Home ReisverhalenBalkan, westelijk Servië najaar 2013

Servië najaar 2013

door Chris
Servië

Trogir en het mooie achterland

Het Kroatische stadje Trogir ligt op een eilandje tussen het vasteland en een wat groter eiland. We parkeren bij de brug en dwalen na een lekkere maaltijd door de steegjes.

Dan het kerkplein op voor de beklimming van de klokkentoren. Dit kost 25 kuna p.p. en we lopen eerst tussen de begidste groepen de kerk, de schatkamer en nog wat zijkapelletjes in. Dan het echte werk: eerst een wenteltrap en dan een stevige trap de toren in. Alleen het laatste stukje is lastig: een smal gat (rugzak af) en dan is het alleen nog maar een kwestie van het uitzicht bewonderen!
Na ons komt een groep kwieke Japanse ouderen, die allemaal gemakkelijk door het gat passen.

Al met al een heel leuk uitstapje en het busje is ondertussen ook lekker warm geworden. Wat zullen we nu doen? Een camping aan deze drukke kust?

Een leuke route langs de rivier de Krčić

Het Peručko-meer moet leuk zijn! We gaan op pad langs kronkelige en smalle bergweggetjes, de afstand valt wat tegen en we buigen af naar Knin, waar ik nog een leuke onverharde route met eventueel plekjes bij een rivier weet. Om 17.30 komen we daar aan en 3 kilometer voorbij de bron/waterval vinden we al een prima plek, het water van de rivier de Krčić is superhelder en prachtig groen!

We staan op een mooi grasveld bij een picknicktafel naar de rivier te kijken en we horen de eekhoorntjes murmelen in de bomen. Tot 23.00 zitten we buiten!

28 september
Na een koud maar verfrissend bad (beetje moeilijk om er weer uit te komen), rijden we de drie kilometer terug naar de bron/waterval bij Knin. De waterval stelt nu niet veel voor, maar de bron blijft krachtig water water geven vanuit het Velebitgebergte.

Dit water wordt gebruikt voor een grote forellenkwekerij en drinkwater voor Knin. We rijden weer terug over de goed berijdbare macadam-weg, langs onze overnachtingsplek, en bezoeken nog twee oude molens en een oorlogsmonument.

Dan gaan we op zoek naar de bronnen van de Cetina. Lees verder op pagina 11.

Dit vind je misschien ook leuk

Schrijf een reactie