Home ReisverhalenBalkan, westelijk Slovenië en Kroatië 2009

Slovenië en Kroatië 2009

door Chris

Kroatië: het eiland Rab

In de hitte, die erg meevalt met de airco aan, wachten we op de toegangsweg tot het haventje van Jablanac. Er varen twee boten heen en weer, de overtocht duurt 15 minuten, het in- en uitladen ook. Op de derde boot, na een uur wachten (lezen) dus, kunnen we mee. Het kost ons 120 kuna.

Op de boot vertelt een Duitse Kroaat ons dat er op Rab twee campings zijn, die in Lopar is de beste. In Rab-stad zien we de eerste camping, hutje-mutje, bèh, camping San Marino bij Lopar is niet veel beter al vinden we rechts van de receptie een rustig stuk bos, waar we heerlijk in de schaduw nog wat uurtjes lezen. We verplaatsen het busje nog twee keer omdat de zon erbij komt.

Het is een echte familiecamping met een zandstrand dat maar niet diep wil worden. Veel georganiseerd vermaak ook, een winkelcentrum etc. De avond is zwoel met piepvogels, we weten niet hoe ze heten, maar horen ze vaak op warme avonden rondom de Middellandse Zee. Pas in 2016 leren we op Corsica dat dit dwerguilen zijn. ’s Avonds zien we vanuit het noorden de lucht betrekken en bliksemflitsen.

Het weer slaat om

20 juni
Om vijf uur wakker van een paar regendruppels, de schuifdeur maar dicht en lekker verder slapen. Als we echt wakker worden is het droog en nog steeds lekker warm.

De douches zijn prima al stond er gisteren na de stranddag wel een rij te wachten. Er breekt net een grote Tsjechische groep op en omdat het nu af en toe motregent, bivakkeert iedereen die moet wachten in het toiletgebouw. Bij de receptie nog even een paar boodschappen en de ansichten op de bus. Nu begint het hard te regenen! We willen met de boot naar Krk maar in de haven breekt de hemel echt helemaal open! Zo te zien vaart er met dit weer ook helemaal geen boot. We bellen wat rond maar in heel Europa gaat het de komende dagen regenen.

Misschien moeten we een appartement nemen, lekker relaxen ergens binnen. We zoeken langs de leuke kust in de stromende regen, ah, dit hier lijkt ons wel wat, eerst een bankomaat zoeken!

In Rab-stad informeren we bij een touristinfo of er inderdaad geen boten gaan. De man kijkt ons wat meewarig aan: “de boten varen altijd, heel soms een keertje niet in november of december”. Hij weet wel nog een heel kleine camping in Kampor! Fijn, want die grote campings hoeven we niet. Bij een Chinees restaurant parkeren we met veel moeite, helaas is ie gesloten. We willen weg uit dit drukke stadje en rijden richting Kampor, veel restaurants zonder parkeergelegenheid, in een pizzeria reageert men chagrijnig.

Een kleine camping op Rab

In Kampor vragen we naar de camping en ook zoeken we nog steeds een restaurant. “Bingo”, de camping is rustig en klein en het restaurant erbij schijnt heel goed te zijn volgens een Duits stel op de camping.

Helaas gaat het pas om 17.00 open, dus we eten eerst een broodje. We dubben of we het blauwe zeiltje moeten opzetten, de regen drupt nog uit de bomen, maar eigenlijk is het alweer droog. Er ligt wel een flinke tak die net van de boom is gewaaid. De temperatuur is goed en we lezen en relaxen. Dan een wandeling in de zon! Prachtig donkere luchten.

Verderop is een strand dat door het noodweer onder water staat.

Met het restaurant van Mary

We wandelen terug naar de camping waar we “Geheimnisplatte” bestellen met Mediterrane salade, heerlijk, oh, ja gefrituurde kaas vooraf.

Het is een fijn restaurant met vlotte en aardige bediening, geleid door Mary, rustige muziek en mooi uitzicht vanaf het terras. En grote pivo’s! Bij het busje zitten we nog een tijdje te kletsen waarbij Ton steeds gaat staan om pruimen de lucht in te gooien: hij ziet vleermuizen vliegen en die storten zich volgens hem op vallende dingen. Het zijn de pruimen die we vanmorgen bij twee oude vrouwtjes hebben gekocht. Ton heeft daar diarree van gekregen.

21 juni
Om 7 uur wakker en lekker lezen, ontbijt in het restaurant bij Mary. We gaan er een echt verwenweekend van maken. Lekker niksen. ’s Avonds lopen we naar het dorpje en drinken pivo op een terras met veel kinderen, we eten weer bij Mary: Chateaubriand, heerlijk zacht vlees.

Het water van de zee was nogal troebel geworden door de weersomstandigheden en is nu weer helder.

22 juni
Om 9 uur ontbijten we weer bij Mary met gebakken eieren enzo. Dan verschonen we ons bed, vullen onze flessen water bij en vertrekken om 10.20 Het Tourist-center in Kampor heeft geen idee of de boot vaart. Volgens Mary vaart de boot naar Krk misschien niet maar die naar Jablanac vaart altijd wel. Weer dubben, we besluiten naar de Plitvice-meren te gaan. Zelfs in de regen moet dat mooi zijn!

Weer kunnen we op de derde boot mee. Lees maar verder op pagina 6.

Dit vind je misschien ook leuk

Schrijf een reactie