig in verband met de feestelijkheden rondom mijn zoon en kersverse schoondochter. We gaan namelijk morgen zoomen met haar familie aan de andere kant van de wereld! Daarom betalen we ook meteen voor twee nachten. Op de camping zijn de vaste gasten nog niet aanwezig. De te huren huisjes worden geboend en gelucht, voorjaarsschoonmaak!

We fietsen het stadje Nea Karvali in, weinig te beleven. Enkele vrijwel lege restaurants en slaperige cafeetjes. Op de camping kijken we de vierde aflevering van “Hunted into the Wild” en ook nog eens de herhaling van de eerste aflevering. Een paar nachten geleden kampeerden we namelijk bij het startpunt met de watertorentjes.

16 april

Onze Indonesische familie

Behalve de feestelijkheden rondom mijn zoon, is ook de dochter van Ton jarig. We gaan het dus druk krijgen vandaag! Het zoomen begint om 14.40. Het is in Griekenland dan 15.40 en in Indonesië 19.40. Het is heel bijzonder om de nieuwe familie een beetje te leren kennen. Mijn zoon wordt vandaag moslim uit liefde voor zijn vrouw. Dus met het zoomen kan iedereen deze ceremonie bijwonen.

Tijdens de ceremonie horen we ineens een drone. Die blijkt van Agnes en Jan, onze buren. We leren ze later even kort kennen en mogen ook meteen het heerlijke tahini-gebak uit de omnia-oven proeven, erg lekker! Sindsdien volgen we hun reizen met de buscamper en ze vinden het vast leuk als jij dat ook doet. Ze reizen nog meer dan wij en zijn consequenter met het plaatsen van artikelen. Ze houden o.a. van cultuur, wandelen en fietsen, geocaching/labcaches, fotograferen en koken.

’s Avonds zien we tijdens het eten op het terras van een taverne aan zee een enorme vlucht “spreeuwachtigen”. De vogels scheren vlak boven de zee, een prachtig schouwspel.

17 april

Grieks Orthodox Pasen

De “Big week” is begonnen, de week voor het Grieks Orthodox Pasen. We horen de “Pappas” om 9 uur al langdurig zingen in een nabijgelegen kerk. De meeste winkels zijn gesloten. Agnes en Jan zijn vertrokken naar Turkije. Wij besluiten om naar de Corinthische Golf te rijden om de komende twee regendagen nuttig te besteden. En halverwege is ook nog ergens een warm bad!

We eten vanwege de “Big week” eens in een verschrikkelijk druk restaurant met veel families met kinderen. We “moeten” vis eten vanwege aankomend Pasen. Er is slechts één ober, die heen en weer rent en van alles op de tafeltjes smijt, hij rukt de menukaarten uit onze handen als hij denkt onze bestelling wel te weten. Dat gaat natuurlijk mis en uiteindelijk zitten we ruim twee uur in dit restaurant.

In de buurt van Almiros willen we een overnachtingsplek bij twee meteorietmeertjes vinden. Helaas is het pad veel te glibberig. Dan maar een plek bij een oud eikenbos.

Op een tamelijk suffe plek staan we nu en er begint ook nog eens een discodreun…

18 april

Een warm bad in de regen

Het regent, maar in Almiros vinden we een goede koffiewinkel met lekkere warme broodjes. Dan op de Griekse tolweg weer ettelijke keren stoppen om tol te betalen, wat een stom systeem.

Bij Dhamasta vinden we gemakkelijk de warme badjes. De temperatuur van het water is 33 graden Celcius, heeft slechts een lichte zwavelgeur en is heel erg zout. Er zijn verschillende badjes, het bad waar wij zijn is ongeveer een halve meter diep. We zijn er alleen!

Geweldig, belletjes stijgen op en tintelen op onze huid. Bij het aankleden bemerken we dat onze huid plakkerig aanvoelt, vast heel gezond. En wondjes prikken wat. Ton gaat in een wat groter meertje vlakbij ook nog even zwemmen.

Dit meertje is groter, dieper (ongeveer 1 meter diep) en er is een strandje en een trappetje. Het is hier wat drukker.

Hier rijden we de bergen in richting Amfissa over een mooie en rustige weg. In een wegrestaurant kunnen we een “boevenwagen” met blauw zwaailicht minutenlang volgen over alle haarspelden en kronkels.

Kamperen bij een krater

Tegenover Itea volgen we een smalle asfaltweg het binnenland in.

Het wordt een stenig pad, doch goed te berijden en komt uiteindelijk uit bij een diepe krater. Het grote diepe gat in de grond werd zo te zien vroeger als vuilstortplaats gebruikt.

We rijden 400 meter terug en dan naar rechts, daar is een mooie vlakke plek: 38.419536, 22.399330. Met uitzicht op Galaxidi in het zuiden en op Delfi in het noordoosten. We zien een bonte tapuit en de flora bestaat o.a. uit klaprozen, kamille en boomvormige wolfsmelk.

19 april

’s Ochtens schijnt de zon weer. In de verte is een man bezig met zijn bijenkastjes. Een grote kudde geiten met een aardige herder en drie honden hangt een tijdje rond in onze buurt. We gaan op zoek naar de andere kraters in de buurt, maar de paden zijn door de aanhoudende regen nu veel te slecht.

Voorjaar in Griekenland

In Galaxidi willen we overnachten bij een strandje om de hoek van een bebost schiereiland. Een man is hier bezig met zijn fruitbomen. We mogen hier niet overnachten, men is bang voor vuur. Hij is zo aardig ons voor te rijden naar een plek aan de andere kant van Galaxidi: een aardig pleintje.

