Home ReisverhalenGriekenland Zwemmen in een bergmeer

Zwemmen in een bergmeer

het heerlijke "Tsivlou Lake"

door Chris
zwemmen in een bergmeer

In dit reisverhaal zwemmen we o.a. in een helder bergmeer “Tsivlou” in Griekenland. Dit meer is ontstaan door een aardverschuiving in 1923. Bij die aardverschuiving zijn toen twee dorpjes weggevaagd. Maar eerst naar Kalavryta waar in 1943 zich ook een enorm drama afspeelde. Daarna wordt het verhaal weer gezellig hoor!

Vanaf de Golf van Korinthe rijden via de 31 over een mooie en erg rustige bergroute naar Kalavryta. Daar krijgen we in een straat vol terrassen de traditionele Griekse gerechten zoals moussaka geserveerd.

Het stadje is erg toeristisch in tegenstelling tot de bergroute, waar geen open restaurant te vinden was. De meeste toeristen komen hier namelijk met een toeristentreintje door een nauwe kloof. In Kalavryta is op 13 december 1943 de gehele mannelijke bevolking uitgemoord als wraakactie tegen het Nationale Griekse Verzet. Bij het treinstation is een museum over deze gebeurtenis. En op de plek waar de Duitsers met machinegeweren 438 jongens en mannen vermoorden een gedenkteken net boven de stad.

De vrouwen en kinderen werden in een school opgesloten en de school werd in brand gestoken. Ze wisten gelukkig net op tijd te ontsnappen.

We rijden langs het monument verder tot Ton een leuk weggetje ziet tussen de naaldbomen. We vinden vlot een vlakke plek met schaduw (38.009958, 22.149779).

Op het pad staat een bord met E4, dit blijkt een wandelroute van noord naar zuid over de hele Peloponnesos. De wandelaars lopen ook door de kloof waar alleen het treintje rijdt. We zien hier trouwens geen enkele wandelaar, wel komen er enkele pick-ups voorbij. ’s Avonds nog een paar afleveringen van Breaking Bad met de deur open, heerlijk.

23 september

Er staan hier prachtige hulsteiken. Ik maak nog een korte wandeling en dan willen we alweer verder.

Zwemmen in het Tsivlou bergmeer

Een schitterende route volgt nu: door een bos omhoog, langs een skicentrum, over een hoogvlakte, een lange afdaling met haarspelden, over een rivier en dan weer omhoog door het bos.

Hemelsbreed is het Tsivloumeertje slechts 11 kilometer verderop, maar we rijden 32 kilometer en daar doen we een uur over.

De zwemplek aan de noordoostkant van het meer is perfect. Veel parkeermogelijkheden op een schuin veld en het water is niet te koud. Het meer ligt op een hoogte van 708 meter.

Er zijn veel vissen, dus we gaan ook snorkelen en nemen oud brood mee. Een stukje terug zagen we een taverna, waar we heerlijk eten terwijl de badpakken en handdoeken drogen.

De platanenvallei

We rijden dezelfde route terug, geen straf. Maar om nou weer op dezelfde plek te gaan staan, we twijfelen, maar rijden toch door. Langs de “Cave of the Lakes” en dan een dal in naar het oosten. Het hele dal staat vol met (esdoornbladige) platanen, overal stroomt water en er zijn veel restaurantjes.

We rijden verder en vinden vlakbij een kerkje een mooie overnachtingsplek (37.92926, 22.20362).

24 september

Hanengekraai in de verte en een enkel geitenbelletje. We hebben op deze plek gisteren en vandaag geen mens gezien. Ik kijk wat rond bij het kerkje, er liggen enkele oude graven.

We rijden een paar kilometer terug voor een bezoek aan de “Cave of the Lakes”. Over een kwartier zal er een rondleiding zijn van ongeveer een half uur. De gids vertelt ons op de terugweg nog wat details in het Engels, heel aardig van haar.

In de grot mogen geen foto’s gemaakt worden, dus ik maak er een paar van de foto’s die in de hal hangen. Wat opvalt zijn de korrelige kalkafzettingen op de plekken die soms onder water stonden. Door spetters op het wateroppervlak, denk ik, in plaats van gestaag druppelen.

In Klitoria eten we gezellig op het centrale dorpsplein.

Dan wat boodschappen en ergens water tappen.

Zwemmen in het Doxa bergmeer

Ons volgende doel is zwemmen in een ander bergmeer: het Doxa bergmeer ligt op 872 meter hoogte. Er staat een kerk op een schiereilandje in het meer. Als we daar een overnachtingsplek vinden, zouden we om het meer kunnen fietsen. De fietsen staan wat zielig te verstoffen: overdag is het te heet om te fietsen.

Het zwemmen is heerlijk, maar voor een plek vinden we het veel te druk hier. Bovendien staan er borden dat je hier niet mag overnachten.

Nee, wij vinden verderop een fantastische vrijkampeerplek met een waanzinnig uitzicht. We noemen deze plek “de geitenbron”.

Dit vind je misschien ook leuk

Schrijf een reactie