Home ReisverhalenBenelux Vennbahn fietsvakantie 2017

Vennbahn fietsvakantie 2017

door Chris
Vennbahn fietsvakantie

Tour de Maastricht

De camping bij Maastricht is mooi aan de Maas gelegen en heeft grote, afgeschermde plekken, prima!

We horen van Hedzer dat het nog niet duidelijk is waar de hoge koorts van Lidwien vandaan komt, vanmiddag heeft ze nog een echo van de nieren, we spreken af om 18.30 in het ziekenhuis. Inmiddels is het 15.30 en we stappen op de fietsen om het centrum van Maastricht te bekijken, beiden nog nooit geweest!

We bekijken op het Vrijthof de Sint Servaas basiliek en de Sint Janskerk met de rode toren en op de Markt het stadhuis. Het begint lekker zonnig te worden!

We gaan weer veel winkels in o.a. op zoek naar het fijne, doch kapot gevallen koffiekopje voor Lidwien, helaas nog steeds zonder resultaat. Dan de Maas weer over. Het ziekenhuis is niet moeilijk te vinden. Ergens op de hoogste etage vinden we Lidwien terug, de nierecho liet gelukkig geen stenen zien! Ze zit aan de sterke pijnstilling en heeft zowaar zin om met ons naar het restaurant beneden te gaan voor koffie en koeken.
Daarna eten we het suddervlees dat Hedzer vandaag heeft klaar gemaakt op de camping.

29 juni
Ik ben om 6 uur alweer klaarwakker en na een uurtje lezen en een uurtje internetten op het overdekte terras, zijn de mannen ook uitgeslapen.

Amerikaanse begraafplaats Margraten

Ons plan voor vandaag is op de fiets naar de Amerikaanse begraafplaats Margraten (wikipedia), waar nu 8301 militairen liggen begraven en 1722 vermisten op muren worden genoemd. Het is voornamelijk heuvelopwaarts fietsen naar Margraten en een mooie tocht. We zien veel Maria heiligdommetjes, soms zeer eenvoudig aan een boom gespijkerd, soms uitgebreid in de tuin van een huis.

De begraafplaats is zeer indrukwekkend en ik voel diepe eerbied voor deze jong gestorvenen, waardoor wij nu nog steeds in vrijheid kunnen leven. Een groot plakkaat laat zien hoe de invasie na D-day zich afspeelde.

We bekijken alles en zijn er stil van. Dan fietsen we weer verder en in het dorp met de grappige naam Cadier en Keer nemen we een uitgebreide lunch. Later blijkt dat Hedzer op weg naar een dierenarts, ons hier in een flits op het terras heeft zien zitten. De rest van de fietstocht gaat voornamelijk naar beneden en in Maastricht fietsen we over de oude A2!

Even verder zien we de nieuwe tunnelingang met twee lagen: de onderste laag voor doorgaand verkeer en de bovenste laag voor verkeer dat af wil slaan in Maastricht.

In het ziekenhuis gaan we met Lidwien, die ondertussen zwaar aan de verschillende antibiotica zit, naar het restaurant. Morgen zal er een MRI-scan van de longen plaats vinden, spannend! We vertellen van de Margraten en zij weet te vertellen dat alle graven nu zijn geadopteerd, zodat er bijv. regelmatig bloemen gelegd worden. Klik hier voor de site over de adoptie van de graven in Margraten met veel persoonlijke verhalen.

Campingperikelen

Als we weg gaan, zien we nog net Hedzer bij de liften en we spreken af dat wij vandaag de boodschappen doen en er voor zorgen dat er rond 20.00 een lekkere kip/mango maaltijdsalade klaar staat.

