Home RoutesFietsroutes Fietsen rond het meer van Bled

Fietsen rond het meer van Bled

en de muurschilderingen van Tito

door Chris
het meer van Bled in april

Om rond het meer van Bled te fietsen heb je geen e-bike nodig. Een fiets met versnellingen is wel handig want er zit een steil stuk bij. En zelfs dit stuk is te omzeilen door van het voetgangerspad gebruik te maken, wat onder de rotsen door gaat. Ook de afstand is voor iedereen te doen: een kilometer of zes.

We willen ons installeren op camping Bled aan de overkant van het gelijknamige stadje. Maar de camping is nog gesloten, het is 5 april, dus nog erg vroeg in het voorjaar. Men is hard aan het werk om de camping klaar te maken voor het komend seizoen. Gelukkig kunnen we er wel parkeren. We halen de fietsen van ons busje en gaan fietsen rond het meer van Bled.

Iets ten zuiden van de camping kun je volgens ons de mooiste foto’s schieten. We hebben geluk met het zonnige weer en de sneeuw die nog op de bergen ligt.

De muurschilderingen van Villa Bled

En aan de zuidkant van het meer ligt Villa Bled, de voormalige zomerresidentie van Tito. Geïnspireerd door dit artikel van Beata Bruggeman-Sekowska nemen we een kijkje en van de receptionist mogen we best wel even de muurschilderingen bekijken in de concertzaal op de eerste verdieping. Hij brengt ons speciaal nog een paar A4-tjes met informatie. De socialistische muurschilderingen zijn erg indrukwekkend. Het begint helemaal links met de Duitse luchtmacht die in april 1941 Belgrado drie dagen bombardeert. Tot aan de opbouwfase na de Tweede Wereldoorlog. Een Bosnische vrouw met een kind op haar schouder, zwaait stoer met de Joegoslavische vlag.

De man die op de rug wordt gezien is Tito, die instructies geeft aan zijn partizanen. Dit stuk leuk geschreven door Sander Groen gaat over Tito en de Joegonostalgie.

We besluiten op de camping te overnachten samen met enkele andere campers. De andere campings in de omgeving zijn namelijk ook nog gesloten.

En fietsen dan naar een leuk restaurantje, waar we voor het eerst dit jaar buiten eten.

Als de zon achter de heuvel verdwijnt gaan we verkleumd naar binnen voor een potje thee. Lees eventueel hier verder wat we nog meer deden op ons rondje door de Balkan.

Dit vind je misschien ook leuk

Schrijf een reactie