Home Routes4WD-routes Hier links of hier rechts?

Hier links of hier rechts?

door Chris

We passeren de meest noordelijke Grieks-Albanese grens, de Griekse grens kost ons bijna een uur, de Albanese een paar minuten. Al gauw zijn we in Bilisht, waar we boodschappen doen: eindelijk weer bruin brood (vraag naar “bukë te zezë”) en Skenderbeu konjac, waar Ton zo dol op is, we hebben ooit zelfs een vrijkampeerplek hiernaar genoemd. En ijskoude Tirana-biertjes. In Bilisht begint een onverharde route naar Dardhë, gaan we hier links of hier rechts?

Je kan natuurlijk gewoon over het asfalt verder naar Korçë, maar hier begint dus ook een onverharde route, waar ik ooit eens naar had gekeken op google earth en had ingeschat als best goed te doen. De bergroute gaat via Dardhë. En is wellicht nu net als de route naar Vermosh ook geheel geasfalteerd?

Nee dus, het asfalt gaat door enkele dorpjes en stopt in Miras. Daar volgen we de rivier verder en na een kilometer willen we eigenlijk omkeren, het pad is erg slecht. Maar een boer met een paard zegt dat de route erg meevalt en over tien kilometer ben je in Dardhë en daar is dan weer asfalt! We gaan verder en zien leuke overnachtingsplekken, maar het is nog te vroeg.

Hier links of hier rechts?

Dan op ongeveer 4 kilometer na Miras een driesprong: links of rechts? Beide wegen zien er even slecht uit. We kiezen links. (Achteraf gezien hadden we hier rechts moeten kiezen).

Vlak voor of vlak na deze afslag zien we een zeer luxe gedenkteken.

Hierop staat te lezen “u zult onvervalst in ons hart blijven” en het betreft een 48-jarige lerares die in 2018 omgekomen is bij een ongeluk in Arrëz op een “Middeleeuwse weg” waarbij ook nog zes gewonden vielen, zij was een voorvechtster van onderwijs in afgelegen gebieden en maakte zich hard voor de schandalige omstandigheden, waarin de dorpsleraren tegenwoordig leven en werken.

Bergdorp Arrëz

De route is echter prachtig en we komen in Arrëz, een zeer geïsoleerd bergdorp.

In dit dorp zijn ook diverse vertakkingen en we moeten telkens vragen: hier naar links of hier naar rechts? Eenmaal vragen we dit aan een man zonder armen. Best erg, woon je in zo’n afgelegen dorp en heb je ook nog eens geen armen. Toch weet hij ons de richting te wijzen. Aan het einde van het dorp de keus tussen twee ontzettend slechte paden:

Ton loopt het dorp weer in op zoek naar het antwoord en ik maak een foto. Het blijkt dat we nog verder omhoog moeten en dat we nog zo’n 300 hoogtemeters moeten overbruggen. Na een bocht of veertien met steile klimmetjes, met grote gleuven in het pad door het bos, wordt het terrein weer wat opener. Zo, eerst nu even een broodje smeren. Om eerlijk te zijn hebben we er allebei nu helemaal genoeg van.

We komen op een hoogvlakte met een onduidelijk bord dat verwijst naar een kerkje ergens rechts. Google maps geeft aan dat het pad hier stopt, maar in de verte gloort het asfalt bij Dardhë, zien we op het schermpje. We gaan dus gewoon rechtdoor, de weg begint weer te stijgen door het bos en inderdaad na nog een paar bochten door het bos, bereiken we op een hoogte van 1460 meter een goed gravelpad.

Pffff! Wat een echt Albanië weer!

We gaan naar rechts en na minder dan twee kilometer komen we op het asfalt! Pffff! Wat een echt Albanië weer! We genieten er maar van want deze routes worden ook in Albanië steeds zeldzamer. En daar zijn de Albanezen zelf maar wat blij mee natuurlijk.

Rechts ligt nu het dorp Dardhë (laten we links liggen) en links zoeven we over het asfalt naar beneden. Hier vinden we echter geen mooie overnachtingsplek dus op de grote weg slaan we af naar het zuiden, na ongeveer tien kilometer slaan we af naar rechts naar Vithkuq. Na een paar kilometer zien we een stuwmeer met in het midden pontificaal een boom op een eiland.

Fijne overnachtingsplek

De weggetjes naar het stuwmeer zijn drassig, wij rijden hier richting Gjanc op een gravelpad en vinden snel een fijne overnachtingsplek.

Morgen gaan we fietsen in Korcë, nadat we eerst nog even de weg verder naar het bergdorp Gjanc verkennen.

Doe je deze spannende route van Bilisht naar Dardhë ook? Kies dan 4 kilometer na Miras rechts! Hier is de plek (40.505019, 20.882967) waar je beter rechts moet kiezen:

Dit vind je misschien ook leuk

Schrijf een reactie