Home ReisverhalenBalkan, westelijk Albanië 2009 met zes personen

Albanië 2009 met zes personen

door Chris

Hulp van de politie

Bianca: We kwamen aan in Zagreb en toen hebben Marianne en ik een uur achter Ton en Chris aangereden omdat ze de weg niet konden vinden, dus we hebben veel van Zagreb gezien, heel veel oude gebouwen en dan ineens een paar supermoderne glazen gebouwen er tussen.

Maar uiteindelijk, we waren het ook echt bijna zat, kwamen we aan in het huis van Tanja. Wat zijn Ger en Tanja trouwens lieve spontane mensen. We hebben ons daar gelijk een beetje kunnen opfrissen. Toen zijn we met zijn allen uit eten geweest.

De originele bijdrage van de jongens:

Marianne: Gisteravond was een fantastisch avontuur. We gingen doordat we zo lang hadden gezocht vrij laat weg uit Zagreb, Chris had op Google earth een mooi plekje gevonden vlakbij Novska. Dit plekje was ongeveer 100 km voorbij Zagreb. We zouden daar ongeveer om 22.00 aankomen in het donker.

Halverwege zouden Bianca en ik Ton en Chris voor de gek houden door te zeggen dat we het rijden helemaal zat waren en niet meer verder wilden. Dus toen we op een parkeerplaats chagrijnig uit de auto stapten, riepen Ton en Chris al: “We gaan niet verder, hè?” Bij de parkeerplaats was nl. een camping. Grapje mislukt. Maar de camping was gesloten dus we moesten doorrijden naar het google-plekje…. Kwaak, kwaak, kwaak…! Prik, zoem enz. ha ha ha.

Op zoek naar een slaapplek

Chris: Woeoeoe, fuuuuut of zoiets. Echt een schitterende plek! Op een paar kleine nadeeltjes na: er lagen nog wat onontplofte mijnen in het dichte struikgewas, er waren wat mugjes en wat interessante doch eentonige natuurgeluiden. Verder een prachtige plek, zeer geschikt voor een overnachting. Nadat we het plekje toch maar hadden afgekeurd via een hobbelgatenweg naar een dorpje, de kinderen sliepen maar de volgende dag voelden hun hoofdjes wat bobbelig aan.

We hadden afgesproken dat indien het plekje afgekeurd zou worden dat we dan desnoods een hotel zouden zoeken en ja, Bianca en Marianne zagen een blauw bord met een bed erop. Het erbij behorende etablissement was onvindbaar en bij navraag ook gesloten, maar in Novska zouden vele mogelijkheden zijn.

Ondertussen had de fiesta bijna geen benzine meer maar Bianca en Marianne hielden ‘m rijdend door allerlei rare bewegingen te maken, dus ook dat probleem weer opgelost.

In Novska bij San Luca-café vraag ik een wat oudere barkeeper. Hij vertelt een hoop (in het Duits gelukkig), maakt briefjes met aantekeningen voor me, belt wat rond. Het pension 400 meter terug hadden we al geprobeerd (niemand aanwezig maar we konden wel gewoon naar binnen lopen) maar ook de telefoon wordt nu niet opgenomen. Hotel Paludrina in Novska zou vrij duur zijn, maar 13 km verderop in een dorpje is ook nog iets….En anders de autoput weer op en 30 km naar het zuiden…. Grappig detail: hij was net zijn geld aan het tellen geweest toen ik binnen kwam en ik werd steeds even alleen gelaten met stapels bankbiljetten!

De hoteleigenaar met de slaapmuts

We besluiten vanwege het gebrek aan benzine (pomp al dicht) Paludrina te proberen. Dit blijkt moeilijk te vinden, we keren ergens.

Een politie auto stopt achter ons. Marianne wilde al graag met ze kennismaken (al drie keer gezien) en rent naar ze toe. “Hotel?” Okee, rij maar achter ons aan….

Jammer dat de jongetjes al slapen, want onder politiebegeleiding rijden we naar ons hotel waar de patron wakker gemaakt wordt, die komt met een chagrijnig hoofd, slaapmuts, ochtendjas over zijn pyjama op pantoffels naar beneden, maar zodra hij de slaperige jongetjes ziet smelt hij en verschijnt er een grote glimlach op zijn gezicht. We krijgen vijf kamers waarvan we er drie mogen uitzoeken. Er is ook nog een centrale ruimte met heel veel spiegels.

Luca vindt het grappig omdat er zoveel kamertjes zijn met kunstige schilderijtjes. In de rookhal een kitscherige roze plant en meer van dat plastic spul. Ik geniet nu van de stank in dit “motel” (vieze sokken, Ton is nog erger dan Marianne) maar gelukkig krijg ik elke vijf minuten een dampje “parfum” op mijn hoofd.

Luca: dan zul je nu wel stinken Chris.

Chris: Ton is zijn paspoort kwijt en zit met een zorgelijk gezicht. We zijn bekaf en gaan redelijk snel pitten. Op harde bedden met joekels van kussens slapen we toch allemaal wel want we worden pas om 9.30 wakker.

27 april
Bianca vindt paspoort! 

Chris: Ik heb “spit”, ik baal als een stekker, in beweging blijven en snel weer genezen is het motto! De warme Arafat-sjaal van Marianne om, geen gezicht maar uiterst effectief, blijkt later, samen met diclofenac uit de plaatselijk apotheek.

Met Luca naar San Luca

Vanmorgen een vriendelijke meneer bij de uitgang van het hotel, hij vroeg op zijn allerhartelijkst of ik goed geslapen had etc. Op de terugweg van mijn korte maar pijnlijke uitstapje om schone kleren uit het busje te pakken had hij alles aan de kant geschoven zodat ik er goed langs kon. De jongens hadden kennelijk iets opgevangen van deze luidruchtige conversatie en waren verschrikt naar hun moeders gehold: ” Chris heeft ruzie op straat, iets met stenen gooien of zo!”

Bianca: Ha, ha, ja inderdaad, in een andere best wel rare taal, klinkt het al gauw als ruzie. Lieve Chris, je moet je snel weer goed voelen hoor, want ik vind het zo zielig voor jou, bah, niks aan.

Chris: Ton gaat pinnen met de jongens en daarna met zijn allen een ontbijtje scoren: een echt Balkan-ontbijt met cevapcicci (vette gekruide worstjes), mayo-saus met knoflook, lekkere cappuccino en aardbeien sap.

Daarna met zijn allen het dorp in voor boodschapjes en speelgoed kijken. Om 14.00 rijden we via een alternatieve route weer naar de snelweg door allerlei kleine dorpen, het ene dorp stopt waar het andere begint, één rij huizen aan elke kant van de weg met daarachter boomgaarden.

Marianne: Joepie, weer op weg, dit keer naar Belgrado of iets verder…

Chris: Een paar uur over de snelweg, veel speeltuintjes en zwerfhondjes onderweg.

We vliegeren nog ergens, lekker windje!
Verder maar weer: tol betalen, grenscontroles (met stempels!), we vervelen ons geen moment. Lees maar verder op pagina 4.

Dit vind je misschien ook leuk

Schrijf een reactie