Home BezienswaardighedenFrankrijk Oude wasplaatsen in Frankrijk

Oude wasplaatsen in Frankrijk

door Chris
oude wasplaatsen in Frankrijk

Op onze (fiets)tochten door Frankrijk, zien wij regelmatig een bordje “lavoir”. In Frankrijk zijn deze oude openbare wasplaatsen vaak mooi gerestaureerd. Het is de moeite waard om dan even van de route af te wijken en een kijkje te nemen bij deze gevarieerde bouwwerken. Ze liggen natuurlijk altijd in de buurt van een bron of een rivier.

De oudste openbare washuizen dateren uit het einde van de achttiende eeuw en kregen later soms ook een sociale functie. Men bouwde bijvoorbeeld boven het washuis een gemeentehuis, dan hadden de mannen ook wat te doen.

Voor die tijd moesten vrouwen vaak kilometers lopen met hun zware spullen. En was het maar de vraag of er niet te weinig of te veel water in de rivier stond. Van deze site citeer ik: “Het wasgoed werd gewassen door op een steen te slaan, te boenen en te wrijven, bij voorkeur aan de hoge oever van de rivier waar de stroming het sterkste is. Soms hadden de wasvrouwen draagbare knielbanken, de ‘chabot’, opgevuld met stro of oude vodden, open aan één kant.” De wasvrouwen konden in deze lavoirs zo prettiger dit zware werk doen, vaak waren de wasplaatsen ook overdekt.

Eén van de mooiste vinden wij de Fosse Dionne, een overdekte wasplaats in Tonnerre, rondom een karstbron met zeer helder water.

Karstbronnen zijn prachtige natuurverschijnselen, in de Balkan kennen we een paar. En we hebben zelfs een aantal keren bij zo’n bron overnacht en gezwommen! Dit was in het zuiden van Montenegro.

Het einde van het gebruik van de oude wasplaatsen in Frankrijk

Door de aanleg van waterleidingen en riolering tot in de huizen, verdwenen uiteindelijk veel van deze oude wasplaatsen in Frankrijk. Maar uit cultuurhistorisch belang werden er gelukkig een heleboel opgeknapt en behouden voor de toekomst.

Ben je geïnteresseerd in nog meer van deze oude wasplaatsen in Frankrijk, klik dan hier.

Dit soort oude wasplaatsen zijn ook te vinden in België, Nederland en Italië.

Hier kun je wandelroutes en/of fietsroutes en/of autoroutes vinden langs deze oude wasplaatsen.

Dit vind je misschien ook leuk

Schrijf een reactie