30 juni
De zon schijnt, veelbelovend! We zoeken weer eens vrolijk een uurtje naar de fietssleutel van Hedzer’s vouwfietsje, hij legt vrij vaak gedachteloos iets ergens neer. Dan bedenkt hij ineens dat er gisteravond nog een glazen literpot mayonaise, die hij gedachteloos op het bed had gelegd, op de vloer van de camper was gevallen. Hij moest toen alles snel bij elkaar vegen, want de honden vonden het ook wel interessant! Enfin, de vuilniszak moest voor de zoveelste keer (het vorige verloren sleuteltje lag hier ook daadwerkelijk in!) worden nagekeken, Hedzer tot aan zijn ellebogen in de mayo, bloedende vinger…

Maar dan zijn de wasmachines vrij en spurt hij met de penningen en de waszak naar het toiletgebouw. Daar vergeet hij op het knopje van de droger te drukken en moet hij hulp vragen bij de receptie. Ik vraag me werkelijk wel eens af hoe het komt dat één kind uit een gezin zo slordig en zorgeloos kan zijn en de ander zo dwangmatig en perfectionistisch. Ik denk dat we nog steeds veel van elkaar kunnen leren! Oh, ja, het sleuteltje ligt in de bestekla! Al weer klaar!

Ton en ik vinden trouwens ondertussen dat we eens aan een rustdag toe zijn! Gewoon een beetje lezen, internetten etc.

Rare vakantiekiekjes

Hedzer moet om 14.30 in het ziekenhuis zijn voor een ontmoeting met een ervaringsdeskundig stel, waarvan zij een shunt heeft. Een andere manier van TPV toedienen en minder infectiegevoelig… Na de boodschappen (we eten vanavond nasi met uitgeknepen worstjes, groenten, pindasaus met kroepoek en spiegeleieren), gaan ook wij naar het ziekenhuis, waar plotseling zes artsen aan Lidwien haar bed staan: de uitslag van de MRI.

Om een heel lang verhaal kort te maken: ze moet tien dagen een andere intraveneuze antibiotica gebruiken. Het is dus gedeeltelijk goed nieuws omdat de centraal veneuze lijn (waar ze haar voeding door krijgt) niet geïnfecteerd lijkt. Lidwien klaagt nog even over dat de vakantiekiekjes zo raar zijn deze vakantie en de artsen spelen het spelletje mee en zeggen dat ze ook wel eens een avond op deze camping doorbrengen.

We weten nu een klein beetje waar we aan toe zijn. Lidwien gaat proberen om, zodra ze koortsvrij is, terug naar de camper te gaan. Immers intraveneuze toediening van de antibiotica kan ze zelf ook wel. Wij gaan morgen met Hedzer naar de mergelgrotten en ’s avonds naar een concert. Overmorgen naar een Belgisch dorp voor de Tour de France. Dan trekken we er een paar dagen met z’n tweeën op uit, waarbij we beginnen met een vriendenbezoekje in Brussel. Hopelijk kunnen we daarna nog een paar dagen met z’n vieren in Monschau doorbrengen.

Mergelgrotten

1 juli
Het regent, dit zou veruit de slechtste dag worden deze week, dus een goed idee om die in de mergelgrotten te gaan door brengen. Voor wat betreft het openluchtconcert van vanavond, ben ik iets minder optimistisch. Het gaat om een coverband van Crosby, Stills, Nash en Young.

Ik bereik nat mijn leesplekje voorin de bus. Hedzer blijkt al wakker en brengt me een kopje koffie. Even later zit ik bij hem in de camper met de kachel aan! Als Ton ook wakker is, bekijken we de buienradar: de hele dag zal het regenen en vanavond wordt het droog!

De campingbaas vond het niet goed dat we met drie mensen en 2 busjes op één plek gaan staan, dus we betalen voor drie nachten en komen morgen terug. Vanavond zullen we nl. na 23.00 aankomen en dan is de slagboom dicht. Hedzer houdt de plek en wil dan op het parkeerterrein voor de slagboom overnachten. Wij zien wel.

Om 11.45 kunnen we mee met een groep de mergelgrotten van de Sint Pieterberg in. De gids begint met uitleggen dat de grotten eigenlijk geen grotten zijn en de berg geen berg is. Vervolgens legt hij uit wat we moeten doen als hij een hartaanval krijgt. Behalve reanimeren vooral bij elkaar blijven, als hij zich niet afmeldt, komen ze ons halen. Dan lopen we met 40 man en drie lullige lampjes een gang in. Er zijn ontzettend veel zijgangen en na een paar minuten zijn we totaal onze oriëntatie kwijt.

Het is de duivel!

We krijgen zeer interessante afbeeldingen te zien en verhalen te horen o.a. over wat men dacht toen er een uitgestorven mosasaurus werd gevonden: we hebben te diep gegraven, het is de duivel! Wie het wil mag nog een stuk in het donker lopen, en ongeveer na een uur lopen we de regen weer in.

