Home Vrij kamperenVan A tot Z zoete zwemplekken top 10

zoete zwemplekken top 10

door Chris
zoete zwemplek

Bij vrij kamperen hoort ook dat je af en toe heerlijke zoete zwemplekken tegen komt! Met zoet water dus in tegenstelling tot zout water. Meestal nemen we genoegen met een ondiep beekje of iets met een bodem waarin je onmiddellijk een halve meter wegzakt. Maar soms is het echt genieten! Deze plekjes wil ik hier delen, het wordt vast een pagina met heel veel blauw! Op al deze plekken is het water ook helder genoeg om te snorkelen. Oh ja, het kan in een rivier natuurlijk voorkomen dat er zoveel water stroomt, dat het onmogelijk is om te zwemmen, of dat er juist heel weinig water in staat.

Top 3 op Corsica!

1. Corsica: in de beek Liamone, wij vonden een heerlijke zwemplek bij het natuurvriendenterrein: een totaal verlaten zandstrandje,  maar er zijn vast meer plekken  in deze rivier te vinden. Sorry, de foto is matig, het strandje ligt aan de overkant dus we konden de camera niet meenemen, de stroming was net iets te heftig. Bij het snorkelen zagen we heel veel aaltjes!

 

2. Corsica: in de beek Fango, diverse zwemplekken, o.a. een geweldige bij minicamping L’Alzelli.

Op de site van de camping kun je zien waar het is.

3. Corsica: in de beek Cavu.

Een fris en diep bad met een springrotsje voor beginners. Ook in deze beek heel veel meer prettige zwemplekken te vinden. Het kan hier erg druk zijn in de zomer!

 

Lauwwarme bronnen in de natuur!

4. De warme bron in Albanië.

We waren enkele malen op deze geweldige plek! De eerste keer in 2010. Het jaar erop alweer.  En de laatste keer was het zelfs mogelijk, vanwege de lage waterstand, om de kloof achter de oude brug te verkennen! En al die keren hier overnacht in de stilte.

 

5. De warme bron in Slovenië.

We waren hier eenmaal en het was geweldig, als we ooit op de autoput rijden en een “warm” bad kunnen gebruiken, gaan we hier naar toe. De plek is erg onbekend. De watertemperatuur is 24,8 graden Celcius.

Hier is deze gratis toegankelijke plek:

 

Zoete zwemplekken in rivieren en meren

6. Albanië: een zwemplek in de rivier de Kir, bij de zuidelijke route naar Theth.

Het asfalt gaat tot Prekal, ook langs deze route al zwemplekken te vinden, nu nog 3 km over een Albanese bergroute.  Lees hier ons verhaal van 2012. Het is bij een hangbrug.

 

7. Bulgarije: in een riviertje.

Vanaf Gara Lakatnik 800 meter over asfaltweg het zijdal in, bij een brug rechts een nog smaller zijdal in, nu nog een kilometer over een goed begaanbaar looppad. Wij waren er op 10 september 2014, lees hier ons verhaal.

 

8. Bulgarije: vrij kamperen bij de Vidima rivier.

Ongeveer 2 km ten zuidwesten van het dorp Debnevo, is langs de rivier een groot veld, met enkele toegangspaden naar de rivier. Lees hier ons verhaal en onder de foto zie je waar het is.

 

9. Macedonië: in het Ohridmeer: strandje ten zuiden van camping Gradishte.

Aan het hele Ohrid meer zijn grintstrandjes aan het heldere water te vinden…. Deze plek is “wild”, dat wil zeggen dat het niet bij een camping of hotel is. Bij nat weer kan de rode aarde aardig om je banden plakken, zoek dan een andere plek! Of ga iets anders doen. Het toegangspad is 250 meter voorbij de toeristische attractie “Bay of bones”

 

10. Turkije: in het Bafameer. Heerlijk zwemmen tussen de oudheden van de het Griekse Heraklea. Hier de plek bij camping Selene.

Klik hier voor een apart stukje over deze bijzondere plek! Daar zie je ook waar het precies is.

Laatste zoete zwemplek in Servië

11. Toegift: Ons Paradijs in Servië! Nooit gedacht in Servië ons (zwem)paradijsje te vinden, het ligt erg afgelegen, tegen de grens met Bulgarije en je kan er ook heerlijk vrij kamperen. Klik hier als je meer wilt weten!

Hier nog een site met negen natuurlijke zwemplekken tussen de rotsen in Frankrijk.

Weet jij nog meer zoete zwemplekken, reageer gerust!

Dit vind je misschien ook leuk

Schrijf een reactie