Home ReisverhalenBenelux Schermutselingen in Bathmen 2014

Schermutselingen in Bathmen 2014

door Chris
Schermutselingen in Bathmen

Toevallig komen we terecht op festiviteiten die te maken hebben met de bevrijding van Napoleon: er zijn namelijk schermutselingen in Bathmen!

29 mei 2014
Een lang weekend vrij! We hebben met mensen van de Nepalreis afgesproken om gezellig bij te kletsen en foto’s te kijken. Samen fietsen we ook een rondje in hun mooie omgeving en ze laten ons de resten van een lanceerplaats voor vliegende bommen uit de tweede wereldoorlog zien.
We slapen vlakbij op camping Jong Amelte in het bos, heerlijk!

30 mei
Chris:  We hebben nog geen duidelijke plannen hoe de rest van het weekend in te vullen, dus volgen we de tip van onze vrienden op om in Deventer te gaan winkelen. Toevallig horen we daar van iemand in een broodjeszaak dat er dit weekend in het vlakbij gelegen Bathmen bijzondere dingen gebeuren ter gelegenheid van de bevrijding van Napoleon’s juk 200 jaar geleden!

Boerencamping

We strijken neer op boerencamping de Flierweide waar we ons meteen welkom voelen, dat kan ook haast niet anders want de boer doet met een een constante lach op zijn gezicht de karweitjes op en rond de boerderij. We staan op het laatst vergeven plekje, vlakbij de stal, maar dat mag de pret niet deren, want de zon schijnt!

Dan fietsen we naar Bathmen voor een lekker maal, kopen Battumse duiten en zien veel mensen in de kleding van 200 jaar geleden, die o.a. smikkelen van een enorm varken aan het spit op het dorpsplein.

Canadese “Pipes and Drumms” in mooie kostuums laten hun prachtige geluid horen. Elders zijn soldaten aan het schieten, er wordt spontaan een oud Engels soldatenlied gezongen.

Schermutselingen in Bathmen

Er is een legertje boeren op klompen gewapend met lange stokken, dat overal opduikt als er iets gebeurt. De dames en de kinderen van de gegoede burgerij lopen rond in mooie kleren en willen wel even voor ons poseren.

We komen ogen en oren te kort, ’s avonds zien we Willem II met zijn notabelen rondlopen en een prachtige Kozak:

31 mei
In de buurt van de camping wordt op een groot veld aan de bosrand een veldslag nagespeeld. Het is weer lekker warm vandaag en zo zonder schaduw maar net uit te houden! Het schouwspel duurt een uur en er worden heel wat kanonnen afgeschoten. Af en toe valt er een slachtoffer in het gras.

De Kozak is onze favoriet want het is zo mooi om te zien hoe hij en zijn paard zich als één wezen bewegen!
Uiteraard kijken we ook in de kampementen in de bossen aan de andere kant van het dorp. Er zijn tenten, kookpotten boven het vuur, schietoefeningen en een maffe fransoos die een groepje kinderen laat marcheren.

De hoge heren bivakkeren in luxe tenten met mooie vloerkleden. We komen erachter dat er mensen zijn die dit als hobby doen en flink wat weekenden in binnen- en buitenland, meestal tegen een magere onkostenvergoeding, spelen dat ze in een andere tijd leven.
We kijken ook bij de gegoede burgerij, de dames doen niet veel anders dan thee drinken en koekjes eten.

Er is een optocht van historische kleding en beroepen. Ook een zwerfster is er bij:

Brandalarm

Als we op een terras van een heel fijn restaurant zitten te eten, breekt er ergens een brand uit. Met de hand wordt een knoerterhard alarmapparaat aangedraaid. De burgerwacht vormt een rij en op een heerlijk knullige manier worden er emmers water doorgegeven. Net zo lang tot de brand in een klein w.c.-hokje is geblust. Heerlijk, we staan overal vooraan bij al deze gekke activiteiten. Het is helemaal niet druk dus het is net of men dit allemaal speciaal voor ons doet. We wandelen weer terug naar ons terras, want ons eten staat af te koelen.
’s Avond is er een bijzondere muziekavond en hoe kan het ook anders: alleen helemaal vooraan zijn nog twee zitplaatsen dus alweer zitten wij helemaal goed. Jong en oud talent, prachtige lokale koren, en daar komen in de verte de Pipes en Drumms alweer aan. Kippenvel!

1 juni
Vandaag is de echte veldslag gepland, dus het is erg druk op de weg naar het veld.

We krijgen tijdens de veldslag via een luidspreker informatie, zodat we op de hoogte zijn wat er allemaal precies gebeurt. Een boodschappenjongen kon toen nog vrij over het slagveld lopen om boodschappen over te brengen. Tot een slim iemand zo’n kind Frans leerde verstaan, zodat er in het vijandelijke kamp afgeluisterd kon worden.

Na een uur is ook dit schouwspel voorbij en gaan we op zoek naar onze fietsen.
Wat hebben wij genoten van de schermutselingen in Bathmen en het mooie voorjaarsweer!  En we boffen omdat over een paar weken er alweer een nieuwe reis gepland staat: “Zwemparadijs Corsica”.

Dit vind je misschien ook leuk

Schrijf een reactie