Home BezienswaardighedenRoemenië De citadel van Alba Iulia

De citadel van Alba Iulia

vlak fietsen door de gedempte slotgracht

door Chris
op de citadel van Alba Iulia

Op een zaterdag in september willen we een fietstocht maken rond en in de citadel van Alba Iulia. De slotgracht met zeven punten is gedempt, dus je kunt een vlakke fietstocht van zo’n 3 km rondom maken. Meestal geef ik je de coördinaten pas aan het eind van het verhaal, maar dit ziet er zo spectaculair uit, tenminste bij de instelling “satelliet”:

 

We parkeren in de schaduw in een zijstraatje bij de Biserica Pogorârea Sfântului Duh. Vanaf die kerk fietsen we een kilometer naar het oosten. Deze fietsroute is vlak en het laatste stuk gaat zelfs over een brede boulevard met veel restaurantjes. Je fietst hier over een golvend aangelegd fietspad tussen de terrasjes door, dus pas op voor plotseling overstekende voetgangers.

De citadel van Alba Iulia

We steken een weg over en komen op een parkachtig plein met fonteinen en een lelijk monument. En dan fietsen we over een glazen brug zo de citadel in. Rechts zien we een houten slotgrachtbrug met daarvoor een plein met plek voor allerlei activiteiten. Straks zullen we daar fietsen.

We fietsen nu recht op de Kathedraal van de Heilige Drie-eenheid af. Binnen wordt net een huwelijk bezegeld dus dat is altijd mooi om te zien.

Deze orthodoxe kerk wordt ook wel de Kroningskathedraal genoemd omdat koning Ferdinand I en koningin Marie hier na de eerste wereldoorlog in 1922 gekroond werden tot de monarchen van Groot-Roemenië. Maar de katholieke Ferdinand maakte bezwaar tegen de kroning in een orthodoxe kerk, dus vond die plaats op de binnenplaats.

Ernaast staat en stond de Rooms Katholieke Sint-Michielskathedraal, maar vanwege politieke redenen vond die kroning dus bij de buren plaats. We horen tromgeroffel en mogen genieten van een indrukwekkende militaire processie.

In de Katholieke kerk, je ziet hem al op de achtergrond, nemen we ook een kijkje. Sarcofagen, een prachtige piëta, een gedraaide preekstoel, een tafel die het vagevuur uitbeeldt en de heilige St. Antonius.

We fietsen verder langs nog niet al te drukke terrasjes, je mag overal op de citadel gewoon fietsen.

Aan de oostkant is een uitzichtpunt bij een obelisk en de poorten naar de oostkant van de stad.

Fietsen door de gedempte slotgracht

Hier sjezen we naar beneden voor een mooie fietstocht langs de muren van de gedempte slotgracht. Het is mooi gerestaureerd met gelukkig ook nog wat oude stukken muur. Er zijn prieeltjes, vijvers met vissen, standbeelden, geheime doorgangetjes en enkele groepen elegant geklede mensen. Perfecte plekken voor je huwelijksfoto’s hier!

Al snel zijn we weer bij het activiteitenpleintje bij de houten brug.

Je kan natuurlijk ook net als Merel gaan hardlopen door de oude slotgrachten van Alba Iulia of gewoon al wandelend dit gebied verkennen. Maar wij gaan nu eerst lekker eten op een van de terrasjes langs het golvende fietspad.

Dit vind je misschien ook leuk

Schrijf een reactie