Van Gogh in Arles

door Chris

Op de fiets in de voetsporen van Van Gogh in Arles

In 2019 raakten wij 130 jaar na Vincent van Gogh ook verliefd op dit zuidelijke stadje en het leuke is: je kunt in de voetsporen van Vincent een bijzondere route afleggen. Tip: klik op deze site op “download wandeling” voor een handig pdf-je. Op een tiental plekken zijn grote afbeeldingen van werken van Van Gogh in Arles te vinden, precies op de plekken waar hij ooit met zijn schildersezel heeft gestaan.

Je kan de route uiteraard ook op de fiets afleggen, al speurend kom je op bijzondere locaties.

Van Gogh in Arles

Het is soms even zoeken, zoals op het prachtige Place de la République. Volg eventueel deze aanwijzingen op de trottoirs:

Soms is het onderwerp van het kunstwerk al lang verdwenen, maar kun je aan de omgeving zien dat de locatie klopt, zoals hier bij “het gele huis”:

Geniet van de winkels en terrassen, de markt en de mobiele kapper. En de kostelijke geveltjes.

Een klein Van Gogh museum

In het Van Gogh museum (35 Rue du Dr Fanton) zijn een aantal werken van hem te bewonderen.

Het bruggetje van Langlois

Iets buiten Arles ligt de “Brug van Langlois”, de afmetingen lijken me totaal niet te kloppen. Volgens Ton is dat typisch  voor het impressionisme. Af en toe arriveert er een leegstromende touringcar.

De Camargue

Fiets bij het bruggetje gewoon nog verder over de Via Rhôna en je bent meteen in de Camargue. De wat saaie fietstocht tegen de zeewind in langs een riekende sloot, wordt boeiend als je goed kijkt: er zijn hier warempel rijstvelden met zwarte ibissen, acrobatisch vliegende ijsvogels met nestjes in de lemen oevers van de sloot en een twee meter lange slang die op het asfalt ligt te zonnen.

Wij vonden het heerlijk om de voetstappen Van Gogh in Arles op de fiets te volgen. Ongeveer 140 jaar geleden stond de beroemde Nederlandse kunstschilder hier op zijn favoriete plekjes. En kunnen wij door zijn ogen genieten van de zuidelijke sfeer.

Dit vind je misschien ook leuk

Schrijf een reactie