Home ReisverhalenBritse Eilanden Schotland voorjaar 2012

Schotland voorjaar 2012

door Chris
Schotland voorjaar 2012

Zigeunerfestival

Chris: Ongemerkt zijn we de Schots-Engelse grens gepasseerd en vinden we na veel gedoe een camping. Dat er toch wel heel veel stacaravans staan merken we pas als we al achter de campingbaas aanrijden. Willen jullie gras of hard-standing? “Gras!”, roepen we in koor. We krijgen een mooie achterafplek naast een mesthoop, prima, dol op die geur, mits niet te, natuurlijk.

Het toiletgebouw blijkt echter nogal ver lopen en je wordt daar behoorlijk nat als je alleen maar je handen wast. Ik wil hierbij trouwens iedere campingeigenaar aanraden om eens een paar dagen door te brengen op de eigen camping, om dit soort frustraties te voorkomen, en dus meer klanten te genereren. Gelukkig wordt mijn gevloek niet gehoord en zeker niet verstaan. Het regent gezellig de rest van de avond.

6 juni
Al snel na het ontwaken denk ik aan de bijzondere Venusovergang, die vanochtend plaatsvindt: de planeet Venus gaat eens in de ongeveer honderd jaar voor de zon langs. Tijdens de wandeling naar het toiletgebouw is best af en toe een waterig zonnetje te zien, dus ik pak toch maar het beschermende brilletje, het zal tot 7.49 uur duren. Helaas wordt dit les acht in het verwerken van teleurstellingen.

Appleby

Als eerste gaan we nu toch naar Appleby, al zijn we een dag te vroeg voor het beroemde zigeunerfeest, maar dat is misschien maar goed ook, want tijdens het festival moet het er enorm druk zijn met toeristen. Gisteren op de snelweg zagen we al borden met teksten als: “long delays expected” en “caution horse drawn vehicles”. De uitbater van een café vertelt ons dat de paarden en de karren nog niet zijn toegestaan in het dorp en dat de “travellers” nu in de omringende heuvels te vinden zijn.

We maken dus een groot rondje om Appleby en zien een paar Tinkers, de bonte paarden van de “travellers” bij hun tijdelijke onderkomens in de bermen.

Als we dan bijna weer in Appleby zijn, zien we eindelijk zo’n mooie gedecoreerde wagen! Ik wil een foto maken, maar twee politiemannen proberen de al wat oudere traveller te overtuigen dat hij daar niet mag staan. De man zoekt nog hulp bij ons, maar ja, we kunnen hem haast niet verstaan. Ik probeer toch foto’s te maken, maar er staat steeds iemand voor de wagen.

Toch wel bijzondere foto’s! In Appleby is toch nog een wagen de politiedans ontsnapt en ook onderweg naar het oosten zien we nog veel wagens op de drukke weg.

Dan rijden we een paar keer fout bij Barnard Castle, hierdoor zien we ergens een trouwerij met een doedelzakspeler.

We nemen een hele mooie route dwars door de Yorkshire Dales met vele muurtjes op de heuvels.

De muurtjes-camping

En belanden op een camping bij Hawes, waar een hele lieve vrouw vraagt of haar man misschien eerst nog het gras moet maaien.

’s Avonds lopen we via een “public footpath” naar het stadje, bezoeken een touwfabriek en eten we heerlijk bij Mandy en Angus.

7 juni
Weer een mooie route over de kleine weggetjes, we eten ergens pork belly en Perzische kip, het regent ondertussen en we gaan bij Harrogate de snelweg op. Ten zuiden van Leeds besluiten we maar een camping te zoeken, want verderop zijn er niet veel meer volgens onze kaart. Toch nog flink zoeken tot iemand het ons haarfijn uitlegt, we rijden een smal pad af, zien een drassig en scheef grasveldje en we parkeren. Beneden zijn veel mooiere plekjes naast een eendenvijver. Het is een gezellige familiecamping en we leggen veel contacten ondanks de aanhoudende regen.

8 juni
We douchen volgens het tienstappenplan op de douchemuur met een rare munt in een vreemd apparaat en dan moet je aan een rood koord trekken, maar het lukt! We voeren de eenden en dan moeten we toch maar het laatste rukje doen.

Op de drukke “South” richting Londen staan de files toch vooral aan de andere kant, maar voor de Dartford Crossing staan we nog een uur in de file: het probleem is de tolpoortjes aan de andere kant, op een andere manier betalen zou voor iedereen een fijne oplossing zijn! We zijn nu snel in Dover, omboeken is nooit een probleem en vandaag ook gratis. Vanwege de harde wind zijn de veerboten echter wel een paar uur vertraagd.

Dit vind je misschien ook leuk

Schrijf een reactie