Home RoutesFietsroutes Fietsrondje om het Franse meer van Annecy

Fietsrondje om het Franse meer van Annecy

door Chris

In de zomer van 2018 besluiten we na het zien van beelden van “de tour de France” om in dit spectaculaire gebied te gaan fietsen. Gaan we het wagen? Een fietsrondje om het Franse meer van Annecy? Met heel veel moeite mogen we twee nachten op één van de vele campings verblijven, in dit prachtige gebied kun je dus beter reserveren in het hoogseizoen.

We staan op camping “Le Clos Don Jean” met schitterend uitzicht, de camping ligt 50 meter hoger dan het meer van Annecy.

’s Avonds fietsen we naar de gezellige stad Annecy en op een terras bespreken we de mogelijkheid om een fietsrondje om het meer van Annecy te maken. Feiten: het is ruim 40 km, er is veel (maar hoeveel?) hoogteverschil. De westkant is vrijwel vlak want die gaat over een oude spoorlijn. Maar de oostkant gaat gedeeltelijk over wat drukkere autowegen en gaat op en neer.

Het fietsrondje om het meer van Annecy

De volgende ochtend vertrekken we heel vroeg i.v.m. de hitte later op de dag. Om 8 uur zijn er al enkele luchtballonnen te zien. En parapenters zie je hier op elk moment van de dag. De stijging gaat richting zuiden heel geleidelijk en net als ik bezweet mijn jas uittrek, zegt een Fransman dat er zo een afdaling komt, dus ik trek hem maar weer aan. De afdaling is schitterend: twee haarspelden met uitzicht!

Het verkeer valt echt heel erg mee, en de rest van de route naar Annecy is vrijwel vlak. We ronden de zuidkant van het meer en ontbijten koolhydraat-rijk op een fijn terras. Dan weer verder over de vlakke “voie verte”, het wordt al erg druk.

Zeker als we Annecy naderen is het soms echt filefietsen: veel ouders met kinderkarren achter hun fietsen, mountainbikers, huurfietsers, rolschaatsers, joggers en een enkele zwemmer op blote voeten. Snelle racefietsers slalommen hier soms wat roekeloos tussendoor.

In Annecy vinden we geen restaurant dat ons om 11.00 een flinke maaltijd serveert, dus we fietsen ook meteen het taaiste stuk tot aan de camping. Hier flink wat stijgen en dalen, maar dat wisten we al van gisteravond.

De euforie op de camping is groot, dit fietsrondje om het Franse meer van Annecy hebben we toch maar mooi gedaan en het is ons mee gevallen! De rest van de dag mag er geluierd worden o.a. in het meer van Annecy.

Tips

1: fiets het rondje met de klok mee, dan gaat het stijgen geleidelijker.

2: begin vroeg, zeker als het heet is.

3: de fietsroute stopt abrupt ten noorden van Menthon-Saint-Bernard bij een rotende. Ga hier naar rechts richting het meer. Volg een rustige weg, die parallel aan het meer iets lager gelegen dan de hier erg drukke hoofdweg.

In de buurt zijn ook mooie fietsroutes te maken over de vrijwel vlakke Via Rhôna. Of kies een mooie fietstocht rond een ander Alpenmeer.

 

Dit vind je misschien ook leuk

Schrijf een reactie