Home BezienswaardighedenAlbanië De dertienbogenbrug

De dertienbogenbrug

door Chris

De Ottomaanse dertienbogenbrug “Ura e Mesit” kun je ongeveer 5 km ten noordoosten van Shkodër vinden. De naam betekent “de brug in het midden”, de plek waar mensen uit de omgeving bij elkaar kwamen om elkaar te ontmoeten en handel te drijven. Deze brug werd in 1770 gebouwd over de Kir als onderdeel van een belangrijke handelsroute naar Kosovo (goud en andere metalen), andere delen van deze route liggen nu onder de stuwmeren. De brug is 112 meter lang, 3 meter breed en de grootste boog is 13 meter. Hier (42.1144172,19.5748881) is de precieze locatie:

 

Authenticiteit achter de dertienbogenbrug

Vaak staat er geen of weinig water in de rivier onder de brug, verderop in de kloof van de Kir wel! Ga daar vooral eens kijken als je van authenticiteit, ruige bergen, mooie uitzichten, minicampings en zwemplekjes houdt. Ga niet over de autobrug naast de bogenbrug, maar rechtdoor, laat de brug dus aan de rechterkant liggen.

In 2012 hebben we overnacht in de achterliggende kloof, de weg naar Prekal was toen pas geasfalteerd. We vonden 3 kilometer na Prekal een schitterende zwemplek (nummer 6).

Op 2 oktober 2016 waren we er weer en hebben overnacht en ons lekker opgefrist in de koude rivier. Op deze plek (42.163728, 19.684229) was dat:

 

In het najaar van 2019 stopt het asfalt nog steeds in Prekal, we rijden een paar honderd meter de in zeer slechte staat verkerende bergroute op. Maar de moed zinkt ons in de schoenen, naar de mooie zwemplek is nog drie kilometer.

Koele wateren

Weet je wat, we gaan gewoon weer op die plek van 2016 staan. We keren moeizaam.

Daar ontmoeten we herder Jawahiel en hij leert ons enkele Albanese woorden. In Prekal en ook op de route tussen de bogenbrug en Prekal, zien we wat beginnende minicampings (vlakke veldjes aan de rivier), veelal bij een restaurant en/of een mooie zwemplek.

Veel te snel zijn we de volgende dag weer in Shkodër.

Dit vind je misschien ook leuk

Schrijf een reactie