Home CampingsAlbanië Camping Dajti in Tirana

Camping Dajti in Tirana

door Chris

Op het laatste moment voor onze najaarsreis in 2019 ontdek ik via de app “park4night” een minicamping ten noorden van Tirana: camping Dajti in Tirana. Ik lees hierop alleen maar heel goede recensies!

Camping Dajti in Tirana

De camping ligt op slechts 6 kilometer van het centrum en dat is te fietsen! Klein nadeel: de camping zelf ligt op een heuveltje met een steile toegangsweg. Voor ons is omhoog fietsen hier onmogelijk, zelfs in de kleinste versnelling. Dus moeten we het laatste stuk van onze verkenningstochten steeds even lopen . Maar “elk nadeel heb zijn voordeel”: het toegangsweggetje is zo steil en smal (met twee haarspeldjes) dat je daar boven geen grote witte campers zult zien! Verder heeft de camping ook alleen maar voordelen: vriendelijke eigenaren, zeer verzorgd terrein, nieuw en schoon sanitair, mooi uitzicht, snel wifi zonder wachtwoord en een mand vol met informatiefolders en plattegrondjes!

We krijgen een rondleiding van het lieve echtpaar door de tuin en mogen groenten en vruchten plukken en proeven. “Kijk, hier verzamelen we het water, dat van de Mount Dajti komt, het wordt gefilterd”.

Als de goed Engels sprekende zoon thuis komt, neemt hij ons meer naar de bunkers. In de tijd van Enver Hoxha was dit hele gebied militair terrein en vanaf de heuvel had men goed zicht op de weg. Daarom liggen op het terrein van de familie maar liefst tien bunkers. Ze liggen schuin zodat de schietgaten goed op de weg gericht zijn.

De 25-jarige wil hierin slaaphuisjes met sanitair realiseren. Hij is een ambitieuze jongeman: de camping bestaat slechts drie maanden, maar toch zijn er al 200 gasten geweest!

Fietsen vanaf de Mount Dajti

Volgens hem zit je met de bus snel in Tirana voor slechts een paar dubbeltjes, hij heeft op elk te lenen stadsplattegrondje informatie hierover en zijn telefoonnummer geschreven, heel zorgzaam. De bus stopt onderaan de heuvel. Wij willen echter gaan fietsen en hij geeft ons een leuke tip: met de kabelbaan in een kwartiertje de Mount Dajti op en dan naar beneden fietsen! Dit kost zo slechts 4 euro p.p. en de fiets is gratis! Om er te komen wel weer even een flinke heuvel op fietsen / lopen. Men helpt je om de fietsen in de gondel te krijgen, maar je moet wel je fiets eerst een trap op dragen. Voor rolstoelers lijkt me dit dus ook (nog) geen handige attractie.

Boven, in de koelte van het bos en op een hoogte van ruim 1000 meter, vinden we een centrum van vermaak: van minigolf tot paardje rijden en van schieten op levensgrote poppen tot paragliden. De top van de Mount Dajti ligt overigens nog een flink stuk hoger: 1613 meter. We suizen naar beneden, al is er af en toe ook een kort klimmetje. Ga vanaf het kabelstation naar het zuiden en volg dan de SH54 langs de bergketen weer naar het noorden, ook die ene keer dat linksaf slaan verleidelijk lijkt (want naar beneden). Je komt dan vanzelf weer in de buurt van het Dajti benedenstation. Totaal ongeveer 20 kilometer. Onderweg voldoende horeca.

Bunkermuseum

We brengen natuurlijk ook een bezoek aan het bunkermuseum. Dit was bij een vorig bezoek aan Tirana mislukt omdat we verdwaalden in een achterbuurt en daar ook nog eens in een put reden. Dit jaar hebben we gelukkig nauwelijks ontbrekende putdeksels gezien en ook politiecontroles op de wegen zijn er niet meer. Inderdaad: Albanië verandert! Om het nu goed aangegeven (met bruine toeristenborden) bunkermuseum te bereiken moeten we te fiets wel iets hoogteverschil overbruggen en dan door een lange tunnel, het was natuurlijk erg geheim allemaal. De paranoia Enver Hoxha heeft trouwens nooit in zijn kamer alhier geslapen. Maar de bevolking moest door dit alles wel honger lijden.

Erg indrukwekkend allemaal, kippenvel! En niet alleen omdat het daar beneden erg fris is!

Als we uiteindelijk afscheid van de vriendelijke campingeigenaren nemen, arriveert net de oma van de jongeman. Zij blijkt de eigenaresse van de camping aan de andere kant van de stad. Deze ligt ongeveer 10 kilometer buiten Tirana aan een zwembaar meer en het centrum van Tirana is per fiets veel moeilijker te bereiken.

Nieuwe weg

De weg gaat langs de heuvel met camping Dajti verder en daar is men druk bezig een geheel nieuwe dubbelbaans asfaltweg te realiseren. De route lijkt gebaseerd op een oud Romeins karrepad, een aftakking van de Via Egnatia. Er komen 15 viaducten en enkele tunnels, de langste tunnel zal 2600 meter zijn. De route gaat verder via Bulqizë naar Debar in Macedonië. Het plan is dat de weg in december 2021 klaar is. De totale route zal zo 74 kilometer oftewel 2,5 uur reistijd korter worden. We gaan natuurlijk even kijken en stuiten al snel op een gloednieuwe tunnel. Het karrepad ligt er aan de buitenkant naast, uitgehakt in de rotsen.

Komisch om te zien. Ik denk dat we de volgende keer voor een bezoek aan deze leuke camping bezoeken wellicht vanaf de andere kant komen!

Hoe kom je op camping Dajti in Tirana?

Je kan in je navigatie Rruga e Arbërit, Tiranë intoetsen en dan zie je vanzelf dit groene bord. Kijk, het staat precies in het midden van deze foto:

Camping Dajti ligt ten noordoosten van Tirana op een hoogte van 180 meter (41.37171, 19.85918):

Dit vind je misschien ook leuk

Schrijf een reactie