Home BezienswaardighedenNoord-Macedonië De standbeelden van Skopje

De standbeelden van Skopje

door Chris
De standbeelden van Skopje

Tijdens ons laatste bezoek aan Skopje zien we in het centrum de prachtige standbeelden en fonteinen, genaamd “de Moeders van Macedonië”. Het centrum is onlangs geheel gemoderniseerd. Meestal meden we deze stoffige stad vanwege de verkeerschaos en de bedelende zigeunerkinderen. Maar nu! Skopje heeft het!

Wij vinden die op het plein ten noorden van de eeuwenoude brug over de Vardar, het mooist.  Deze “Moeders van Macedonië” beelden volgens velen Alexander de Grote uit met zijn moeder (en vader). Maar toch, de intimiteit tussen moeder en kind is in steen en water goed gevangen.

standbeelden en fonteinen Skopje
Balkanstadjes te fiets
standbeelden en fonteinen Skopje
standbeelden en fonteinen Skopje
standbeelden en fonteinen Skopje

De meningen zijn echter wel verdeeld over dit kostenverslindende project.

Want aan de zuidkant van de centrale brug uit de 15e eeuw ligt het grote Macedonië-plein met in het midden een groot standbeeld met de officiële titel: “krijger op paard”. Dit standbeeld is pompeus en agressief. Je mag dus zelf invullen wie hier uitgebeeld wordt. Maar het zou best wel eens over Alexander de Grote kunnen gaan. De Griekse buren zijn hier natuurlijk niet zo blij mee.

Ook de andere bruggen over de Vardar hebben vele standbeelden. Bijvoorbeeld de “Art brug” met diverse lokale kunstenaars en de “Oog brug” met lokale politieke leiders. Er is natuurlijk nog veel meer te doen in Skopje, klik maar eens hier!

Dit vind je misschien ook leuk

Schrijf een reactie