Home ReisverhalenFrankrijk Fietsen in Parijs 2017

Fietsen in Parijs 2017

door Chris

Heerlijk vijf dagen de tijd om op de fiets de wereldstad Parijs te verkennen! Gelukkig is op internet veel te vinden over fietsen in Parijs: info fietsen Parijs en kijk eens op deze interaktieve fietskaart (schakel links boven wel de “aménagements cyclables” in!)

♥ Route op kaart: klik hier voor een kaart van googlemaps met de locaties van de door ons bezochte camping (oranje), bezienswaardigheden (blauw), enkele fijne restaurants (groen). Je kan ze aanklikken voor meer informatie.

28 maart 2017
Chris: Iets voor 19.00 vertrekken we naar Parijs, natuurlijk zijn we er allebei wel eens geweest, maar dit keer samen. Zonder files bereiken we rond middernacht de Franse grens, waar we nogal wat tijd verspillen op zoek naar een rustige slaapplek. Uiteindelijk maar weer terug naar de snelweg waar we op een parkeerplaats redelijk rustig slapen.

Een bijzonder fietspad

29 maart 2017
We eten een broodje aan de overkant van de snelweg en rijden al gauw weer. We parkeren vrijwel naast de Phériphérique in het oosten van Parijs. Dit is naast het zwembad in de Avenue Emile Laurant en fietsen over een bijzonder fietspad het centrum in. De Promenade Plantée loopt over een in onbruik geraakte spoorbaan en is omgetoverd tot een mooi park, soms op straatniveau, soms hoog daarboven of juist door tunnels.

Het laatste stuk van zo’n 1,5 km is alleen voor wandelaars. We zetten de fietsen op aanraden van een Parijzenaar goed vast. Dit stuk loopt soms op een indrukwekkende manier tussen de huizen door. Per fiets nu over de Avenue Daumesnil met leuk zicht op het park boven de winkeltjes. Uiteindelijk komen we bij de Bastille. We nemen een tweede ontbijt op een pleintje in de zon!
Met de fietsen weer achterop ons busje storten we ons weer op de Phériphérique, die ons traag naar de enige camping van Parijs brengt. We betalen hier ruim 160 euro voor vier nachten, voor ons de duurste camping ooit!

Maar alles is hier prima in orde. Alleen over de duivenpoep zijn we wat minder te spreken, maar ja, wat doe je daaraan? Het is tamelijk druk op de camping: veel campers, maar ook al enkele tentjes.

Fietsen in Parijs: “La Défense”

We gaan per fiets naar “la Défense” wat we aan de overkant van de Seine al zien liggen. Het fietsen op fietspaden langs de Seine gaat prima, alleen fietsen we bij “la Défense” plots een parkeergarage in. Het is een beetje lastig om daar weer uit te komen, want het is eenrichting verkeer, maar de Franse automobilisten letten gelukkig goed op. We vinden een trap en lift omhoog, de lift is kapot dus de fietsen kunnen niet mee.
Ton: Via een brug over de drukke straten bereiken we de grote avenue en zien we de Arc de Triomphe en links de nieuwerwetse versie ervan:

We lopen richting nieuwe. Overal staan hier de fraaiste gebouwen, veel van glas en erg hoog. Dit is het financiële hart van Frankrijk. Halverwege gaan we bij een soort vijver met aan het eind een waterval, een biertje drinken. De prijs valt mee, slechts €15,90 voor twee biertjes (mits je ze zelf op haalt aan de bar, anders komt er nog een paar euro bij). Dan begint plots de fontein te spuiten, een groot schouwspel ontwikkelt zich uit zo’n 50 spuitgaten. Bij hoge spuiten worden we wat nat van de nevel.
We lopen verder naar de nieuwe Arc. Imposant! Voorbij de Arc wordt een nieuw sportstadion gebouwd, in deze wijk wordt trouwens heel veel gebouwd, het stikt er van de bouwkranen.

Sushi op de stoep

Al kijkend naar mensen en gebouwen lopen we weer terug naar de fietsen. We hadden op de heenweg al leuke restaurants gezien en vinden een Japans restaurant met sushi: Hoki Sushi, vriendelijk personeel en lekker eten buiten op de stoep.
Dan weer terug over de Seine en nog even kijken bij het restaurant op de camping. Niet echt gezellig, maar wel wifi! Voldaan gaan we na een eerste leuke dag slapen.