We bedanken hem hartelijk, maar gaan hier niet blijven. Maar wel eerst de fietsen eraf en het stadje verkennen.  Bij de haven een grote hoeveelheid leuke restaurants. Gebakken courgettes, gekookte groentes, moussaka, kalfsvlees… Overal staan bomen in bloei.

De kerk met de bijzondere zonnekalender is gesloten. We hebben door de steile en kronkelige straten zelfs moeite om ons busje weer te vinden. Uiteindelijk wringen we ons (met de fietsen) tussen een boom en een hek door.

Erateini ligt een stukje westelijker aan de Corinthische Golf en we vinden snel een mooie plek. Voorbij de haven is een pad vlak langs de zee. Het gaat naar een kapelletje en vlak daarvoor is een grasveldje met een vuurplaats: 38.354061, 22.237327.

Het waait stevig, zwemmen is nu geen optie. Naar het dorp fietsen wel.

20 april

Voorjaarsschoonmaak: schone lakens op ons bed en nog wat van die karweitjes. We rijden leuk langs de zee en gaan ergens het binnenland in voor een plek (38.465933, 21.883828), misschien minder wind? We lezen, afwisselend binnen en buiten.

De geboorte van het kalfje

Zes koeien komen langs. Ik wandel wat richting rivier en de koeien komen terug, maar één blijft op een andere plek vlakbij ons busje. Misschien durft ze niet terug en ik ga eens kijken. Ik hoor een dreigend geluid. Even later toch nog eens kijken, want er staan mooie bloemen en met een app kun je een foto maken en kom je de naam te weten. Weer dat vreemde geluidje en verhip, er is ineens een klein kalfje bij! Die was er op de heenweg nog niet. Het kalfje drinkt bij zijn moeder, de navelstreng hangt er nog aan. Het doet een paar heel wankele stapjes en gaat liggen, z’n moeder likt hem.

We gaan nog een paar keer rustig in de kraamkamer kijken. En deze plek noemen we “de geboorte van het kalfje”.

21 april

Na een relaxed ochtendritueel zien we bij het wegrijden moeder en kind weer, ze zijn terug bij de kudde! Op de weg terug naar de kust komen we alles tegen wat we nodig hebben: water, afvalbak, supermarkt en bakker. Bovendien twee leuke kerkjes!

Voorjaarsduik

Dan zwemmen bij Kato Vasiliki. Kamperen is hier nu verboden en het strand is leeg. De zee is hier erg ondiep en er is flink wat bruin wier. Het is onze eerste zwempartij in de zee dit voorjaar in Griekenland. Wat een prachtplek!

In het dorp eten we matig en best duur. Dan rijden we een stuk op de nieuwe snelweg. Het meer van Zirou is ons doel, een aardige plek, maar wel druk.

Vanavond komen hier vast nog meer jongelui de boel opleuken. We rijden verder, zien een mooi begroeide Romeinse aquaduct en belanden boven in het dorp Agios Georgios op een plek met uitzicht. Alleen staan we bij een hek van iemands achtertuin. Maar we staan niemand in de weg, zelfs een auto kan nog passeren.

22 april

Het is Goede Vrijdag in Griekenland. De gezangen van de Pappa’s en de galmende kerkklokken zijn hierboven leuk te horen. Ik zit voorin te lezen en hoor een zacht kuchje. Ik zie een man die net uit het hek is gekomen. We kijken allebei eerst verbaasd en dan zwaaien we ter geruststelling naar elkaar, de man gaat weer terug. Een half uurtje later loopt hij weer langs en verdwijnt over het pad. We zwaaien nogmaals en dan kijkt hij nog een keer superverbaasd achterom. Ik snap hem volledig. We maken koffie op het pad en vertrekken vrij snel.

Verderop is de bron van de Louros, we zien hier natuurlijke wasmachines, er hangen dikke dekens te drogen.

Een echtpaar uit Kavala loopt samen met ons een rondje om de prachtige bron met helder water en machtige bomen.

Fietsen in Ioannina

We naderen Ioannina en rijden dwars door de stad naar de camping. Deze heeft een mooie ligging aan het meer op twee kilometer (fietsen) van het prachtige centrum.

We moeten wel weer even wennen aan de lawaaierige stad, de drukke terrassen en de enorme hoeveelheid leuke winkeltjes.

We fietsen langs de boulevard, we zien een slangetje en eten ergens sushi.

De oude binnenstad is ook leuk om doorheen te dwalen.

23 april

De gang van zaken op de camping vinden we helemaal niks, het lijkt meer een kanoclub. Maar ’s ochtends zien we veel jongeren keihard roeien op weg naar de volgende olympische medaille en dat is erg leuk om te zien. Een plaatje, met die besneeuwde bergen op de achtergrond.

Langs het meer naar de snelweg en dan vinden we bij onze plek aan de Aliakmonas rivier een andere plek, de vorige plek is namelijk nu onbruikbaar vanwege de harde stroming. aan de Aliakmonasrivier in Griekenland

Wouw, wat een heerlijke plek, echt genieten hier! En we zijn hier helemaal alleen. 

24 april

De zon is ’s ochtends snel over de heuvel en we genieten al vroeg van alle vogelgeluiden, koekoek, specht. De vogels die hier steeds rondvliegen zijn roodkopklauwieren.

In de verte een prachtige vos. Helemaal uitgerust gaan we straks beginnen aan ons laatste deel van deze reis: “dwars door de Balkan”. We hebben erom genoten van deze elf dagen tijdens het voorjaar in Griekenland.

Dit vind je misschien ook leuk

Schrijf een reactie