Home RoutesFietsroutes Fietspad door de “Valle del Sarca”

Fietspad door de “Valle del Sarca”

door Chris
fietsbrug in de Valle del Sarca

We genieten op een geasfalteerd fietspad van 30 km lengte door de “Valle del Sarco” langs de rivier de Sarca ten noorden van het Gardameer. Het uitzicht is overweldigend en de voorzieningen onderweg zijn goed. Op de steile stukken op het fietspad zitten er zelfs ribbeltjes in het asfalt.

Na een bezoek aan een adembenemende kloof vanaf een boerencamping, overnachten we op de prettige camping Daino in Pietramurata en kunnen in de namiddag nog wel even het stuk naar het noorden fietsen. In Sarche eindigt het fietspad officieel, maar we fietsen verder naar het “Lago di Toblino” en het “Lago de Santa Massenza”. Ja, deze vallei heet ook wel “de Merenvallei”.

Op de camping duiken we het verlaten zwembad in. De toezichthouder verveelt zich, hij zit hier dagelijks 13 uren, en baalt dat het koffietentje vanwege COVID gesloten is.

’s Avonds zien we een strak georganiseerde actie. Eerst rijdt een auto met zwaailicht en alarm over het pad naast de camping. Dan wordt het sportveld achter de camping vol in de schijnwerpers gezet. Even later een gele ADAC-heli die met een indrukwekkend geluid daalt in het felle licht. De bemanning gaat staan wachten tot er een eerste ambulance arriveert met een slachtoffer dat aan boord wordt gebracht. Daarna wacht men weer een tijdje. Dan een tweede ambulance met een slachtoffer helemaal in folie gewikkeld en met heel veel hulpverleners er om heen. De heli stijgt op en de strakke actie zal zich verder in een ziekenhuis afspelen. We denken dat het een ongeval op de weg betrof, de hulpverlening is dus heel anders dan in Nederland, maar wel logisch tussen deze hoge bergen.

Fietspad door de “Valle del Sarca” naar het zuiden

De volgende ochtend pakken we het stuk naar het zuiden, maar stranden bij een enorm steile heuvel. Het is september en alweer 30ºC, dus we stoppen bij een bord met 20% en draaien de fietsen.

We fietsen nog wel een stuk naar het Lago di Cavèdine, waar we grote donkere vissen zien.

Omdat we om 11 uur van de camping moesten vertrekken, staat ons busje vlak buiten de camping op ons te wachten. Als je niet in Pietramurata wilt overnachten, kun je ook parkeren bij de mooie fietsbrug van de bovenste foto.

We brengen iets noordelijker ook nog een nacht door op een camping in Molveno. De route door de bergen is prachtig en het is gelukkig ook wat koeler daarboven, dus het zomerdekbed weer nodig.

Ons volgende doel is nog weer een stuk fietsen in het Adigedal.

Dit vind je misschien ook leuk

Schrijf een reactie