Home ReisverhalenBalkan, westelijk Servië najaar 2013

Servië najaar 2013

door Chris
Servië

Bosnische paradijsjes

We rijden ten westen van Sarajevo langs langgerekte stuwmeren. Ergens is een éénbaans ijzeren brug, de omwonenden zullen niet blij zijn met het geratel steeds als er een auto overheen gaat.

Dan nog een langdurige passeeractie, één van de vrachtauto’s moet een heel stuk terug. Dan naderen we het prachtige Ramsko-meer met zijn vele (schier)eilanden:

Eerst berijden we het langste schiereiland, Šcit genaamd, en helemaal aan het eind is er zelfs een piepkleine camping. Gewoon een vlak stukje grint met een stukje gras met een erg mooi uitzicht bij een barretje/restaurantje. We rijden terug, langs raki stokende mensen en houthakkende oude dames in klederdracht, nemen twee lifters mee: een Tsjech en een Colombiaanse en vinden na enig zoeken een mooie plek aan de noordwestkant van het meer met een nooit vervelend uitzicht.

Je kan hier ook prima zwemmen, al is het wat drassig.
’s Avonds wandelen we op een naastgelegen verlaten schiereiland, vanmiddag zaten hier mensen pruimen uit te zoeken op een zeiltje onder een boom, verderop een ruïne en wat vakantiehutjes. Dan zitten we nog best lang buiten naar de sterrenhemel te kijken en te filosoferen….

26 september
We genieten meteen van de zon, zwemmen en lummelen wat, en na het scoren van het plekje (hoge score: 114 punten!) rijden we langzaam omhoog door een dorpje naar de doorgaande weg. Die weg naar het westen blijft stijgen en we komen op een overweldigende hoogvlakte waar stoffige weggetjes leiden naar huizengroepjes aan de randen. Na deze hoogvlakte een vreemd hobbelig en onherbergzaam landschap, Ton vraagt droog: “zitten we wel goed?”

Het grote Buško meer met het zandstrand

In Tomislavgrad doen we boodschappen bij twee lieve meiden die (geen) Engels spreken en eten we bij de Argentijn. Nu is het nier ver meer naar het grote Buško meer met het zandstrand: Plaža Marinovac. Dit lig aan de zuidkant van het meer en het is een mooi gebied met verschillende zandstrandjes tussen de rotsen, autopaadjes, bosjes en kampeerweilandjes. In de zomer druk, maar nu niet. We vinden zelfs een beschutte plek met vlakbij een privé-strandje.

Er is hier zelfs een kampvuurplaats dus je raadt al wat we de rest van de avond doen.

27 september
Na lanterfanten, lezen en zwemmen gaan we de grens met Kroatië over om hier aan de kust het leuke stadje Trogir te verkennen.

Lees verder op pagina 10.

Dit vind je misschien ook leuk

Schrijf een reactie