30 maart 2017
Om 7.30 wakker, koffie, ontbijt en heerlijk douchen! Behalve Chris: zij had de keus tussen heel heet of veel te koud douchewater. En dan op naar:

Eeuwige vlammen

Chris: De Arc de Triomphe komen we als eerste tegen na een fietstocht door het Bois. De vlam voor de onbekende soldaat brandt nog steeds.

Daarna kijken we naar een andere “eternal flame”, die van prinses Diane. De vrijheidsbeeldvlam bij de Pont d’Alma, die er op het moment van het ongeluk al stond, wordt door velen gezien als monument voor Diane en men legt er persoonlijke spulletjes neer.
Langs de Seine is het goed fietsen al is het soms even zoeken waar het fietspad loopt. Bij een voetgangersbrug over de Seine staat een vrolijke oude man crêpes en wafels te maken: even verwarmen in een broodrooster, nutella erop, goudmijntje!
Dan op de Pont Neuf allemaal liefdesslotjes, op de echte liefdesbrug, de Pont des Arts, zijn de hekken onlangs bezweken door het gewicht van de slotjes…

We bekijken het Ile de la Cité, de Notre Dame, toeristen die duiven voeren, het andere eilandje en volgen dan het Canal St. Martin, waar een mooi fietspad is aangelegd. We kopen een baquette, 2 ons ham en een fles sap voor straks op de begraafplaats Père-Lachaise. Dan zien we ineens poortjes in een muur met bomen erboven, hee, is hier nog zo’n mooi park op een spoorlijn? Het blijkt dat we vlakbij de Bastille zijn, hier waren we gister dus ook.

Fietsen in Parijs naar de begraafplaats Père-Lachaise

We bekijken het prachtige en zeer uitgestrekte kerkhof en vinden de graven van Chopin en Jim Morrison. Ik ga op een prachtige plek in de schaduw zitten en al gauw komt er een aardige dame naast me zitten die de zon ook te heet vindt. Zij brengt hier een bezoek aan haar man en aan haar kleinzoon.

Ondertussen loopt Ton verder de heuvel op, op zoek naar nog meer bekende overledenen: hij vindt nog Edith Piaf, Simone Signoret en Yves Montant (samen in een graf), als hij een groep achterna loopt, vindt hij ook nog Oscar Wilde. “En passant” ziet hij ook nog de familie Graf in een graf liggen.
We fietsen de heuvel weer af en komen langs de Seine een lekker koele tunnel tegen, alleen in het weekend is het geopend, je kunt er skaten etc. Ergens bij het Louvre komen we weer bovengronds. De terugweg gaat verder snel en na zo’n 10 uren fietsen en lopen zijn we toe aan een biertje in de zon en een eenvoudige opwarmmaaltijd, afwassen en naar bed.

31 maart 2017
Ton koopt een baquette in de supermarkt op de camping, de douche is beter dan gisteren en we internetten nog even buiten bij het restaurantje.

En weer fietsen in Parijs

Dan stappen we weer op de fietsen, via de Hippodrome, over de Seine bij “Radio France”, langs de Eiffeltoren, het is weer prachtig fietsen langs de Seine! In de Tuilerieën bij het Louvre verpozen we een tijdje. In de buurt van “les Halles” shoppen we wat in de straatjes er om heen en dan volgen we de bordjes naar “Pompidou”.

Al wandelend en fietsend door de gezellige straatjes van de gezellige wijk “les Marais” komen we bij de vlakbij elkaar gelegen treinstations Gare d’Est en Gare du Nord, die we beide even binnengaan. Dan menen we op een fietspad te zitten dat richting Arc de Triomphe gaat. Helaas, we fietsen veel te ver naar het noorden. Dan maar helemaal om het Montmatre heen naar de Place d’Etoile en dan is het nog maar een klein stukje naar de camping.

Brand!

Na een prutje eten uit de voorraadbak zitten we nog een tijd op onze nieuwe aanwinsten: stoov-kussens. Ze bevallen uitstekend, dus daarom voor onze lezers een link gemaakt. We gaan trouwens nog twee stuks bestellen: voor warme ruggetjes.
Plots zien we een flink vuur vlak achter het campinghek, even kijken! Er staat een grote bult afvalhout in de fik. Mensen met hondjes proberen nog net tussen campinghek en vuur door te glippen, anders moeten ze een heel stuk omlopen.

