Home ReisverhalenBalkan, westelijk Servië najaar 2013

Servië najaar 2013

door Chris
Servië

Koper(s) in Sarajevo

We passeren de Bosnische grens op de weg E761 en na het betalen van €3,50 ekotax zien we al gauw een mooi kloostercomplex:

Ook tussen Višegrad en Goražde bezoeken we nog ergens een kerkje met kerkhof, en in Goražde eten we ietwat taaie “veal”. Na Goražde stijgen we noordwaarts langs een oorlogsmonument met gemene schietapparaten. De weg wordt onverhard en er volgt een pas van 1174 meter, we dalen weer en rijden tot slot vanaf de westkant de tunneltjeskloof in.  Op deze mooie makadamroute met 30 tunneltjes Bij de brug parkeren we de auto weer bij de brug. Het is warempel nog zonnig in de kloof en we gaan lezen.

Als de zon ondergaat zitten we voorin het busje en ik ga even bij de rivier kijken.

Otters in de tunneltjeskloof!

Plots zie ik aan de overkant een zwart wezen het water inglijden, het lijkt wel een kat, maar die zwemmen niet (vrijwillig). Aan mijn kant komt hij eruit, hij heeft een vis in zijn bek en loopt naar de rotswand, waar hij achter een boomstronk de vis op eet, ik zie zijn rugje bewegen. Langzaam loop ik op hem af, dan heeft hij me in de gaten en gaat hij het water weer in en verdwijnt vlakbij in een hol in de rotswand, ik zie zijn kopje nieuwsgierig weer naar buiten komen. We kijken elkaar een minuut aan en ik zeg onzinnige dingen als: “kom maar, je bent mooi, laat jezelf maar zien”, maar daar heeft hij met zijn schattige oortjes geen boodschap aan.

Ik ga Ton halen, ondertussen bedenkend dat dit een otter moet zijn, maar ja, als we terug komen is hij weg! Ton komt met het goede idee om vanaf de brug te kijken en we zien hem in de verte lopen! Verderop is een trappetje met een nu verlaten terrasje bij het water weten we, en daar lopen we heen. Als we daar een tijdje zitten te wachten komt vanaf de andere kant een otter aanzwemmen, ook met een vis in haar bek (voor het leesgemak is dit de vrouwelijke helft van het otterpaartje). Als zij die heeft opgepeuzeld, zwemt zij langs de rotswand weg. We volgen haar tot we niet meer verder kunnen lopen. Wat een prachtervaring!

Ton: Gelukzalig lopen we terug en ik leg onder de brug brood neer voor de otter(s), wie weet…
We overladen het bed met warme kleding e.d. voor we om ongeveer 21.00 uur gaan slapen. Het wordt gelukkig minder koud dan gisteren en we zien nog even de melkweg!

Het koperstraatje in Sarajevo

24 september
Chris: Alle handdoeken en broeken zijn weer verschoven, maar we hebben toch een redelijke nacht gehad. We wachten natuurlijk niet op de zon in deze kloof en na de koffie en een broodje sjezen we naar Sarajevo.
Onderweg doen we boodschappen bij twee lieve mannen en ergens anders zien we twee ossen met een gezamenlijk juk, die een enorm dikke boomstam tussen zich voorttrekken.
Alweer (net zo als vorig jaar) vallen we van boven Sarajevo binnen en is links meteen het oude centrum. Na de overdekte markt

slaan we rechtsaf voor een prima parkeerplek. Dit keer schijnt de zon en we genieten van heerlijke maaltijden, leuke winkelstraatjes, mensen kijken, koffieterrasjes, een kerk etc. We kopen zelfs enkele souvenirtjes.

En dan ontdekken we het beroemde koperstraatje of eigenlijk steegje. Van alle kanten hoor je geklop en getik komen!

Ook de rivier en verschillende ambassades pikken we mee. Oh, de bijzondere Gazi-Husrev-Beg moskee, gebouwd in 1531, is nu open, ik moet iets op mijn hoofd, maar ja, wat? Gelukkig heeft Ton een trui met capuchon, dus klaar!

Het is heet en benauwd binnen, ik moet me bedwingen om niet die capuchon van mijn hoofd te slaan. Als we weer buiten komen staat er een groep jongelui, de meisjes zijn ook duidelijk niet gewend een sluier op te hebben en ze schikken en verplaatsen het ding de hele tijd, hun vriendjes staan wat lacherig naar ze te kijken.

Camping Oaza in een buitenwijk van Sarajevo

We rijden vlot naar camping Oaza in de buitenwijk Ilidza, ze hebben wifi in het restaurant. ’s Avonds zoeken we weer ons vertier in het soap-hotel. Alles is precies zo als vorig jaar. Voor echt vertier kun je natuurlijk beter het centrum van Sarajevo in.

25 september
Na een heerlijke douche, ontbijten we voor 4 euro p.p. met omeletten, worstjes, kaasjes, thee etc.

Om 11.30 betalen we de camping en gaan we weer op pad. Het doel voor vandaag is een mooie plek vinden aan het Ramsko jezero. Lees verder op pagina 9.

Dit vind je misschien ook leuk

Schrijf een reactie