Home ReisverhalenDuitsland Berlijn te fiets april 2012

Berlijn te fiets april 2012

door Chris
Berlijn te fiets in april

In april Berlijn te fiets ontdekken! We plannen met vriendin Annemieke een lang weekend. In Kreuzberg huren we fietsen en een appartement. De zoon van Ton woont al jarenlang in Berlijn. We komen terecht in een mooi 1-kamerappartement aan de Mehringdamm in de leukste wijk van Berlijn: Kreuzberg!

Te fiets door Berlijn in april

20 april
Chris: We kunnen iets voor 9 uur vertrekken en doen 7,5 uur over de 600 km inclusief enkele files. We parkeren de auto in een zijstraatje en sjouwen onze spullen naar de vierde etage, oh, er is ook een lift! De eigenaar van het appartement, een aardige Duitser, legt ons de gang van zaken uit en we vinden heel veel informatie, kaarten en boeken over Berlijn in zijn appartement. Omdat we nu wel aan een biertje/trockenes weisswein toe zijn en de zon nog schijnt, strijken we neer op het eerste de beste terrasje, waar toevallig de eigenaar van het appartement ook zit.

Dan gaan we op zoek naar de nieuwe woning van Ton’s zoon. Helaas is hij erg ziek geweest en herstellende van een zware longontsteking, dus behalve samen eten trekken we overdag niet met elkaar op. Wel jammer want hij zit altijd vol boeiende verhalen over zijn geliefde stad. We eten samen in een achterafkamertje in een Tibetaans restaurant, heerlijk! Na het eten drinken we in één van de vele coctailbars margerita’s en vertrekken uitgeput naar ons tijdelijke huis, waar we voor de deur nog een schokkende vondst doen: er liggen gedenktegeltjes van mensen die in de 2e wereldoorlog vanaf hier zijn gedeporteerd naar de vernietigingskampen.

21 april
De volgende dag zien we meer van deze tegeltjes in de Mehringdamm. We gaan eerst eens uitgebreid genieten van Duitse broodjes en andere lekkere dingen, die Ton om de hoek heeft gekocht. Dan gaan we fietsen huren: “de muur” en Checkpoint Charlie staan vandaag op ons wensenlijstje. Na een plaatselijk marktje belanden we op een oud kerkhof. Het is een rustig paradijsje.

Te fiets naar de muur in Berlijn

Na een paar keer op de kaart kijken komen we bij een verlaten stuk muur. We zien een drievormig kunstwerk op het water van de Spree. Iets verder bij Ostbahnhof hebben kunstenaars de muur een stuk fleuriger gemaakt.

We eten hier onze meegebrachte broodjes op een soort strandje aan de Spree.

Op weg naar Alexanderplatz komen we een leuk beertje tegen: het symbool van Berlijn.

April zon op het Alexanderplatz

Op Alexanderplatz strijken we neer op een zonnig terras. Ik bekijk een flatgebouw waar de schaduw van de beroemde televisietoren in de glazen valt, is een foto hiervan mooi? Plotseling zie ik iemand van het gebouw vallen, mijn mond valt open van verbazing en ik kan niet geloven wat ik zie: een romp met twee armen en twee benen valt geruisloos en verdwijnt achter een gebouw. De anderen zien mijn grote schrik en pas dan zie ik het elastiek van de bungyjump! Grote opluchting! Even later zien we nog mensen abseilen en als we even niet opletten: een ijselijke gil, een vrouw hangt aan het elastiek. Steeds net te laat met de camera natuurlijk.

checkpoint Charlie te fiets

We fietsen via “Unter den Linden” naar checkpoint Charlie in de Friedrichstrasse: een wonderlijke mengeling van de verschrikkelijke geschiedenis van de bouw van de Muur en toeristen die aan hun gerief moeten komen.

Ook wij nestelen ons met een koud biertje op een hip stadsstrandje. Het is nu niet meer ver fietsen naar onze thuisbasis.

Op onze kamer relaxen we even voordat we ons weer in het enerverende nachtleven van Kreuzberg storten. We eten sushi, fantastisch, wat is dat lekker! Na nog wat barretjes in de straatjes rondom de Bergmannstrasse, kan Ton weer lekker snurken.

voormalige luchthaven Tempelhof te fiets

22 april
Vandaag is het iets bewolkter en iets koeler. Onze fietsen staan nog gewoon voor de deur met hun enorme sloten aan elkaar en aan een paal. Op de landingsbanen van de voormalige luchthaven Tempelhof mag je fietsen en er worden ook andere sporten uitgeoefend.

Te fiets naar een overwoekerd pretpark in Berlijn

Het weer wordt gelukkig iets beter en als we in een bos de rivier de Spree naderen, zien we een naargeestig piepend reuzenrad dat door de wind aangedreven wordt: een sinds tien jaar verlaten en overwoekerd pretpark. Ze hebben een attractie gemaakt van deze attractie die geen attractie meer is: het onnozele treintje is weer rijklaar gemaakt en brengt je in een kwartiertje rond het park langs spookachtige stationnetjes waar dino’s en mammoeten op hun zij liggen.

verlaten kassa's
Berlijn te fiets in april
dino en zwanenbootjes op overwoekerd pretpark
Berlijn te fiets in april
met een treintje over een overwoekerd pretpark
Berlijn te fiets in april
paardje op overwoekerd pretpark in Berlijn

Helaas mag je niet uitstappen en zelf rondkijken, dat mag alleen in de draaiende theepot-attractie vlakbij de ingang.

Het trieste verhaal achter deze komische bezienswaardigheid kun je hier lezen.

Langs de Spree kun je mooi fietsen, we komen weer langs het drievormige beeld.

Bij een zijriviertje zien we een mooi gelegen restaurant en aangezien we nogal verkleumd zijn, gaan we ons lekker opwarmen.

Er blijkt een brunchbuffet te zijn en we mogen onbeperkt opscheppen van alle lekkernijen. In het Sonycenter op de Potsdammerplatz kijken we even rond.

Een heel andere sfeer, van grote rijkdom. We lopen door het Holocaust monument, waar mensen en kinderen zoals altijd verstoppertje spelen.

Bij de Brandenburger Tor is een kermis gaande.

We gaan daar vlakbij even in het Stiltecentrum zitten. Langs de Bundestag en dan nog even kijken bij het nieuwe centrale station.

Fietsen in Berlijn

Fietsen in Berlijn is erg handig. Het is grotendeels vlak. En in tegenstelling tot met de metro reizen, krijg je een beter beeld van hoe de stad in elkaar zit. Op de terugweg komen we nog langs een mooi stukje muur.

’s Avonds genieten we van heerlijke kruidige Indiase maaltijden en daarna belanden we in een bar met life-muziek. We gaan vroeg slapen omdat we morgen weer een lange reisdag voor de boeg hebben.

23 april
Helaas slapen we niet allemaal lekker, Annemieke is dankzij het gesnurk van Ton in de vroege ochtend op de keukenvloer gaan liggen, alwaar na tien minuten de verwarming begon te gorgelen en de koelkast begon te brommen. Zij hoeft dus niet te rijden en ligt op de achterbank tot Ton op de bijrijdersstoel even wegdommelt en wakker schrikt van zijn eigen snurk. We doen er weer ruim zeven uur over, inclusief een lange file en gaan thuis weer even bijslapen. Wat was dit een fijn reisje met zijn drieën!

Dit vind je misschien ook leuk

Schrijf een reactie