Home Vrij kamperenAlbanië De kaap van Rodon

De kaap van Rodon

door Chris
De kaap van Rodon

De kaap van Rodon: een bijzondere plek die lange tijd onbereikbaar was!

Verboden terrein

Eerst doordat de gehele kuststrook van Albanië verboden terrein was voor de bevolking, militairen moesten er voor zorgen dan niemand het land in kon, maar vooral ook dat niemand er uit kon. Ja, Enver Hoxha was een echte dictator. Ook hier dus resten van kazernes, bunkers en duikbotentunnels.

Daarna was deze kaap lange tijd slechts bereikbaar door een stoffig of (bij regen) blubberig pad van zo’n 30 kilometer lengte. Maar sinds kort is de weg geasfalteerd! Langs vele gehuchten en helemaal tot aan de kaap, waar je een klein bedrag voor de toegang moet betalen.

Wij betaalden in 2016 slechts 100 lek (=0,75 euro) voor ons busje en twee personen). Dan rijd je nog even over het asfalt door een bos en dan kom je op een open terrein met wat stofpaden: rechts is een parkeerveld bij een kerkje, een strandje met een bar/restaurant en een pier.

Verkenning van de kaap

En links kun je verder naar het uiterste puntje van de kaap met de resten van een Romeins kasteel. Als het auto-pad stopt, gaat er nog een redelijk goed voetpad verder.

Na enkele vergezichten op mooie stranden en visnetten in de hier ondiepe zee bereik je het eeuwenoude kasteel.

Verken de resten van dit bouwwerk en evt. de rest van de kaap. Wij kunnen alvast verklappen dat zwemmen en snorkelen hier erg tegen valt. Het water is namelijk erg ondiep.

toegangsweg naar de kaap van Rodon

De toegangsweg naar dit spannende gebied begint bij de drukke weg tussen Tirana en Durrës: ga bij het dorp Maminas naar het noorden, je komt achtereenvolgens door de dorpen Bilalas, Rubjekë, Radë, Kamaras, Shkallë, Shkafane (na het kerkhof naar links), Domje (protserig hotel), achter het San Pietro strand langs, Draç en Shetaj.

Alleen de route is al een ervaring op zich! Wij hebben begin oktober 2016 overnacht op deze (41.581867, 19.451511) plek:

 

Dit vind je misschien ook leuk

Schrijf een reactie