Na een tijdje komen de campingmensen met brandblussertjes en dan horen we de brandweer aankomen. Als alles zo’n beetje gedoofd is, komen er nog drie politieagenten een kijkje nemen.

1 april 2017
Ton maakt me wakker met een extreem flauwe grap. Eigenlijk alleen om me te laten weten dat hij de datum nog weet!
Onze laatste fietsdag in Parijs! We beginnen bij Porte Maillot waar we naar het noorden ook weer een oude tram- of treinbaan volgen. Dat betekent rustig fietsen langs speelplaatsjes, parkjes, parkeerveldjes, hondenuitlaatplekken en wat men nog meer heeft bedacht om de schaarse ruimte in Parijs goed te benutten. Als onze route de heuvel op gaat, kijken we wat vaker op het plattegrondje om toch zeker niet fout te rijden hier! En dan zijn we helemaal boven bij de Sacre Coeur!

Fietsen in Parijs: Sacre Coeur met het Place du Tertre

We zitten op de trappen te genieten van het uitzicht, de sfeer, de toeristen, kunstenaars en verkopers. Een man speelt heel mooi op een harp en wij happen van een heerlijk belegde baquette. Ook hier weer veel politiemensen op patrouille, steeds in groepjes van vier. Dan gaan we in de niet al te lange rij staan om langs de politiecontrole naar binnen te mogen. Van binnen is de kerk ook heel mooi.
En dan nog naar het andere hoogtepunt hier: het Place du Tertre met de kunstschilders.

We slenteren wat door de smalle straatjes en trappetjes en zien ook nog ergens een koorddanser die op muziek beweegt, heel knap.

Via een andere fietsroute weer naar beneden omdat we ook nog even een blik op de Moulin Rouge willen werpen. Hier loopt ook weer een mooi fietspad en dat is toch net iets prettiger dan samen met het drukke verkeer door de straten te fietsen. Op veel busbanen zijn trouwens fietsers/scooters/motoren toegestaan en als dat niet het geval is, staat het ook duidelijk aangegeven. Dan is er dus meestal een nog beter fietspad.

Al met al is fietsen in Parijs heel goed te doen en eigenlijk veel handiger en overzichtelijker dan alles met de metro te doen. Steeds ondergronds te moeten, maakt je richtinggevoel helemaal kapot. Het blijft natuurlijk goed opletten, zeker bij wegwerkzaamheden of auto’s die de fietsstrook als parkeerplek beschouwen. Er zijn ook éénrichtingverkeer straatjes, waar je als fietser van twee kanten in mag. Let dan vooral op voetgangers die plots oversteken en slechts één kant opkijken!

Algerijns restaurant

’s Avonds eten we heel aangenaam in de “Bar des Amis”, een Algerijns buurtetablissement, waar oude mannen niets hoeven te bestellen en naar de t.v. kijken. Wij worden met alle egards ontvangen en er wordt een zalige couscousmaaltijd opgediend, nog heel goedkoop ook. Als we willen vertrekken gaat onze gastheer bij de deur staan om onze handen te schudden. Wat is het toch fijn om je ergens welkom te voelen! Ga zelf maar eens kijken als je op de camping staat: het is over de brug over de Seine, rechtdoor en dan met de bocht mee naar links en dan meteen op een hoekje rechts. Of kijk bovenaan deze pagina op het googlemaps overzichtskaartje van alle bezienswaardigheden etc.

2 april 2017
Ton wil graag eens zelf over de Champs-Élysées rijden. Jammer genoeg is het op zondagochtend vrij rustig. Hetzelfde op de place d’Etoile, waarvan ik wel eens gehoord heb dat geen verzekering je schade betaalt als je hier een aanrijding hebt!?! Dan natuurlijk ook nog even door het tunneltje waar Diane en haar vriend Dodi verongelukten. Gelukkig gaat dit ook goed! Nog een paar keer fout rijden en dan zitten we alweer op de snelweg richting Nederland…. Tot een volgende reis!

Fietsen in Parijs is ons in dit vroege voorjaar prima bevallen. Tip voor een andere 5-daagse trip: fietsen op de Deense Waddeneilanden.

Dit vind je misschien ook leuk

Schrijf een reactie