Home ReisverhalenBalkan, westelijk Balkanstadjes te fiets 2018

Balkanstadjes te fiets 2018

door Chris
Balkanstadjes te fiets

Meestal mijden we drukke stadjes, maar te fiets zijn leuke Balkanstadjes veel gemakkelijker te bezoeken. We zijn van fietsen gaan houden en hebben ontdekt dat we zo, zonder parkeerproblemen en/of pijnlijke slenterbenen, ook stadjes kunnen bezoeken!

Welke Balkanstadjes te fiets?

We bereiden een aantal Balkanstadjes te fiets voor: Varaždin in Kroatië, Skopje, Struga, Ohrid, en Bitola in Macedonië, Kastoria in Griekenland, Gjirokastër, Berat, Peshkopi en Shkodër in Albanië. Samen met nog wat ideetjes… gaat dat waarschijnlijk weer een heel relaxte reis worden! We gaan beginnen in het Duitse Passau.

♥ Route op kaart: klik hier voor een kaart van googlemaps met de locaties van de door ons bezochte campings (oranje), vrije overnachtingsplekken (paars), bezienswaardigheden (blauw), enkele fijne restaurants (groen) en goede zwemplekken (donkerblauw). Je kan ze aanklikken voor meer informatie.

Passau enzo

10 april
Chris:  We vertrekken om ongeveer 16.00 en als we moe zijn, stoppen we bij een Duitse parkeerplaats, die al helemaal vol staat met overnachtende vrachtwagenchauffeurs. Dus gaan we van de snelweg af en overnachten rustig op een parkeerplaats bij een voetbalveld, dat zowat in het bos ligt, perfect! Het is bij Breuna.

11 april
Als we weer rijden begint het al snel te regenen, maar uiteindelijk schijnt de zon en gaan we bij Passau op een gratis camperplek staan. Deze is op een schiereiland in de Donau, in de verte zien we de kerken van Passau al liggen!

We fietsen zo’n 4 km naar het centrum en zien vanuit een parkje de Inn en de Ilz in de Donau stromen.

Dan leuk smalle steegjes verkennen, die met kinderkopjes zijn geplaveid. De kerken zijn moeilijk te fotograferen in het dicht op elkaar gepakte centrum. We bekijken de St. Stephan’s kathedraal en zien daar het grootste kerkorgel ter wereld. Vanaf mei tot oktober zijn er ook concerten.

Tijd voor een terrasje en daarna een menuutje met uitzicht op de rondvaartboten op de Donau: pannenkoeksoep (?!), eend en heerlijke toetjes.

12 april
’s Nachts slechts éénmaal gewekt (door een scheepstoeter op de Donau om een uur of 3.00).
We maken koffie en gaan weer op pad. Bij de grens kopen we vignetten (voor Oostenrijk en Slovenië) en frissen we ons wat op. Aan de andere kant een lange file i.v.m. politiecontrole.

Een naturistische camping met een warm bad!

We betalen nog twee keer tol voor een wat langere tunnel en dan schrijven we ons in op een FKK-camping met warme baden in Banovci (Slovenië). Er barst net een buitje los, dus zo meteen de boel even verkennen.

Even later liggen we in een warm bad op deze naturistencamping, lekker gemakkelijk zo zonder badkleding. Elke twee uur, mag je er 1 keer met de camp-kaart in, vertellen onze buren. Vreemd regeltje, want waarom zou je vaker willen? Maar, als je iets vergeet, moet je twee uur wachten, dus we zijn blij dat we op de hoogte zijn gebracht van dit regeltje. Maar wat is het lekker om je in het warme water te laten zakken!

Op een naturistische camping respecteer je uiteraard de privacy van anderen, vandaar deze foto, die niet echt de genotsfactor van deze plek laat zien:

De badjes zijn heerlijk: warm, warmer, warmst, met fijne massagestralen! En af en toe wat koude spatjes uit de hemel!
’s Avonds gaan we een biertje drinken in het plaatselijk gebeuren, onderweg zien we van dichtbij een flinke ree, die door de velden rent! In het hoofdgebouw is snel wifi, toevallig verkopen ze er vanavond allerlei koudgeperste soorten olie en bijzondere meelsoorten, we kopen een paar flessen, eigenlijk niet echt handig aan het begin van onze reis.

Uiteindelijk maken we nog even een maaltijdsalade onder de klep (vanwege alweer motregen).

13 april
Om 6.45 luisteren we alweer naar een vogelconcert, Ton in zijn blootje en Chris volledig aangekleed, ze vindt het nog wat te fris. De zon gaat schijnen en om 8.00 gaan we samen met andere bloteriken naar het warme bad! Wat een genot weer!

Fotogenieke wijnterrassen

Onderweg tanken we in het eerste stadje (Verzej), meteen ook maar even boodschappen doen en een broodje ham eten op de parkeerplaats van de Lidl.

Dan rijden we door een fotogeniek wijnbouwgebied rondom het dorp Jeruzalem.

Het is tijd voor ons eerste Balkanstadje: we zetten ons busje bij een paar flatgebouwen in een buitenwijk van Varaždin en gaan te fiets het leuke centrum verkennen.

En dan… komen we aan bij een klein paradijsje: een minicamping in de ooievaarshoofdstad van Europa, genaamd Čigoč. Lees verder op pagina 2.

Dit vind je misschien ook leuk

Schrijf een reactie