We lunchen op een terras onder een overkapping aan het Vrijthof en gaan dan naar een grote boekhandel in de Dominicanenkerk!

Hedzer gaat terug naar de camping, wij pakken nog een terrasje en relaxen even in ons busje bij het ziekenhuis voordat we Lidwien opzoeken. Zij heeft zich dit keer goed verstopt, maar is koortsvrij en voelt zich heel veel beter!

Dan naar Valkenburg voor het optreden van “Her Majesty”, de coverband van Crosby, Stills, Nash en Young in het mooie openluchttheater. Samen met veel andere “grijze bolletjes” beluisteren we “Déjà Vu” etc., vooral Ton kent veel songs van hen. Tussen de nummers door, zijn er leuke verhalen over de oorspronkelijke bandleden en hun ruzies…

Dan rijdt Hedzer terug naar de camping en wij vinden de achteraf straat waar we geparkeerd staan een prima en onopvallende slaapplaats. We gaan Valkenburg nog even in, er zijn net bepaalde feestelijkheden gaande, met fanfares, houthakken op de stoep voor een café en vrolijke optochten door de straten en langs de vele terrassen.

Een heuse processie

2 juli
Rustig geslapen en we rijden terug naar de camping waar we eerst boodschappen gaan doen in het naastgelegen dorp: Eijsden. Daarna stuiten we op een heuse processie, de weg is afgesloten. Heilige beelden worden rondgedragen, meisjes strooien bloemblaadjes, schattige jongetjes houden stevig een touw vast en er worden mooie woorden over Jezus en Maria uitgesproken.

Van Hedzer horen we dat hij inderdaad de camping niet op mocht, iemand kwam zelfs vragen wat hij daar deed, maar de poort openen, dat kon echt niet. Het feestje in de campingbar was echter nog druk gaande, dus het argument van stilte op de camping sloeg nergens op en zeker niet nadat hij om 6.45 gewekt werd door de keiharde fanfare van waarschijnlijk dezelfde processie die wij net hebben gezien. Helemaal tot aan de campingpoort kwamen ze!

de Tour de France

Om een uur of 13.00 vertrekken we naar de Tour de France, we komen terecht in hetzelfde dorp van het museum over Moresnet: Kelmis. De weg is afgezet, er vliegen helikopters, hier moet het zijn!
Al gauw zitten we op een prettig terras te smullen van tapas. Dan komt de “karavaan” langs, grappig om eens mee te maken, maar wat een flauwekul, een hoop lawaai en reclame.

Maar ja, het hoort bij het totaalplaatje, die wielrenners schieten straks voorbij en dat is het dan! Het begint zachtjes te regenen, Hedzer koopt een bolletjestrui in een bidon voor Lidwien. En nog maar weer even wachten… Het gaat nog wat harder regenen. Dan plots gejuich en er komen vier renners voorbij! Een dikke minuut later volgt het peloton, gevolgd door heel veel auto’s met fietsen op het dak.

Nou, dat was het dan, we druipen (letterlijk dus) af. Heel bijzonder om een keer meegemaakt te hebben, maar dat hoeft niet nog een keer.
In het restaurant van het ziekenhuis wordt het nut van het ploegensysteem van de wielrenners besproken en wij vertellen dat we morgen naar Ger gaan om zijn pasgeboren tweede dochtertje te gaan bewonderen, daarna trekken we er een paar dagen met zijn tweeën er op uit. We houden contact en zodra Lidwien het ziekenhuis uit kan, zullen we elkaar in Monschau treffen.

3 juli
We moeten ons nog haasten ook, om voor 11 uur van de camping te vertrekken. In Maastricht eerst cadeautjes kopen voor het kraambezoekje van straks. Lees verder op pagina 4.

Dit vind je misschien ook leuk

2 reacties

Mentje 13 november 2018 - 18:05

Leuk geschreven Chris en Ton! Leuk om te lezen hoe jullie het hebben gehad en mooie foto’s! xxx Mentje

Reply
Chris 14 november 2018 - 16:58

Bedankt voor je reactie Mentje, je bent de eerste die reageert op onze nieuwe site! Liefs van Chris en Ton.

Reply

Schrijf een reactie