Langs de Una

stroomopwaarts volgen we deze prachtige rivier

door Chris
camping langs de Una

Na het Bosnische natuurzwembad vervolgen onze reis door langs de Una rivier verder te rijden. Stroomopwaarts, dus ze wordt steeds kleiner.

Al snel komen we terecht op Una Kamp en worden we tussen de caravans gepropt. Maar we staan prachtig, meteen aan de groene rivier en tijdens de diverse zomerbuitjes genieten we vanuit het busje van het uitzicht. De lange blonde eigenaar is heel aardig en we kunnen bij hem eten bestellen.

30 augustus

Pas om 8.15 wakker want het blijft best lang donker onder de bomen.  Jammer dat er vannacht maar liefst vier keer het alarm van een camper afging, “haal het alarm er gewoon af”, dachten we midden in de nacht vertwijfeld. Bij buurcontact blijkt een groep van 10 Nederlandse campers en caravanners op de camping te staan. Het sanitair is prima en we betalen 80 BAM voor camping en eten, dat is dus grofweg 40 euro.

De stad Bosanka Krupa is druk, de beoogde boodschappen lukken niet. We rijden een bergroute en na Gudavac staat er een bord met Bosanski Petrovac 45 km, waarvan 38 km makadam en 7 km asfalt. Handig zo’n bord, dan weet je waar je aan toe bent. Het is gelukkig erg goede en dus snelle makadam. En in Krnjeuša staan we weer op het asfalt naar Dubovsko, alwaar een prima restaurant tegenover de toegangsweg naar het Nationaal Park Una.

Nog meer kampeerplekken langs de Una

We pikken de Amerikaanse lifster Syd op. We rijden met haar naar camping Lav, dit blijkt een blubberig veldje. Tsja, niet zo gek na al die regen. Zij loopt verder en wij kijken bij camping BUK, ook drassig. Maar erg leuke plek bij mooi weer.

Vlak voor Martin Brod stoppen we bij een heerlijke picknickplek langs de Una.

Verder naar Martin Brod alwaar weer watervallen en mensen die een prachtige kampeerplek hebben gevonden.

Waar het mooi is, is het druk, dus we gaan de bergen in voor een vrije overnachtingsplek. Een stukje terug kijken we bij een kapotte brug. Een voorbijganger vertelt ons dat de brug door een constructiefout kapot is gegaan. Dus niet door de oorlog, zoals wij dachten.

Tegenover deze brug nemen we haarspelden omhoog. Bij een uitzichtpunt genieten we van het uitzicht op de kloof achter Martin Brod. De Una vormt daar in bergachtig gebied de grens tussen Kroatië en Bosnië en ontspringt vlak over de grens in Kroatië.

Al snel beginnen we een plek te zoeken, de eerste poging strandt bij een huis, maar de tweede poging is raak.

Er is dennengeur, libelles vliegen als gekken boven onze hoofden, er zijn prachtige blauwe distels en misschien wel het belangrijkste: we zien hier niemand. Dit zijn de coördinaten: 44.447963, 16.270948

Morgen zullen we twee bijzondere grotten bezoeken.

Dit vind je misschien ook leuk

Schrijf een reactie