Moeder Teresa

door Chris
gedenkplek

In Skopje is op de plek waar zij ooit gedoopt is een gedenkhuis voor moeder Teresa gebouwd, een moderne versie van haar geboortehuis. Na een bezoek daaraan was dit voor mij een reden om me eens te verdiepen in deze wonderlijke persoon.

De levensloop van “Moeder Teresa”

Geboren in 1910 in een welgesteld Katholiek Albanees gezin, werd zij al op haar eerste levensdag gedoopt.

Ze is één van de meest beroemde Macedoniërs en heeft achttien jaar in Skopje gewoond. Of was ze nou één van de beroemdste Albanezen?  We hebben inderdaad in Albanië wel eens een standbeeld van haar gezien en het Albanese vliegveld is toch ook naar haar vernoemd? En in het huidige Noord-Macedonië wonen toch ook veel Etnische Albanezen?

Ze heeft in ieder geval nooit in het huidige Albanië gewoond, want ze vertrok via Ierland naar India om meisjes te onderwijzen. Daar werd ze getroffen door de armoede aldaar en en besloot zich te wijden aan de armsten der armen. Dus stichtte zij een orde van de Missionarissen van Naastenliefde, een religieuze orde voor zusters in Calcutta. In 1979 ontving zij voor haar werk de Nobelprijs voor de Vrede.

Ze stierf in 1997 op 86-jarige leeftijd in Calcutta, een rouwstoet van miljoenen trok door Calcutta. Een dag na haar overlijden was de begrafenis van lady Di, die op 31 augustus na een tragisch ongeluk overleed.

Sommige relikwieën van de in 2003 zalig en in 2016 heilig verklaarde zuster worden nog steeds hier in Skopje bewaard.

Er is trouwens nog veel meer te doen in Skopje, klik maar hier!

In een fantastisch ouderenproject in Moldavië zagen wij onlangs een mooie spreuk van moeder Teresa op de muur:

“Dragostea începe prin grija, par care le-o acordăm celor de aproape, celor de acasă” betekent zoiets als “Liefde begint met zorg zoals je die thuis ook zo zou geven” en die spreuk is hier in Moldavië zeker van toepassing! Klik hier als je meer wilt weten over dit project.

Dit vind je misschien ook leuk

Schrijf een reactie