Vrij kamperen

door Chris
vrij kamperen

Op internet is veel en verwarrende informatie te vinden over vrij kamperen. Er is een verschil tussen vrij kamperen met stoeltjes, luifeltjes etc. en “overnachten in je auto”. Elk (Europees) land heeft verschillende regels, in het algemeen geldt: vrij kamperen is verboden en slapen in je auto is soms wel toegestaan.

Wel bekend is het “Allemansrecht” in sommige noordelijke landen: Scandinavië en Schotland. Hier is vrij veel informatie over te vinden.

Wij volgen ons gezond verstand. We slapen wel eens in ons busje op een parkeerplaats aan de snelweg, dit doen vrachtwagenchauffeurs ook dus zal het wel legaal zijn. Bovendien zijn er toiletten, die veel chauffeurs dan weer niet gebruiken.

Een andere optie waar we wel eens gebruik van maken zijn (gratis) camperplekken. In Duitsland en Frankrijk zijn er vele. Omdat we geen toilet aan boord hebben valt deze optie voor ons alleen te combineren met restaurant of cafébezoek. Een gratis camperplaats met een schoon toilet zijn we nog niet tegen gekomen. En als je toch moet betalen, staan we net zo lief op een camping, dan sta je tenminste lekker in het gras en niet ingeklemd tussen grote witte campers.

Het “echte” vrij kamperen

Nee, dan het “echte” vrij kamperen: In de meeste Balkanlanden kamperen “locals” ook gewoon vrij, dus vindt men het niet raar als je ergens staat. Ook vinden we dit heel veilig omdat we op plekken staan waar vrijwel niemand is. Die ene herder of visser die langs komt, maakt vaak even een praatje.

Picknickplekken zijn vaak erg mooie plekken aan zee, aan een beekje, in het bos etc. en de picknickende gezinnen zijn rond zonsondergang allemaal weer weg!

Een geweldig gevoel

Het is moeilijk uit te leggen waarom “vrij kamperen” voor ons vaak zo geweldig voelt: je staat op een plek midden in de natuur en ’s middags is het enige wat langs gekomen is een moeder met kind op een oude fiets, je loopt wat rond in de omgeving en ontdekt een kraakheldere bron, je verzamelt wat takken voor een vuurtje, dan wordt het langzaam donker en als je geluk hebt is het warm genoeg of je hebt voldoende hout kunnen vinden voor een vuurtje. Je kiest een plek voor het vuur en zet de stoeltjes strategisch uit de wind. Met een lange pookstok beheer je het vuur. Je blijkt toch te weinig hout te hebben verzameld en gaat in het maanlicht weer op zoek. Uiteindelijk slaap je heerlijk in een ongelooflijke stilte…

Okee, soms gaat het anders: je hebt al drie dagen nergens kunnen zwemmen. Het was heet en je begint te stinken… Uiteindelijk schijnt het zonnetje weer eens en ben je heel blij met een primitieve frisse douche:

In Griekenland is vrij kamperen officieel verboden, maar wordt het gedoogd.

Onze “filosofie”

Als we op een plek staan waar het niet goed voelt, bijv. iemand die net wat te lang kijkt en niet groet, dan vertrekken we weer. Uiteraard laten we de plek weer achter ons volgens het mooie gezegde:

“Leave nothing but footprints. Take nothing but pictures. Kill nothing but time.”

Persoonlijk vinden we het wel belangrijk om overdag in een restaurant te eten, zodat we toch financieel iets bijdragen aan het land dat ons deze mogelijkheid biedt. Bovendien is dan meteen het probleem van de afwas opgelost, want zeepsop, dat kan echt niet in de natuur!

Dit vind je misschien ook leuk

Schrijf een reactie