Home RoutesAutoroutes Manghenpas met de auto

Manghenpas met de auto

door Chris
De Manghenpas

Met de auto de Manghenpas rijden om van het Adigedal naar het dal van de Brenta te gaan is natuurlijk veel leuker dan de snelweg pakken. Sneller zal het echter niet zijn. Want deze route door de bergen in het noorden van Italië wordt eigenlijk niet voor doorgaand verkeer gebruikt. Maar des te meer door toeristen!

Laat ik meteen maar even waarschuwen: de asfaltweg over de Manghenpas is smal, dus bij het passeren van tegenliggers moet er even een geschikte plek worden gezocht. De stijging loopt op tot 15%. Daarom is deze pas dus ook verboden voor campers en caravans. Ik vind trouwens hier een aardig overzicht van passen in Europa en hoe moeilijk ze zijn. Ook handig om te weten: de Manghenpas is gesloten van oktober tot mei.

Schitterend uitzicht bij Ora

Bij Ora verlaten we het dal van de Adige en klimmen gestaag omhoog. Het is oogsttijd, de wijnranken zitten soms nog vol met dikke trossen druiven.

Omdat we een haarspeldbocht met verschrikkelijk mooi uitzicht voorbij rijden, moeten we een stukje terug.

De Manghenpas met de auto

Bij Molina verlaten we de hoofdroute (de SS48) en bij een rotonde volgen we de SP31 de beboste bergen in, het staat allemaal prima op bruine toeristenborden aangegeven hoor. We volgen het riviertje de “Rivo di Cadino” en voordat we het bos uit zijn beginnen de haarspelden al. We komen een enorm bosbouwvoertuig tegen, maar gelukkig weet de chauffeur precies waar de passeerplekken zijn.

Het landschap wordt opener en na nog een stuk of tien haarspeldjes, bereiken we de top. Vlak onder de top is een grote hut bij een meertje.

Op de pashoogte kijken we even rond. Ik vraag me weer eens af waarom mensen vaak stickers plakken op het bord waar de pashoogte op vermeld staat. Maar de pashoogte is dus 2047 meter boven zeeniveau!

De afdaling is schitterend, al is de weg nog steeds erg smal. En heb je dus minder oog voor de schoonheid van de omgeving. Maar gelukkig is het nu in september 2020 helemaal niet druk.

In Telve kunnen we terug kijken op een prachtige rit over het smalle kronkelende asfalt. Met de auto over de Manghenpas? Gewoon doen! Hier nog een link van een fietser met een uitgebreide beschrijving van deze pas.

In het begin van deze reis reden we ook de Hahntenjoch, deze is vergelijkbaar met de Manghenpas. En dus ook zo steil en verboden voor campers en caravans, maar die asfaltweg is wel veel breder.

Dit vind je misschien ook leuk

Schrijf een reactie