Home BezienswaardighedenRoemenië De versterkte kerk in Prejmer

De versterkte kerk in Prejmer

door Chris
de versterkte kerk in Prejmer

In 2021 bezichtigen we de versterkte kerk in Prejmer. In Roemenië zijn veel Middeleeuwse kerken te vinden, versterkt met dikke muren en torens. Die in Prejmer is de grootste en geeft een goed beeld van de bedoeling. Namelijk de bescherming van de dorpelingen en hun voorraden tegen plunderende vijanden. 

Al zijn deze zogenaamde weerkerken in heel Europa te vinden volgens Wikipedia, in Transsylvanië zijn vele goed bewaard gebleven. Misschien zijn de verdwenen kinderen van Hamelen hier ooit terecht gekomen, lees hier over deze interessante theorie.

Eenmaal door de poort is er een souvenirwinkeltje en een klein museum, waar je geen foto’s mag maken.

De versterkte kerk in Prejmer

Dan gaan we onder een volgende poort door, die ook afgesloten kon worden, naar de kerk.

De kerk zelf stamt uit de 13e eeuw en de verdedigingsmuur uit de 15e eeuw. In de kerk is het oudste bewaarde altaar van Transsylvanië.

Rondom de kerk zijn vier verdiepingen met kamers aan de binnenkant van de muur met in totaal maar liefst 270 vertrekken. Deze kamers zijn met elkaar verbonden met houten ladders en planken.  Dus dat is erg leuk om te verkennen. Elk huis in het dorp had de beschikking over een voorraadkamer met hetzelfde nummer als het huis in het dorp.

We lopen via enkele trappetjes en balustrades naar de voorraadkamers. Hele gezinnen konden zich hier tijdelijk verschansen, tussen de zakken meel stel ik me zo voor. Sommige kamers hebben een zoldertje voor nog wat extra opslagruimte. Dit kun je vanaf de weergang goed zien. Maar eerst lopen we nog langs wat bijzondere ruimtes, o.a. een schoolklas.

Schieten vanaf de weergang

Dan gaan we de weergang op. Deze gaat helemaal in het rond en is 800 meter lang! Vanaf 10 meter hoogte loeren we door de schietgaten naar ons busje. Er is ergens een draaischijf waarop 2 x 5 geweren zaten: als de eerste vijf waren afgeschoten, werd de schijf gedraaid en konden die vijf opnieuw worden geladen, terwijl de tweede vijf geweren op Turken of Tataren werden gericht. Het restaureren is allemaal nog niet klaar, merken we als we weer ergens een trappetje beklimmen dat eindigt in het luchtledige.

Ondanks dat de versterkte kerk in Prejmer als Unesco Werelderfgoed is aangemerkt, is het er erg rustig. In de regio Zevenburgen ( = Transsylvanië) staan maar liefst zeven versterkte kerken op de Unescolijst.

Als ik nog eens goed op bovenstaande foto kijk, zie ik dat we al eens eerder een weerkerk hebben bezocht, namelijk in 2015 die in Wurmloch. Maar deze kerk in Prejmer vinden we echt veel indrukwekkender!

De toegangsprijs in Prejmer is 15 lei, dus dat is ongeveer 3 euro. We parkeerden (gratis) pal naast de muur. Hier (45.72201384888734, 25.773888813782076) is deze prachtig gerestaureerde bezienswaardigheid:

 

Dit vind je misschien ook leuk

Schrijf een reactie