Grens-streken

door Chris

Grens-streken. Bergketens en rivieren vormen vaak grenzen tussen landen en laat dat nou vaak erg leuke vrij-kampeerplekken opleveren!  Op google earth speur ik soms naar doodlopende weggetjes in dit soort gebieden. Door een slimme keuze van onze overnachtingsplekken op basis van land en eenzaamheid van de omgeving worden we eigenlijk nooit weggestuurd, maar in zo’n grensstreek zijn we een aantal keren “gecontroleerd” door de grenspolitie! Al gauw hebben ze ons dan ingeschat als GEEN smokkelaars en verdwijnen ze in de nacht. Ik zeg “ze” want het zijn namelijk altijd twee mannen.

Montenegro levert ons een streek(je)

Ik herinner me een prachtplek in Montenegro met een zwemplek in de rivier de Cijevna vlakbij de Albanese grens. Na het observeren van de redding van een kudde geiten wordt er tijdens een knallend onweer op ons busje geklopt.

Maar zeg nou zelf, een overnachting met ochtendbad op zo’n paradijselijke zwemplek zonder toeschouwers is een nachtelijke adrenalinestoot wel waard!

Grens-streken Moldavië

Hier kun je lezen over onze overnachting aan de rivier de Dnjestr in Moldavië, aan de overkant ligt Oekraïne.  En dan snap je ook meteen de bovenste ietwat vreemde foto, haha. Na het drinken van heilig bier bij ons kampvuur, worden we gewekt door vriendelijke agenten.

De rivier de de Dnjestr leent zich niet echt voor een verfrissend bad. Hier (48.381297, 27.876788) kun je zien waar dit precies is:

 

Grensstreek Noord-Macedonië

En ook op deze vrij-kampeerplek in Noord-Macedonië vlakbij Kosovo en Albanië, sprak de grenspolitie ons een paar keer aan, gelukkig niet midden in de nacht.

Ook hier weer een verfrissend bad en via bovenstaand linkje staat ook waar je deze plek kunt vinden.

Grens-streken zullen ons blijven intrigeren. Ook dichter bij huis, al is vrij-kamperen daar geen optie. Wat te denken van een Belgisch fietspad dat dwars door Duitsland loopt, over een kilometers lange en 30 meter brede strook, vroeger de Vennbahn spoorroute, en het mysterieuze “Neutraal Moresnet”?

Wat dat betreft is het na deze coronacrisis misschien eens tijd om in Baarle-Nassau te gaan kijken?

Dit vind je misschien ook leuk

Schrijf een reactie