Moldavië 2017

door Chris
reisbestemming Moldavië

Kabouters en Krakau

Ton: In Polen zijn we al gauw in de stad Wroclaw, waar we ons inschrijven op camping Olimpijski, inderdaad bij het Olympiastadion, dat echter nooit werd gebruikt voor Olympische Spelen. Eerst door een slagboom om op het grote sportterrein te komen en dan meteen naar rechts langs de slagboom van het campingterrein. Het veld op de camping is drassig, het verouderde badhok stinkt.

De kabouters van Wroclow

Vanwege de regen gaan we met de auto naar het centrum, waar we parkeren in een parkeergarage. We lopen gezellig samen onder een paraplu naar het mooie centrale plein (Rynek), waar we “pierogi” (traditionele Poolse deegenvelopjes met verschillende vullingen) eten in de Pierogarnia Stary Mlyn. We zitten op een overdekt en warm terras. In het donker wandelen we nog even rond en ontdekken de eerste kabouters! (lees dit blog van Esther over het hoe en waarom van die kleine mensjes) En dan terug naar de camping.

12 september
Chris: We douchen toch maar even en de douche valt eigenlijk wel mee. Gelukkig is ook de zon weer terug.

Fietsen in Wroclow

Dan parkeren we de auto buiten de camping en fietsen de 4,5 km naar het centrum. Via vele bruggen aan de noordkant van het centrum (Wroclaw schijnt maar liefst 112 bruggen te bezitten en wordt daarom ook wel het “Venetië van Polen” genoemd) komen we uiteindelijk weer op het centrale plein.

Ondertussen hebben we heel veel kabouters gespot!

We shoppen wat, we eten wat lokale liflafjes en we versturen een ansicht naar Ton’s moeder. Vooral de (winkel)straatjes in het midden van de Rynek vinden we heel apart. Deze straatjes zijn met poortjes onder de huizen door, ook weer dwars met elkaar verbonden.
Per fiets zijn we snel weer bij ons busje en we verlaten deze stad voor een volgende mooie Poolse stad: Krakau. We overnachten ergens in een bos op een prima, doch saaie plek. Het is best fris, dus een boswandeling doet ons goed.

13 september

fietsen in Krakau

Vroeg op en om een uur of 10 arriveren we al op de prettige camping Adam , gelegen naast hotel Eva, aan de Wisla, op slechts 3 kilometer afstand van het centrum van Krakau! Eerst maar even naar een grote supermarkt voor spullen voor een lekkere lunchsalade.

En dan stappen we weer op onze fietsen, het centrum van Krakau is gemakkelijk te vinden: volg de rivier en bij de Wawelburcht naar links. Langs de rivier is een prachtig fietspad aangelegd!

We bezoeken eerst de mooie Sint-Petrus-en-Pauluskerk:

En daarna de beroemde Mariakerk op het centrale plein (Rynek). Voor een klein bedrag extra, mag je ook foto’s nemen (zonder flits).

We kunnen echter de beroemde Middeleeuwse Pieta niet vinden en vragen een bewaakster, zij heeft geen flauw idee. (Later kijken we het nog even na: oeps, het was in de naastgelegen Barbarakerk)

Romantisch plein

Op het centrale plein is veel te doen!

Ook voor de romantici onder ons.

We verpozen ons een hele tijd op het plein, horen elk uur de beroemde “Hejnal” (lees hier de bijbehorende legende en waar je hem het beste kunt zien), maar zijn steeds net in een kerk, net te laat of turen naar de verkeerde toren.

In een zijstraat vinden we een aardig restaurant, weg uit de drukte. Evaluatie: we vinden het plein in Wroclaw mooier! Dan fietsen we vlot weer naar de camping, waar we gelukkig geen last meer hebben van het nare keffertje van de buren.

14 september
Het begint een patroon te worden: het busje buiten de camping parkeren en op de fiets naar…, vandaag de Joodse wijk, een ommuurd ghetto in de oorlog. Hetzelfde fietspad en voorbij de Wawelburcht nemen we een brug. Dit is een voetgangers- en fietsbrug, die is versierd met allerlei acrobaten die door de wind zachtjes bewegen, heel mooi!

De Joodse wijk

We komen bij het Heldenplein in de wijk Podgorze, de lege stoelen op het plein staan symbool voor de lege plekken na de oorlog. Op de hoek van dit plein is de “Apoteka Pod Orlem”, waar we binnen kijken: verhalen en bewaard gebleven voorwerpen tussen de apothekersspullen, mooi gedaan.

Al fietsend door de wijk komen we stukjes oude ghettomuur tegen.

Het oorspronkelijke huis van Amon Göth

We fietsen de Krzemionki-heuvel op, hier was het concentratiekamp Płaszów, door Steven Spielberg voor de film “Schindler’s List” nagebouwd in de nabij gelegen steengroeve Liban. Hier is nog het oorspronkelijke huis van Amon Göth, de commandant van het concentratiekamp. In Liban is het huis minutieus nagebouwd.

Het is verkocht en wordt momenteel opgeknapt, aan de achterkant het balkon, waar de uiteindelijk in 1946 ter dood veroordeelde commandant, met een scherpschuttersgeweer gevangenen doodschoot.
Helemaal boven op de heuvel is een groot monument, er liggen nog steeds kaarsen, teksten en stenen bij.

Museum van Schindler

We fietsen weer naar beneden en doen nog een poging die steengroeve te bekijken, helaas mogen we er niet in. Als laatste willen we nog het museum van Oskar Schindler (deze link gaat naar een mooie beschrijving van iemand die hier ook is geweest) bezoeken op de plek waar vroeger zijn emaille-fabriek was.

Je wordt chronologisch geleid langs de Joodse manier van leven van voor de oorlog, de invasie, de inlijving in het ghetto, de verschrikkingen en dan ineens sta je in het kantoor van Schindler.

We fietsen richting centrum en wachten op ons eten op een stoepterrasje in de schaduw, want het is erg warm. Twee Rotterdams sprekende dames komen achter ons zitten en dan komen de colaatjes, de forel en de lokale vleesspecialiteit.
Bij de camping laden we de fietsen op en we rijden de stad uit. Dit duurt wel even, want vier banen moeten invoegen tot één baan.

Overnachting aan brede rivier

Na een tijdje op de snelweg, vinden we het welletjes en we besluiten een plek te gaan zoeken. Het duurt wel even, maar uiteindelijk vinden we een mooie plek aan een erg brede rivier, waar roofvissen telkens scholen kleinere vissen opjagen, alles springt dan uit het water.

Op het blubberige pad is nauwelijks verkeer. Tot nu toe slechts één visser gespot. Het is iets winderig, wel lekker bij een temperatuur van 29°C. Even lezen en bijschrijven, wel nodig, want het was best een drukke week, zeg! Vakantie vieren kan zwaar zijn, hoor!

Tegen zonsondergang komt er een zwaar en donker front vanuit het noordwesten langzaam onze kant opdrijven, prachtig om te zien!

14 september
Ton: Alweer vroeg op en even opfrissen. Via de navigatie vinden we een klein kruideniertje, heel leuk, ze heeft alles. Dwars door een grote stad en dan eten we op een parkeerplaats aan de snelweg ons yoghurtje. Vlak voor de grens met Oekraïne tanken we onze zloties weg. Lees verder op pagina 3.

Dit vind je misschien ook leuk

Schrijf een reactie