Home Routes4WD-routes Bosnische tunneltjesroute

Bosnische tunneltjesroute

door Chris
Bosnische tunneltjesroute

De Bosnische tunneltjesroute is een gravelroute ten oosten van Sarajevo door een kloof en heeft 30 onverlichte tunnels en een mooie zwemplek.

Dit gedeelte van de hoofdweg M5 door Bosnië-Herzegovina wordt nauwelijks gebruikt omdat er nu een betere asfaltroute is. De smalle steenslagweg is ongeveer 30 kilometer lang, heeft ongeveer 30 onverlichte tunneltjes en is gebouwd over het tracé van een oude spoorlijn.

Deze gravelroute loopt van Turkovići in het westen naar Mesići in het oosten. In 2012 hebben we hier ook overnacht en gezwommen voordat we Sarajevo bezochten en in 2013 nogmaals, we zagen toen twee otters.

We zwommen bij de brug die ongeveer 5 kilometer vanaf Turkovići is gelegen en bij het toegangspaadje naar deze zwemplek was ook een klein plekje voor ons busje.

overblijfsel spoorroute
Bosnische tunneltjesroute
zwemplek bij de brug
staanplaats busje
Bosnische tunneltjesroute
brug Bosnische tunneltjesroute

Onze vrije kampeerplek bij de brug (43.768633, 18.879350) is hier:

 

Helaas lees ik hier: In februari 2017 zakte op het onverharde deel van de M5 een vrachtwagen door een brug. Sindsdien is de M5 tussen Hrenovica en Mesići niet meer begaanbaar en zal voor onbepaalde tijd gestremd blijven. Ik kom er niet achter waar Kaljani ligt, maar daar is de brug dus kapot. Op de foto zie je dat de deklaag geasfalteerd is, dus dit moet aan één van de uiteinden liggen. Geen idee of je de weg van de andere kant nog gewoon in kan. Geef alsjeblieft een reactie als je meer weet!

Dit vind je misschien ook leuk

Schrijf een reactie