Home RoutesFietsroutes Vlakke fietsroute in Duitsland

Vlakke fietsroute in Duitsland

door Chris
vlakke fietsroute in Duitsland over de rhoenexpress

Een voormalig spoorbaantje is in 2019 omgetoverd tot een heerlijk vlakke fietsroute in Duitsland, de Rhönexpress Bahn-Radweg. In 2020 zien we leuke oude en nieuwe details die herinneren aan de spoorwegfunctie. Zelfs hele stations zijn nog intact.

Op een klein stationnetje

In 2020 komen we bij toeval terecht op de camperplaats bij het oude station in Bad Brückenau. Deze stad ligt in het midden van Duitsland vlakbij de snelweg A7. Handig dus! We gooien 3 euro in een apparaat en mogen daarvoor 24 uur parkeren. Voorzieningen: er is elektrisch en er staat een afvalbak.

In het oude raadhuis aan de overkant van de brug is een toeristeninformatiecentrum gevestigd. Helaas gesloten maar op het plein ervoor kunnen we zelf een folder over het fietspad pakken. We lunchen in de winkelstraat in Bad Brückenau en fietsen daarna over het fietspad naar het oosten. Al gauw zien we een grappige plek. Een man komt naar buiten en vertelt over de hobby van zijn vader, een creatieve man.

Ton meent Conrad Adenauer, Helmut Schmidt en Joseph Straus te herkennen op bovenstaande foto. Knap hoor!

Vlakke Fietsroute

Het fietspad is breed, geasfalteerd en heeft veilige oversteekplaatsen. We gaan onder een hoge snelwegviaduct door en het fietspad blijft de hele tijd langzaam stijgen. Bemoste stenen geven de afstand om de 100 meter aan. Langs een bos gaat het, een riviertje in de diepte, en dorpjes, waar je langs de achtertuinen fietst.

Na een kilometer of 15 hebben we ongeveer 200 hoogtemeters gemaakt en komen we bij het verlaten station Wildflecken. Dit is het eindpunt van de vlakke fietsroute.

Naar beneden gaat ongeveer drie keer zo snel! We dineren op een terrasje in Bad Brückenau, een aardig stadje met heel veel ijssalons en een steil stukje in de winkelstraat, waar (heel grappig) de snelheid van fietsers wordt gemeten, je mag hier als fietser slechts 7 km/uur.

Op het terras van een Aziatisch restaurant naast de camperplaats sluiten we af met een koud Weizenbiertje en een praatgrage inwoner van Bad Brückenau. We informeren naar het stuk autobahn van maar liefst 70 km dat nooit is afgemaakt! Dat stond in de folder en moet hier in de buurt liggen. Dit soort dingen maakt ons altijd nieuwsgierig! Hij vertelt dat er een onderdoorgang is bij het dorpje Rupboden en dat je daar omhoog kunt lopen, maar dat hij dat zelf heeft nooit gedaan.

De vergeten snelweg

Een paar weken later zijn we op weg naar het zuiden en overnachten we hier nogmaals. De vorige keer was er slechts één ander busje, nu staan er zes grote campers. We fietsen de andere kant uit, naar het zuidwesten, op zoek naar dat vreemde stuk autobahn. Op Google Earth is het verloop te zien, als je tenminste weet waar je moet kijken. Op dit youtube-filmpje kun je het verloop zien, je ziet duidelijk dat de bomen over een lange strook anders van kleur zijn. Het is het langste “monument” van Duitsland.

Tot Rupboden gaat het fietspad afwisselend licht stijgend of licht dalend. In Rupboden verlaten we het fietspad en gaan omhoog via de Hauptstraße in zuidelijke richting. Na 700 meter bereiken we de onderdoorgang van wat “strecke 47” werd genoemd. Door de grootheidswaanzin van Hitler hebben duizenden mensen hier zware arbeid verricht, uiteindelijk helemaal voor niets! Want toen de oorlog begon werd het werk stilgelegd, omdat de arbeiders werden opgeroepen voor de oorlog.

Aan de andere kant is een pad en we lopen omhoog. Het stuk vergeten autobahn ligt er overwoekerd bij, omdat er nooit een deklaag is aangebracht. Maar afgezien daarvan is de gehele infrastructuur af. Uiteindelijk is de A7 een heel stuk oostelijker aangelegd.

Uiteraard zijn er nog veel meer bezienswaardigheden langs deze heerlijke fietsroute, waaronder een fietsmuseum. We hopen dat jullie ook zo genieten van deze vlakke fietsroute in Duitsland! Wij gaan na dit relaxte begin van onze reis in het zuiden van Duitsland om een meer fietsen en dan de Alpen over.

Dit vind je misschien ook leuk

Schrijf een reactie