Home RoutesFietsroutes De RAVeL’s in België

De RAVeL’s in België

door Chris
De RAVeL's in België

De RAVeL’s in België bestaat uit een uitgebreid netwerk van fietspaden. Deze fietspaden zijn vrij vlak omdat ze over oude treintracé’s gaan. Of over de oude jaagpaden langs kanalen. Zie hier een interactieve kaart van deze veelal geasfalteerde fietspaden met een totale lengte van ruim 1400 kilometer en er komt steeds meer bij!

Natuurlijk willen wij dan op een camping naast of vlakbij zo’n vlak fietspad staan, omdat we (nog) geen elektrische fietsen hebben. Zodat we niet eerst allerlei steile hellingen moet op fietsen voordat we kunnen beginnen. Met name in de Ardennen speelt dit, want hier zijn de weggetjes soms steil.

Zit je eenmaal op de RAVeL, of “ligne”, dan heb je vaak mooi uitzicht, vanaf een viaduct bijvoorbeeld. Soms zijn er ook goed verlichte fietstunnels. En terrasjes! Ook de bewegwijzering is prima geregeld. We hebben ook enkele camperplaatsen gespot, veelal naast de oude stationnetjes.

Campings aan de RAVeL’s in België:

Ik heb een paar leuke campings geselecteerd aan of vlakbij zo’n RAVeL:

Camping Worriken in Bütgenbach: prima camping pal naast het fietspad en je kan verschillende kanten op fietsen, want ten westen van Bütgenbach is een driesprong van RAVeL’s en bij Waimes nog één! Zie ons verhaal op 25 en 26 juni 2017. De route naar de Duitse grens is wat saai, de andere kant op zeker niet.

Op camping de Challes in Stavelot is wel iets hoogteverschil om op de RAVeL te geraken, maar dan kun je wel drie kanten op fietsen! En Stavelot is een leuk stadje! We waren hier op 13 en 14 juli 2017.

Camping Oos Heem hebben we zelf niet bezocht, we zagen de camping naast het fietspad liggen.

In St. Vith is Camping Wiesenbach: een prettige camping met veel stacaravans, gelegen naast de Vennbahn fietsroute, zie 7 juli. Erg leuk fietsen hier, zowel naar het noorden als naar het zuiden.

En dan nog camping in Bleialf: gezellige camping net over de Duitse grens, met iets hoogteverschil om op de fietsroute te geraken (20 meter) maar er is wel een mooie 400 meter lange fietstunnel. Waar vleermuizen hun winterslaap houden, dus ’s winters is de tunnel gesloten en moet je alsnog over de heuvel fietsen. Voor de fietstunnel naar links gaat het fietspad verder richting Pronsfeld, ook erg mooie route, en we hebben daar beversporen gezien!

Op naar Bastogne!

Camping de Viaduc in Houffalize: in het stadje staat de RAVeL goed aangegeven en na het busstation gaat het gestaag omhoog. Na ongeveer 10 kilometer kom je bij een driesprong (bij Bourcy), wij gingen rechts nog 12 kilometer naar Bastogne / Bastenaken en bezochten het “Mémorial du Mardasson” en het “Bois de la Paix”.

camping du Viaduc in Houffalize
Bastogne / Bastenaken
Mémorial du Mardasson
Mémorial du Mardasson
weerzien
weerzien
Bois de la Paix

Aanvullingen zijn welkom!

Dit vind je misschien ook leuk

Schrijf een reactie