Home BezienswaardighedenRoemenië Museum “Achim Emilian”

Museum “Achim Emilian”

door Chris
Museum "Achim Emilian"

Museum “Achim Emilian” is moeilijk te bereiken en dus niet druk. In het westen van Roemenië is Achim al jaren bezig met zijn levenswerk! We komen vanuit het zuiden en doen een uur over 32 kilometer voor we een bordje zien met “muzeul 500 meter”.

We lopen het terrein op en zien meteen een schattig oud huisje:

Verderop zien we drie Roemeense toeristen foto’s maken van een oude man in herderskledij, dat zal Achim wel wezen! Vanwege zijn leeftijd (dik boven de tachtig) moet hij overeind worden getrokken voordat we weer verder kunnen gaan.

Als twee van de drie Roemeense mannen vertrekken, nodigt Achim ons uit voor een rondleiding in het museum binnen. We bekijken allerlei oude voorwerpen uit het dagelijkse leven. Verder een fossiel van een baby-mammoet, keramiek, foto’s van Achim in jongere jaren en foto’s van het Roemeense koningshuis.

De geheime deurtjes van museum Achim Emilian

Als we denken dat we alles gezien hebben, trekt Achim ergens halverwege de ruimte een deur open en blijkt er nog een gedeelte met authentieke kleding  en allerlei heerlijk ouderwetse apparaten. Buiten had hij al even een enorm apparaat, aangedreven door een waterrad, aangezet: het vergruisde vroeger de gouderts uit de omgeving. Hier binnen zet hij een oude grammofoonplaat op.

Nog meer geheime deurtjes en dan zien we een kapel en een schoolklas. Oh, hier even een foto voor mijn moeder, die onderwijzeres was, maken!

In een volgende ruimte ben ik erg geïnteresseerd in een oude tandartsstoel met aanverwante artikelen. Achim vraagt of ik arts ben en ja, dat is zo. Verderop sla ik een boekje open en daar zie ik mijn eigen vak afgebeeld, wat gaaf! Ik ben namelijk 25 jaar jeugdarts geweest voor kinderen tot 4 jaar. Nu werk ik trouwens in de reizigersadvisering bij “Thuisvaccinatie”.

We schrijven in het gastenboek en geven 100 lei, echt een koopje voor een uur “theater”.

Groeten uit Oosterwolde

Achim is zeer communicatief ingesteld en het Roemeens is best een universele taal, zeker als je wat kennis van het Latijn hebt, dus we begrijpen bijna alles wat hij uitlegt! Hierbij nogmaals dank Achim, voor je tomeloze inzet en voor deze bijzondere verzameling! En we sturen je zeker een ansichtkaart uit ons mooie Friesland! Net als deze mensen uit Dwingeloo!

Als jij, lezer van dit stuk, hier ooit bent, vraag Achim maar naar onze kaart (zie hierboven rechts), hij ligt waarschijnlijk naast het gastenboek. Zie eventueel hier een stukje op een Duitse site over dit museum in Almașu Mare, verder is er niet veel te vinden op internet. Oh ja, de weg naar het noordoosten is ook superslecht, we doen een uur over de 20 km naar Zlatna. De weg is namelijk flink stuk gereden door de vrachtwagens van een steengroeve. Of gaat het hier nog steeds om goud?

Hier is het museum van Achim Emilian: 46.08610368600401, 23.12906031679538

Dit vind je misschien ook leuk

Schrijf een reactie