Home RoutesFietsroutes Fietsen in het zuiden van Tsjechië

Fietsen in het zuiden van Tsjechië

door Chris
fietsen in het zuiden van Tsjechië

Hier beschrijf ik vier totaal verschillende plekken om te fietsen in het zuiden van Tsjechië. Lekker vlak fietsen en leuke dingen ontdekken. Allereerst een aardige camping Pousov met heel veel (dezelfde) bloemen in  het stadje Třebíč. Het sanitair is gloednieuw. Vanuit een treurwilg horen we een nachtegaal vrolijk zingen.

De Joodse wijk in Třebíč

Over een mooi en vlak fietspad langs de rivier, kom je na 2 km bij de centrale brug in Třebíč. Het centrale plein ligt nu aan dezelfde kant van de rivier. Wij beklimmen hier een kerktoren voor het uitzicht.

Op bovenstaande foto zie je rechts boven de beboste heuvel waar de Joodse begraafplaats is. Helemaal links zie je trouwens de Sint-Procopiusbasiliek. Het hier samenleven van Joodse en Christelijke culturen gedurende vele eeuwen, behoort tot het Werelderfgoed van Unesco.

Aan de overkant van de centrale brug ligt de Joodse wijk meteen rechts en (na een pittige wandeling naar boven) het Joodse kerkhof met ongeveer 4000 grafstenen.

Via trappetjes naar beneden en in de Joodse wijk kopen we kosjere wijn voor een vriendin met Joodse roots. We speuren op internet wat dit eigenlijk betekent, want de dame kan het ons niet goed uitleggen.

Nog meer fietsen in het zuiden van Tsjechië: een merengebied

Als volgende camping in een fietsvriendelijk gebied vinden we Kemp Měruše in natuurpark Třeboňsko. Het heeft hier dagen achtereen geregend, doch de vriendelijk eigenaresse zorgt voor een droge plek. De camping is wat kneuterig, maar reuzegezellig. We zien alleen maar Tsjechische gasten.

We fietsen urenlang door de bossen, zacht glooiende hellingen en lieflijke dorpjes.

Dan weer langs meren met grote zandstranden. We zwemmen op een privé plek en sluiten de dag af in een van de vele biertuinen, waar we kijken naar spelende kinderen.

České Budějovice in het zuiden van Tsjechië

Om het stadje České Budějovice te bewonderen parkeren we aan de rand van het centrum, zodat we vlot het centrum in kunnen fietsen.

We dwalen lekker rond door allerlei straatjes rond het centrum, altijd veel prettiger met de fiets.

grappig beeld in České Budějovice
grappig beeld in České Budějovice
České Budějovice
České Budějovice
fietsen achterafstraatjes České Budějovice
fietsen achterafstraatjes České Budějovice
fietsen České Budějovice
fietsen České Budějovice

Kano’s op de Vltava = Moldau

Český Krumlov is een heel druk stadje met ruimtegebrek, files en parkeerproblemen. Het heeft echter een camping aan de rivier op fietsafstand van het prachtige centrum.

Na 1 km ben je al bij een brug. Hier begint het centrum. Op de fiets is het handiger om aan de oostkant van de meanderende Vltava te blijven. Neem na 300 meter de volgende brug, dit scheelt een heuvel.

Het is zomervakantie dus we zien overal kano’s en andere vaartuigen.

De Vltava oftewel de Moldau stroomt verder naar Praag en die stad is ook geweldig om op de fiets te verkennen.

Fietsen in het zuiden van Tsjechië kan in dit heuvelachtige gebied een hele uitdaging zijn, dus doe je voordeel met deze tips.

Wij gaan nog een paar dagen fietsen in het noorden van Tsjechië.

Dit vind je misschien ook leuk

Schrijf een reactie