Home Vrij kamperenMontenegro Kamperen bij een blauw oog!

Kamperen bij een blauw oog!

door Chris

Betoverend mooi zijn ze! Op de Balkan worden ze “Blauwe Ogen” genoemd. Ergens hoog in de bergen is smelt- of regenwater ondergronds gegaan en een heel stuk lager borrelt het weer op. Dit fenomeen is vooral te vinden in Karstgebergten, waar in het zachte kalksteen gemakkelijk gaten vallen. Zo’n opwelling heeft prachtige blauwe of groene kleuren. Soms gecombineerd met gele, grijze of witte afzettingen. We hebben er een gevonden waar we kunnen vrij kamperen bij een blauw oog!

Kamperen bij een blauw oog in Montenegro

In het zuiden van Montenegro hebben we een aantal keren gekampeerd bij het Skakavice-oog op een hoogte van 1030 meter. Na de parkeerplaats bij de Grlja-waterval in het dorp Vusanje gaat een bergpad nog verder naar het zuiden. Na een dikke kilometer is er links van het pad een prima vlakke plaats.

Zo’n 100 meter verder is er een paadje aan de rechterkant van de weg, op de rotsen staan aanwijzingen geschilderd.

Volg de rivierbedding nog zo’n 100 meter en je bent bij het prachtige blauwe oog! Er is weinig hoogteverschil, dus bijna iedereen kan dit pad lopen.

In 2009 was het warm en konden we lekker afkoelen in de koude bron en dan bedoel ik ook echt koud.

Begin mei 2011 stond het water veel hoger en vroor het ’s nachts. ’s Nachts viel er verse sneeuw op de bergen boven ons.

In 2012 was het eind september bloedheet, de rivier zelf stond droog, maar in het blauwe oog konden we toch even afkoelen!

Verderop het dal in, kun je ook prachtig kamperen, we hebben er wel eens tentjes zien staan. Met een flinke camper kun je beter op de parkeerplaats bij de Grlja-waterval blijven staan of naar een nieuwe minicamping vlak voor het dorp Vusanje gaan. Wellicht is een wandeling of fietstocht naar het blauwe oog (en verder) dan een optie.

Andere blauwe ogen:

De mooiste volgens ons ligt in Albanië is de Syri i Kaltër:

In Frankrijk is de Fosse Dionne:

In Kroatië is de bron van de Cetina bij Sveti Spas erg mooi:

Maar het diepste karstmeer in dit land en ook meteen van Europa is te vinden bij Imotski:

In Servië is bij Žagubica een bron met dikke vissen:

Wil je weten waar wij gekampeerd hebben? Hier de coordinaten: 42.513021, 19.836955 en hier op de kaart:

 

Weet je ook ergens zo’n prachtige plek, reageer!

Dit vind je misschien ook leuk

Schrijf een reactie