Moldavië 2017

door Chris
reisbestemming Moldavië

We hebben (weer) eens een mooie reisbestemming bedacht, waar maar weinig toeristen naar toe zullen gaan: Moldavië! Ook de reisafstand valt nog best mee: al na 1900 km sta je aan de grens en ook het land zelf is niet groot.

Het idee is ook ontstaan doordat we al een hele tijd een mooie ouderenvoorziening steunen in Străşeni en vaak nieuwsbrieven over dit project krijgen. Het lijkt ons leuk om ook hier een bezoekje te brengen.

speuren op internet

Een beetje speuren op internet leert dat Moldaviërs vooral heel trots zijn op hun enorme wijnkelders met grote voorraden van goede wijnen. Ook de vallei van de Răut waar het klooster van het Oude Orheu over uit kijkt is een heel bijzondere plek.

reisbestemming Moldavië

de mysterieuze vallei van de Răut in Moldavië

Uiteraard brengen we ook een bezoek aan de hoofdstad Chişinău en de autonome gebieden Transnistrië en Gagaoezië (wel eens van gehoord?).

Ik heb slechts één camping in Moldavië gevonden, dus we gaan ook weer lekker veel vrij kamperen!
Maar we beginnen met een mooie route door Duitsland, Polen en Oekraïne…

♥ Route op kaart: klik hier voor een kaart van googlemaps met de locaties van de door ons bezochte campings (oranje), vrije overnachtingsplekken (paars), bezienswaardigheden (blauw), enkele fijne restaurants (groen) en goede zwemplekken (donkerblauw). Je kan ze aanklikken voor meer informatie.

“Zonder Zorgen” naar Moldavië

8 september
Chris: Na een lekker etentje bij onze vriendin en haar zoon, worden we om 20.30 uitgezwaaid! Het regent al de hele dag en ook nu zware buien. We rijden elk nog een uurtje en gaan dan op een parkeerplaats bij het Duitse Lotte lekker liggen tussen de slaapverwekkend ronkende vrachtwagens. Heerlijk, we zijn weer op reis!

9 september
Al snel hebben we de overige 400 km afgelegd naar Potsdam, waar we op een Koninklijk Campingpark gaan staan.

Na een verkwikkend dutje, gaan we op de fiets naar Potsdam over een prima en goed aangegeven fietspad langs de Templiner See, dit is ongeveer 6 km.

gezellig Potsdam

We bekijken de Brandenburger Tor op een gezellig plein. Daarachter begint een winkelstraat waar ook veel terrassen zijn.
Ton: Ietsje verder is de Nederlandse wijk (Holländisches Viertel) met mooie Amsterdamse gevels:

en daarna de Russissche wijk (Siedlung Alexandrowka) met de prachtig versierde houten blokhutten. We vinden een hier een mooie plek om een biertje te drinken. Als het kouder wordt gaan we naar binnen, ook hier allemaal snuisterijen en schilderijtjes.

Terug in het centrum van Potsdam, eten we in voornoemde winkelstraat heerlijk! En dan via het mooie fietspad weer terug naar de camping.

10 september
Lekker douchen en dan de auto ergens parkeren bij het centrum van Potsdam (Schillerstrasse).

pracht en praal in Sanssouci

En dan op de fiets naar het Sanssouci (“Zonder Zorgen”) Park, even zoeken, even omrijden en dan allemaal mooie paleizen.

Waaronder het Chinese Paleis. Als je eenmaal in het enorme park bent, is het onduidelijk waar je wel of niet mag fietsen, dus we volgen ons gezond verstand.

Dan eten we een hapje bij “Papa, was machst du?”-restaurant (een vader, die met twee dochters dineert, wordt onwel). Gelukkig komt hij snel weer bij en doet alsof zijn neus bloedt, maar de sfeer aan de buurtafel blijft wat zorgelijk.
En dan op naar Berlijn!

Ontmoeting in Berlijn

We zijn al erg vroeg waar we met mijn zoon Sjoerd hebben afgesproken en vinden gemakkelijk een parkeerplek. We lopen wat rond in de omgeving (Kreuzberg!), er is net een markt en we kopen een fietsslot met symbolenslot. Oké, tijd voor een biertje en na een tijdje komt Sjoerd langs met zijn vriendin, leuk! Zij gaan ook weer verder en later zien we Sjoerd op het terras (=stoep) van het Thaise restaurant, waar we hebben afgesproken. We drinken eerst wat, dan een voorafje en lekkere gerechten. Na goede gesprekken, stappen we weer in ons busje en slapen bij het kerkhof van Halbe.

11 september

Zwemmen in een oude zeppelinfabriek

Chris: Ooit aangetrokken door dit artikel in de Volkskrant, gaan we zwemmen (met een goedkoop “early bird”-ticket) in een oude zeppelinfabriek! Het gigantische bouwwerk, dat we van ver al boven de bomen zien uitsteken, is omgetoverd tot een tropisch zwemparadijs!

Als we even later door de jungle lopen zien we zelfs echte flamingo’s! Je kunt hier ook overnachten, bijvoorbeeld in een tent.

Ton: Ik heb steeds meer last van mijn tenen en we denken aan een jichtaanval. De pijn is zo heftig, dat we besluiten een huisarts in Cottbus te zoeken. Dus helemaal “zonder zorgen” is onze reis door Duitsland toch niet!

Huisartsconsult

Via onze navigatie vinden we gemakkelijk een huisartsenpraktijk in een winkelcentrum. We wachten anderhalf uur in een extreem saaie wachtkamer, maar zijn toch blij dat men ons wil helpen. De dokter denkt niet aan jicht, maar weet ook niet wat het wel kan zijn, zij adviseert om bij aanhoudende of recidiverende klachten contact met de eigen huisarts op te nemen. We krijgen pijnstillers mee, ook al niet eenvoudig, want ik mag geen diclofenac omdat ik bloedverdunners gebruik. Ze blijken gelukkig wel goed te werken!
Bij de Duits-Poolse grens zijn nu geen controles meer. Lees verder op pagina 2.

Dit vind je misschien ook leuk

Schrijf een reactie